A csoda neve: sör

2024-04-01
96 olvasó

Hatalmas csapás a feleségeknek, de annál örömtelibb hír a férjeknek, hogy minden kétséget kizáróan bebizonyosodott: a sör jót tesz a szervezetnek. Az erről szóló jelentés annyira friss, hogy szinte még gőzölög. Magam is remegve olvastam, nehogy félúton kiderüljön, ez is csak egy hoax, mint a netes újságírás többsége. Hál’ istennek, a félelmem alaptalannak bizonyult, az állítás igazabb a vidám napsütésnél, mely ilyentájt, húsvét környékén belengi a tájat, ráadásul komoly tudósok állnak mögötte, a sörcsapok előtti forgalmat idéző hosszú, tömött sorokban.

Nem tudni, hogyan sikerült ezt a csodás fölfedezést meglelnie a modern kori tudománynak, mert ez egy konkrét, kézzel fogható eredmény –  a krigli ugyanis kézzel fogható, ha valaki esetleg nem tudná –, ami a sörrel kapcsolatos bizonytalanságot is megszünteti. A közlemény ugyanis azt mondja, hogy ez az isteni nedű, amelyet már az ókori egyiptomiak is bőségesen fogyasztottak, egyértelműen pozitív élettani hatásokat okoz. Kedvem lenne az egész cikket idetenni, de annyira örülök, hogy szinte remeg tőle a kezem, így félő, hogy összekeverném a linket ezért csak a lényeget mondom: a kínai Dalian Orvostudományi Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a sör fogyasztása erősíti a szervezet immunrendszerét az italban lévő egészséges baktériumok miatt, amelyek jótékony hatással vannak a bélrendszerre. A sörben található polifenolok, rostok és etanol pedig az immunrendszer felturbózásának kulcsfontosságú összetevői, ezért a sörivás hatékonyabb lehet, mint a probiotikumok fogyasztása.

A cikk egyéb részletekre is kitér, de mindvégig mellőzi az alkoholizmusra történő ujjal mutogatást, ami nekem kifejezetten tetszik. Mi, férfiak ugyanis kikérjük magunknak, hogy ha megiszunk nyolc-tíz sört, akkor rögtön alkoholistának neveznek bennünket. Szó nincs erről, csupán csak óvjuk az immunrendszerünket, amivel nem kizárólag önmagunknak teszünk jót, hanem az agyonterhelt egészségügynek is, nem beszélve arról, hogy ezzel tetemes bevételtől fosztjuk meg azokat a szélhámosokat, akik gyógyhatásúnak mondott, de valójában hatástalan patikaszerek megvásárlására ösztökélnek bennünket. A mai naptól kétség nem fér hozzá, hogy sokkal hasznosabb, ha a táplálék-kiegészítőkre, immunerősítőkre meg sok minden másra herdált pénzünket mostantól sörre költjük, a hűtőre pedig ráfestünk egy nagy vöröskeresztet, hogy az asszony is tudja, a benne tárolt folyadékmennyiség mekkora szerepet játszik az egészségmegőrzésben.

Persze az bármikor előfordulhat, hogy egy másik egyetem tudósai meg kimutatják, hogy a sörfogyasztásnak káros mellékhatásai is vannak, de az önös érdekű propaganda lesz. Talán azon a vidéken, ahol ők élnek, nem terem meg a sörhöz nélkülözhetetlen árpa, vagy a vodkát egyszerűen jobban kedvelik. Csuda tudja. Nekem, mindegy, pampogjanak bármit, én a kínaiaknak hiszek, és most rögtön a konyha felé veszem az irányt. Hátha maradt benne még egy doboz sörital a húsvéti immunvédő-kampány után.

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Majoros Sándor

A Regénytár alapító- főszerkesztője, aki célul tűzte ki maga elé az igényes (nívós) szórakoztató és a komoly, elhivatott irodalom közötti „északnyugati átjáró” megtalálását. Ez a honlap ennek az útkeresésnek a gyakorlatozó terepe, néha komoly, máskor komolytalan, de mindig egyedien különleges és szórakoztató. Majoros jelenleg Budapesten él, néha dolgozik, máskor csak lóbálja a lábát. Mentségére legyen mondva a régi igazság, amely szerint az író akkor is ír, ha ez olyan nagyon nem is látszik: belsőleg alkot.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL