Jé! Gijón

2016-11-24
756 olvasó
Mit tudtam én Gijonról, azon kívül, hogy van egy (a spanyol bajnokság szintjén) közepes futballcsapata? Semmit. És most? Sokkal most sem tudok többet, de legalább láttam. És nagyon tetszett.

Asztúria legnagyobb városa, iparvidék, ez azonban nem tűnt fel nekem. A belvárosban még kézművesekkel sem találkoztam. Franco tábornok csapatai 1937-ben hatoltak be a városba, mi csütörtökön. Franco halálát követően csökkent a nehézipar szerepe, a turizmusra helyezték a súlypontot. Jól tették. Ezért jöttünk mi ide, jóval Franco halála után.

Gijón - látkép a kikötőből
Gijón – látkép a kikötőből

Testvérvárosai között szerepel a nyugat-szaharai Smara, ahol úgyszintén megszűnt a nehézipar, ha volt valaha egyáltalán, viszont ott még nem lendült fel a turizmus. Egy másik testvérváros az oroszországi Novorosszijk, s ez ékes cáfolata annak, hogy az ember (vagy egy város?) csak a barátait válogathatja meg, testvéreit nem.
A kikötőben népviseletbe öltözött spanyolok fogadtak. Nem messze a kikötőtől hatalmas modern és művészi tábla(?) hirdette: Gijón. Csakhogy tudjuk, hova keveredtünk. Véletlenül se higgye senki, hogy Belgrádba tévedt, ahol kevesen beszélnek spanyolul. Mint ahogy itt még annyian sem szerbül.

A spanyolok, tapasztalatom szerint, nagyon vendégszerető emberek. Ennek már az első kávézó teraszán tanújelét adták. A mosolygós pincér süteményt hozott a kávé mellé. Grátis. Grácias. Ezt már én mondtam neki. A szomszéd asztalnál ülő öregúr átnyújtotta újságját, hogy tájékozódhassak a friss hírekről. Kár, hogy hiányos a spanyol tudásom.

Gijón - San Pedro templom
Gijón – San Pedro templom

A Marqués téren (Plaza de Merqués) Pelasius szobra tekintett le ránk. Ő volt a rekvonkiszta elindítója, azaz ő kezdte el a móroktól visszahóditani az Ibériai félszigetet. Nem csoda, hogy arrafelé nagy tiszteletnek örvend. Ezen a téren található a XVII. században épült Revillagigedo palota, amely mellett haladunk a Cimavillaként ismert óvárosba. Hangulatos utcák, nem messze a tenger partján San Pedro temploma. A XV. században épült, a polgárháború idején szinte teljesen megsemmisült, ma ismét régi fényében tündököl. Belülről alig különbözik a hasonló templomoktól, nekem mégis az volt a benyomásom, hogy a keresztre feszített Jézus vidáman mosolyog a hívőkre, mintha arra bíztatná őket, mise után mindenki menjen a San Lorenzo strandra.

Gijón - Palacia Revillagigedo
Gijón – Palacia Revillagigedo

Fényesen ragyogott a nap, gondoskodó sugaraival simogatta a régi épületeket, amelyeknek falain nyoma sem található a korábbi nehézipar szennyező hatásának. Bármerre mentünk, mindenütt tisztaság, vonzó világ, ahol szívesen laknék. Erre viszont nincs lehetőségünk, így csak bóklászunk az óvárosban és gyönyörködünk. Sajnos nem sokáig. Vár a hajó, megyünk tovább.

Adios Gijón. Ígérem egyszer majd visszatérek.

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Bányai Tamás

Budapesten született 1946-ban. Eredeti szakmája betűöntő. Negyven évig élt Amerikában, ahol több mindent kipróbált több-kevesebb sikerrel. Három novelláskötete, két regénye jelent meg. Az ezredforduló után visszaköltözött Budapestre, ahol 2017. április 3-án tragikus hirtelenséggel elhunyt.

1 Comment

  1. Eddig nem is tudtam, hogy van ilyen nevű város. Még jó, hogy jártál ott, és a színes írásodból megtanulhattam, hogy igenis van, és ilyen szép, mint ahogyan a képeken is látom. Úgy tűnik a Palacia Revillagigedo felvételén látható baloldali, világoskék ruhás hölgy falumbeli.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL