A Regénytár bűvös boltja
Érdekes és izgalmas olvasmányok minden mennyiségben

Majoros Sándor: 140 lépés

500 talentum

Tetszetősen kivitelezett, letölthető PDF-kiadvány.
Kategória: Címkék: ,

Leírás

Különös aktualitást kölcsönöz ennek az 1992-ben írt regénykezdeménynek a déli országhatáron kialakult menekülthelyzet. A jugoszláv polgárháború idején például egy muslincának sem lehetett könnyű átrepülni ezen a szigorúan őrzött határszakaszon, ám a csempészek – részben a haszonszerzés, részben a megélhetés kényszerétől űzve – naponta többször is megpróbálkoztak ezzel a mutatvánnyal. Az embargó által sújtott Jugoszláviában főleg az üzemanyag volt kelendő, onnét pedig egyetlen konvertibilis termék, a jóféle slivovica iránt mutatkozott nemzetközi érdeklődés.

Majoros Sándor 140 lépés című regénykezdeménye ebbe a korszakba repíti vissza az olvasót, és azt az igaznak mondott esetet dolgozza fel, amikor egy találékony kis csapat elhatározta, csővezetéket dug át a határon, mert így folyamatosan pumpálhatóvá válik a benzin, visszafelé pedig egy másik csövön csordogálhat a fizetség, a legfinomabb sumadiai pálinka. A vezeték el is készült, ám az évezred üzletére a belgrádi maffia is felfigyelt. Majoros ezt a fura végkifejletet hozó, talán valós, talán fiktív eseményeken alapuló helyzetet mutatja be néhol abszurd, máshol groteszk módon, de mindvégig izgalmasan és szórakoztatóan.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More