/

A fényképezőgépnek elege lesz

198 olvasó

Találtam egy cikket a neten – hol másutt –, ami lehet, hogy hoax, lehet hogy nem, de érdekesnek érdekes. Az benne a gyanús, hogy olyan égető hiányra kínál megoldást, amely a migránsválság után a második legnagyobb probléma. A kettő valahol egybe is kapcsolódik, mert amíg az Európát elözönlő migránsok eszméletlen mennyiségű szemetet hagynak maguk után, a világot keresztbe-hosszába bebarangoló turisták ugyanezt teszik digitális vonalon: fényképező- és videomasináikkal soha nem látott mértékben és mennyiségben gyártják az ún. digitális szemetet, vagyis a nézhetetlenül pocsék álló- és mozgóképeket.

A baj abból származik, hogy ez a produktum nagyrészt felkerül a világhálóra is, virtuális szemétteleppé változtatva át ezt a sokkal jobb sorsra érdemes képződmény. A megoldást a The Camera Restricta nevű fejlesztés jelentheti, amely bár most még csak koncepció, annak több mint ígéretes. Kiötlője úgy okoskodott, hogy ebben a mai, szélessávú internetes világban, amikor minden mindennel egybefügg, a fényképezőgépeket is össze lehet kapcsolni a netes adatbázisokkal, és mert ennek teljesítménybeli akadálya sincsen, a masina megnézheti, hogy az éppen fotózni kívánt témáról hányan készítettek már a miénkhez hasonló beállításokkal fényképet, majd józan mesterséges intelligenciával megtilthatja, hogy a mi szemétadagunkat is hozzátegyünk a meglévő digitális hulladéktárhoz. A gyakorlatban mindez úgy működne – leegyszerűsítve persze – hogy ha a gépünket ráemelnénk pl. a pisai ferde toronyra, nemes egyszerűséggel elérhetetlenné válna az exponáló gomb, és a masinger közölné velünk, hogy ezt a témát már csontig lerágta az idő vasfoga, ne is ábrándozzunk róla, hogy a mi közhelyes giccsünket elkészíthetjük.

photo_1

Bármilyen észveszejtőnek tűnik, ez a dolog kivitelezhető. A gép még nem kapható kereskedelmi forgalomban, de ha így haladunk előre a fejlődés útján – éppen ma olvastam, hogy hamarosan a borok is okosak lesznek, mert a borászok tövig kihasználják majd a felhőtechnológia jótéteményeit –, az ilyen módon fölokosított fényképező alkalmatosságok megjelenése csupán idő kérdése. Akkor pedig jaj lesz a turistáknak, mert befellegzik annak az önfeledt, össze vissza kattintgatásnak, amivel most még úgy érzik, letudhatják útjaik dokumentálását. Szinte látom, ahogy fogcsikorgatva, fingva és nyögve próbálnak majd egyedi képbeállítást találni a Colosseum meg a Stonehenge előtt, ami természetesen nem fog összejönni. Vége lesz az idióta pocketmasinákat orruk elé tartó, házhomlokzatokra kattogtató műkedvelők aranykorának, és a fotózás szépen visszakerül abba a mederbe, amelyből a digitális technika elterjedése miatt kizökkent. Csak azok tudnak majd képkészítéssel foglalkozni, akiknek megvan hozzá a tehetségük és a kitartásuk – mint régen, a filmes világban.

Aki azt mondja erre az eszmefuttatásra, hogy nagyobb marhaság, mint az okos fényképezőgép, telibe trafálta az igazságot. A gépeikért pénzt kiadó és azoktól közepesen szar privát fotókat remélő kocafotósok aligha fognak majd beletörődni ebbe a korlátozásba, ezért ugyanúgy meghekkeltetik majd a gépeiket, ahogy minden mást, ami on-line és tiltással jár. De ez a nyűg egyelőre még a közelünkben sincsen, ezért bátran és magabiztosan fotózhatjuk a cicánkat vagy a Colosseumot, attól függően, mit dob elébünk az élet.

És hogy mindez nem légbőlkapott, annak bizonyítására itt az alaphír linkje

Majoros Sándor

A Regénytár alapító- főszerkesztője, aki célul tűzte ki maga elé az igényes (nívós) szórakoztató és a komoly, elhivatott irodalom közötti „északnyugati átjáró” megtalálását. Ez a honlap ennek az útkeresésnek a gyakorlatozó terepe, néha komoly, máskor komolytalan, de mindig egyedien különleges és szórakoztató. Majoros jelenleg Budapesten él, néha dolgozik, máskor csak lóbálja a lábát. Mentségére legyen mondva a régi igazság, amely szerint az író akkor is ír, ha ez olyan nagyon nem is látszik: belsőleg alkot.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

0 Ft