A pityókás homo ludens: mit játszunk a kocsmában?

2023-12-06
295 olvasó

Tizenkét kocsma, tizenkét korsó sör egyetlen éjszaka alatt? Merész vállalás. Milyen kocsmai játékokat vagyunk képesek kanyarítani egy szimpla berúgás köré? Lássuk!

Amúgy egy horror-vígjátékról van szó, de ez szinte senkit nem érdekel. Ha az ember körbe szagol egy kicsit az interneten, azonnal kiderül, hogy a nagyérdeműt egy másik dolog ragadja meg Edgar Wright Világvége (The World’s End) című filmjéből: az a sörisszák számára is nehezen értelmezhető kocsmai játék, amelyet a történet karakterei játszanak.

A cselekmény helyszíne az Egyesült Királyság egy kitalált kisvárosa, Newton Haven, ide tér vissza egy öttagú baráti társaság, hogy végre tökéletesen végig játssza azt a saját ötletből született játékot, amelyet ifjúkoruk utolsó, szertelen éjszakáján nem sikerült: végig inni az úgynevezett Golden Mile-t, vagyis mind a tizenkét kijelölt kocsmában meginni egy-egy korsó sört, mégpedig az előre meghatározott sorrendben haladva.

A film alkotói (a rendező, Wright szerzőtársa az egyik főszerepet alakító Simon Pegg volt) komolyan vették a feladatukat, egy aprólékosan kidolgozott fiktív Newton Havent hoztak létre, pontosan rajzolták meg a Golden Mile térképét, a kocsmákat pedig az angol pubok tradíciójának megfelelően hozták létre, teljesen élethűen dolgozva ki minden részletet a cégérektől a berendezésen át a sörkínálatig. Meg is van az eredménye, a Golden Mile és Newton Haven merchendisingban rejlő lehetőségre számos forgalmazó lecsapott, nem kell sokáig keresni megvásárolható tárgyakat az interneten.

Túl könnyű volna azt állítani, hogy a brit alkotók története a szigetország pubkultúráján alapul, amelynek épp úgy részei a kocsmai játékok (darts, biliárd stb.), mint a megszámlálhatatlan ivós játék (drinking game). Mindez azonban nem brit sajátosság. Hogy ezt igazoljuk, nem kell messzire mennünk, gondoljunk csak szép hazánkra! A kugli, a teke, lengőteke imitt-amott ma is kedvelt szórakozási formák az ivóhelyeken, ahogyan a snóbli, a snúr is, nem beszélve a kockás asztalokon zajló ultizásról, snapszerezésről.

És aztán itt vannak a magyar ivójátékok. Még a kilencvenes években hallottam egy volt diáktól az úgynevezett Egressy-körről. Ennek lényege az volt, hogy a versenyzőknek egy bizonyos vonalon kellett végig haladniuk nehezített járással miután megittak egy sört egy Unicummal, majd két sört két Unicummal, eztán hármat, végül mindezt fordított sorrendben. Nem ez a homályosan említett középiskola az egyetlen közösség, amely a tárgykörben említhető tradícióval rendelkezik. Se szeri, se száma az ivós játékoknak, amelyekhez képest Bud Spencer és Terence Hill sör-virsli szkandere, vagy a jól ismert gyorsasági ivóverseny csak egy ártalmatlan kilengés.

Biztosak vagyunk benne, hogy a magyar kocsmalátogatók semmiben nem maradnak el a nemzetközi mezőnytől. Szeretnénk, ha a Regénytár lenne az az orgánum, amely megkezdi összegyűjteni a műfaj irodalmát.

Szerkesztőségünk várja létező ivójátékok rövid leírását, és még jobban örülünk, ha megtudhatunk valamit ezek hátteréről, történetéről is. Valamennyi leírást, amely nem lép át a szalonképesség határát, közöljük. Határidő nincs, gyűjtésünk folyamatos.

 

Az anyagokat ide küldjék: regenytar[kukac]gmail.com

 

 

 

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett adományozás.

Kerékgyártó György

Mivel semmi hasznosat nem tanult, elhatározta, hogy prózaíró lesz. Idővel rájött, hogy ehhez is érteni kell, de már későn. 1995 óta publikál, eddig négy kötete jelent meg, dolgozott televíziós produkciónak és kétszer nyert el NKA drámaíró ösztöndíjat is. Vasas szurkoló. A Regénytáron szívesebben közöl, mint folyóiratokban, mert itt mód van kísérletezésre, stílusjátékokra is, ráadásul közvetlen kapcsolat jöhet lére a szerző és az olvasó között. Gyakran mondja, hogy ha a Regénytár nem lenne, igazából nem is volna kedve írni.

3 Comments

Vélemény, hozzászólás?

FelFEL