Hamarosan irodalmi tőzsde nyílik honlapunkon

2016-08-15
796 olvasó

regenytar_reszveny

Beszélgetés Tarhási Edomérrel, a Bank of Regénytár elnök vezérigazgatójával.

 

A virtuális pénzvilágban nem eléggé ismert a Regénytár saját fizetőeszköze, az pedig pláne nem, hogy a honlap irodalmi tőzsde indítását tervezi. Mi ennek az oka, pontosabban: miért van szükség erre a különös kísérletre?

A talentum már tíz éve létezik, mint fizetőeszköz a Regénytáron, de tény, hogy ezt csak kevesen tudják. Ennek az a magyarázata, hogy virtuális valutánk más honlapokon nem használható, és amióta megszűntek a közös regényeink, nem sok lehetőség nyílik az elköltésére. A közös regényekről annyit kell tudni, hogy a Régi Regénytár irodalmi műhelye volt: a játék részvevői javaslatot tehettek olyan regénytémák megírására, amelyek kidolgozásába bárki becsatlakozhatott. Ehhez kapcsolódott a virtuális irodalmi mecenatúra, amelynek keretében azok is irányíthatták a regények alakulását, akik szerzőként nem akartak szerepelni. A játék magasabb szintű műveléséhez már sok talentum kellett, emiatt bankunk jelentős talentumforgalmat bonyolított. A nemrég megújult Regénytáron nem folytatódott ez a játék, így a talentum felhasználási területe a Bűvös Boltra korlátozódott, ám ott a választék különféle okok miatt eléggé behatárolt.

Ha jól értem, az irodalmi tőzsdétől a talentumforgalom megélénkülését várják. Mire alapozzák ezt?

Irodalmi tőzsdénken virtuális Regénytár részvényeket lehet majd venni, talentumért. Több tétel kibocsátását is tervezzük, de az alaprészvény ára 5000 talentum lesz. Egy ilyen szelvény megvásárlásával a tulajdonosa már szavazhat majd azokban a kérdésekben, amelyeket a Regénytár döntésre a részvényesei elé bocsát. Mivel a Regénytár jelenlegi értéke 12 000 000 talentum, 6 005 000 talentumot érő részvény megszerzése esetén a vásárló a honlapot is birtokba veszi.

Jelenleg 1 talentum 1 forintot ér, vagyis ez azt jelenti, hogy 6 005 000 forintért megvehető az egész Regénytár?

Pontosan. Aki ekkora összegben részvényt vásárol, és ezt a bankunk tudomására hozza – ennek technikájáról hamarosan bővebb tájékoztatást nyújtunk –, a honlap teljes jogú tulajdonosává válik. Övé lesz a regenytar.hu domain név megújításának joga, és mindaz a tartalom, ami a birtokbavétel napján a honlapon megtalálható. Ennek természetesen vannak bizonyos technikai feltételei, de ezekről hamarosan részletesen is beszámolunk a Bank of Regénytár megfelelő menüpontjában.

Hogyan lehet majd részvényt vásárolni? Kérvényt kell írni a Bank of Regénytárnak?

Ugyanúgy, automatikus megy majd ez a folyamat, ahogy az elektronikus kiadványok megvétele jelenleg honlapunkon zajlik. A vásárlónak regisztrálnia kell magát a Regénytáron, majd gondoskodnia kell, hogy legyen elég talentum az általunk nyilvántartott folyószámláján. Ezt vagy szerzői tevékenységgel vagy pénzváltással érheti el. A szerzői tevékenységért a honlapunk talentummal fizet, egyébként pedig mindenki annyi forintot válthat át talentumra, amennyit akar. Ez banki utalással történik, és mivel a honlap nem folytathat kereskedelmi tevékenységet, donációnak minősül. Hivatalosan a donációért cserébe írjuk jóvá a forintösszegnek megfelelő talentummennyiséget. Ha tehát megvan a megfelelő mennyiségű talentum, be kell loginolni a Regénytárra, majd ellátogatni a Bűvös Boltba, ahol a Részvényvásárlás menüpontban automatikusan lebonyolítható lesz a vásárlás. Természetesen erről is részletes útmutatót kapnak a Bank of Regénytár hamarosan megnyíló új részlegében.

Ha beindul a virtuális tőzsde, tervezik-e azt, hogy más honlapok, irodalmi portálok részvényforgalmát is önök végzik, vagy ez kizárólag a Regénytár saját ügye marad?

Megfelelő érdeklődés esetén, vagy ha a Regénytár tulajdonosi konstrukciójában sikerül figyelemre méltó változást felmutatni, biztosra vesszük, hogy másokat is érdekelni fog ez a lehetőség. Ez esetben minden tapasztalatunkkal a rendelkezésükre állunk.

Vegyünk egy gyakorlati példát: tegyük fel, van valakinek 5000 talentuma, amelyen vásárol egy Regénytár részvényt, amivel egy szavazópont birtokába jut. Mire megy ezzel az egy ponttal ahhoz a fölényhez képest, ami a Regénytár birtokában marad?

Tény, hogy egyetlenegy szavazati ponttal még nem lehet új mederbe terelni a Regénytár szerkesztéspolitikáját, de ez is lehetőség a tulajdonosnak arra, hogy a közgyűlésen – ami valójában egy on-line szavazás lesz a napirendre kerülő témákról – a voksa mellett megjegyzést tegyen az addigi munkára. Erre pedig a Regénytár többségi birtokosa is figyelmi fog, mert tudja, hogy ezen a pályán, mint amilyen az on-line jelenlét: minden egyes vélemény és visszajelzés számít. Azt tanácsolom tehát mindenkinek, hogy kezdjék el gyűjteni a talentumot, és mielőbb váljanak a Regénytár résztulajdonosává, amint erre lehetőségük nyílik. Meggyőződésem, hogy ezek a most még csak virtuális részvények egyszer nagyon sokat fognak érni.

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett adományozás.

Kipcsák Jakab

(1976., Budapest) Színi kritikusként debütáló, de több műfajban is magabiztosan mozgolódó újságíró, aki az utóbbi időben novellákkal veteti észre magát. Írásai társhonlapunkon, az Irodalmi Élet virtuális hasábjain is fellelhetők. Jelenleg Pitu Guli ösztöndíjjal a Szkopljei Egyetem vendéghallgatójaként a perzsa-ószláv nyelvemlékek irodalmi vetületeit kutatja, és első novelláskötetének anyagán dolgozik, amelynek címe: Dojráni lakodalom.

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL