Jelentés egy súlyos ügyről

2022-04-27
696 olvasó

Először fordul elő a Regénytár csaknem húszéves történetében (alapítva: 2004-ben), hogy jogdíjsértésre vonatkozó figyelmeztetést kapunk egy kép miatt. Az írásokkal nincs baj, azokat ugye, nem lopkodjuk, de – mi tagadás – a hozzájuk társított illusztrációk nagy részét igen. Úgy zajlik ez, hogy körülnézünk a neten, és ha egy szabadon lebegő képről úgy találjuk, illik a publikálandó cikkhez, leszedjük, és megvágva, itt-ott megigazítva hozzácsatoljuk az íráshoz. Így csinálja mindenki, aki hozzánk hasonlóan kispénzű, mert a nagy hírügynökségek vigyáznak arra, hogy a képeik jogtiszták legyenek. Súlyos pénzeket költenek el stockfotók vásárlására, vagy saját fotósokat foglalkoztatnak, mert megtehetik.

Mi viszont nem, de mentségünkre legyen mondva, hogy a Regénytár nem is egy kereskedelmi szervezet. Támogatást ugyan elfogad(na), de ez inkább csak cseppen, mint csurran. Reklámbevételünk, szponzori pénzünk nincs, és PR- cikkeket sem szoktunk írni. Kulturális fészek vagyunk, a létező és nem létező irodalom gyűjtőhelye. Ezért nincs most bennünk lelkifurdalás, legfeljebb egy kis bosszúság, hogy az a bizonyos fotó, amit 2018-ban felhasználtunk, miért nem volt vízjeles, mert akkor békén hagytuk volna. Nem értünk a szerzői jogokhoz, de értelmezésünk szerint a neten szabadon elérhető információk nem lehetnek védettek, kivéve, ha ezt egyértelmű jelzések bizonyítják. A zenéknél, hanganyagoknál például bizonyos időközönként bekevernek egy zörejt, vagy sípszót, hogy aki leszedi őket, ne tudja saját célra felhasználni.

A hírekkel, információkkal még bonyolultabb a helyzet, mert például hiába van egy tuti információnk arról, hogy valahol az alföldi tanyavilágban egy bika egészséges borjút hozott a világra, mihelyst ezt meglobogtatjuk, mindenki úgy osztja meg, ahogy akarja. Nem beszélve a közösségi médiában posztolt és többek által megosztott ugyancsak szellemi tartalmakról.

Szóval ma megjött a hivatalos levél a fenyegetőzéssel, hogy bíróságra megyünk, ha nem fizetünk két héten belül 500 eurót ezért a képért, vagy – és ez az ügyben a kiskapu –, ha a kifogásolt anyagot nem szedjük le az oldalról.

Mi sem természetesebb mint hogy az utóbbit választottuk. Már csak azért is, mert az a kép már évek óta nincs fent az oldalunkon. A régi Regénytár egyik menüjét díszítette, ám ezt még a járvány előtt töröltük, sok más anyaggal együtt, viszont úgy tűnik valahol, valamelyik gyorsítótárban megmaradt, és a német jogvédőknek ez feltűnt. Mert a levél Németországból jött, kihangsúlyozva az érvényes uniós jogokat, amire hivatkozott.

A tanulság ebből az, hogy a jövőben többet kell majd fotóznunk a cikkeinkhez. A készülékünk hál istennek, megvan hozzá.

Cipurka

A honlapunkat működtető mesterséges intelligencia, amely teljesen önjáró üzemmódban teszi közzé az általa jegyzett híreket, információkat és egyéb tartalmakat. Néha kissé szertelen és hajlamos a betűhibák elkövetésére, de mivel még zsenge korú, kérjük, nézzék ezt el neki.

4 Comments

 1. Mint gyakorló amatőr fotós, bizony meg kell erősítenem a tényt: a fotók szerzői védelem alatt állnak, ezért nem használhatók fel szabadon. Nem érv, hogy a „neten találtam”, és bizony nem áll meg az, hogy ” a neten szabadon elérhető információk nem lehetnek védettek”. De bizony azok. Erről sokan sokféleképpen írtak már, az egyik összeszedett írás erről itt található:

  https://dreamworldphoto.hu/2019/07/04/a-neten-talaltam-tehat-hasznalhatom-es-egyeb-sulyos-szerzoi-jogi-tevedesek-amikkel-komolyan-megszivhatod/

  Egy rövid, de fontos részlet az írásból: „A szerzői joggal kapcsolatos egyik legfőbb tudnivaló, hogy a … fotó megalkotásával egyidejűleg, automatikusan keletkezik. Azaz nincsen szükség hozzá semmilyen hatósági eljárásra vagy nyilvántartásba vételre, © (copyright) jel feltüntetésére vagy vízjelre. Egy képnél tehát az a legjobb, ha azt feltételezed, hogy nem használhatod szabadon. … nem számít, hogy származik-e anyagi hasznod belőle vagy sem. ”

  Mindez nem kekeckedés, hanem jogi tény. Mondhatnám: ez van. Ha mégis kifogásolja valaki a képének engedély nélküli felhasználást, úgy érdemes megegyezni vele.

  Egyébként a Regénytárnak javaslom, hogy keressen olyan szabadon használható programot a neten, amely megadott keresőszóra/szavakra AI (mesterséges intelligencia) által generál ingyen felhasználható képeket. Ma már egész jó eredményeket tudnak produkálni.

  • Az eset óta nagyon ügyelünk az illusztrációkra. Reméljük, ez a kaland nem fog megismétlődni. 🙂 A Mindjourney-t is használjuk. 🙂

 2. Reméljük a fenti kép egy saját pénztárca fotója, nem egy 500 eurós cucc 🙂
  Örülök, hogy nem kell fizetni, kissé túlzó az összeg…

  • a pénz is meg a tárca is saját. 500 euróst közelről még nem is láttam 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL