augusztus 11, 2020

A jövő évtized krimije

Egy ismeretlen elkövető ma délelőtt kirabolta a Klórmész utcai bankfiókot. Habár a tettét a biztonsági kamerák kiváló minőségben rögzítették, nem lehet azonosítani, mert nem viselt maszkot.

Lesmárolva

A békebeli időkben egy véletlenül „elcsattant” csók nem kívánt házasságban teljesedik ki. A novelle barátságosan rövid, és ez minden, ami a javára írható, mert se nem abszurd, se nem humoros, se nem szellemes, nyelvileg pedig végképp nem igényes. Ha már a múlt század 30-as éveit választotta, nem ártott volna a szöveg nyelvezetét is hozzáigazítani, mert így, ezzel az ezredfordulós lezserséggel olyan hamis lett, hogy csak úgy füstöl.

Talált tárgy

Egy kutyasétáltató bácsi talál valamit, amiről nem tudja, micsoda, pedig az a Bölcsek Köve. Szinte irigylem ezt a sztorit, ugyanakkor fájdalmas is, hogy ennyire gyenge lett. Túl sok a magyarázkodás, miközben a bácsi karaktere sablonos és elnagyolt, a novellából pedig nem derül ki semmi. A postás és a játszótér őre két teljesen fölösleges figura, nem velük kéne foglalkozni, hanem a szomszéddal, aki a bácsival kapcsolatban állt. A postást majd’ egy oldalon bemutatni abszolút elhibázott dolog, mert csak egy csekket visz a bácsinak, a parkőr pedig azon kívül, hogy tanúja az esetnek, nem válik érdemi szereplővé. Summa summárum, ez egy kukába való novella, kínlódás végigolvasni, mert érdektelen és lapos, miközben a sztoriban ott bújkál a lehetőség.

Jogsi

A szerző jó irányba halad: prózája rövid, poénra kihegyezett, ilyen írásokkal lehet még ma is olvasókat találni. A rövidpróza viszont nehéz műfaj: már egy fölölseges szó is szétfeszítheti. Itt ez nem fenyeget, de a poén gyakorlatilag egy kibontott vicc – a jogsi megszerése miatt izguló tanuló összekeveri a kresz oktató apósát a vizsgáztatóval. A sztori még így sem reménytelen, örvendetes, hogy a szerző nem akart ebből lélektani drámát írni. Pont ennyi volt benne, és ezt jó érzékkel teljesítette. Amúgy az írás nem rossz, bár az ilyen félreértéses helyzetekből azért sokkal több, harsányabb humorizálási lehetőség adódik.

0 Ft