Lapraszerelt élet

2023-10-01
296 olvasó

Érdekes könyvvel rukkolt elő a neves tanzániai író, Obeyes Chuma, akit a magyar közönség már régóta ismer. Új műve, a Lapraszerelt élet méltán aratott világsikert, hiszen azt az elképzelést valósítja meg, hogy amit csak lehet, azt darabjaira bontva kell a rendeltetési helyére szállítani. A globalizáció egyik következménye ez, amikor a világ különféle pontjain előállított terméket kontinenseken és óceánokon át utaztatva juttatják el a vásárlókhoz. Legismertebb megnyilvánulása ennek az ún. lapraszerelt áru, ami ebben a formában sokkal kisebb helyet foglal el, mint egy darabban, így a logisztikája könnyebb és egyszerűbb.

Obeyes Chuma azzal a gondolattal játszik el, hogy mi lenne, ha az életet is így, lapra szerelt formában kapnánk meg. Természetesen nem a biológiai életünkről van szó, mert az még sci-finek is túl meredek lenne, hanem arról a személyiségformáló életünkről, amelyet mi bontakoztatunk ki és valósítunk meg magunk körül. A regényben az emberek egy olyan világban élnek, ahol biológiai lényekként csak mint üres szerelései terület léteznek, ám erre a felületre, amit nem annyira mértani, mint eszmei síkon kell elképzelnünk, egy csomagban megkapjuk az a tartalmat, amiből nekünk kell összeraknunk a kész, stabil önmagunkat.

A könyv cselekménye néhol viccesen, máshol fájdalmasan ironikusan mutatja meg azt a küszködést, amikor az életüket a futárszolgálattal házhoz kapott emberek megkísérlik azokat formába önteni. Van, aki gyorsan és hiba nélkül megoldja a feladatot, de aztán rádöbben, hogy a kapott élet legfeljebb egy hokedli összetettségének felel meg, ha bútor analógiában gondolkodunk. Mások nagyratörően olyan összetett életet rendelnek, amellyel képtelenek megbirkózni. Kénytelenek tehát külső segítséget, vagyis mesterembert hívni, ami a lapra szerelés divatja előtti időkben a társas kapcsolatoknak felelt meg. Obeyes Chuma világában ezek a találkozási pontok megszűnnek, nincs többé barát, társ vagy partner, minden csak szerelés kérdése.

És hogy mivé fajulhat mindez? A végkifejletet természetesen nem lehet happy end, ám hogy a regény miként ér véget, nem áruljuk el. Vegyék meg és olvassák el Obeyes Chuma új könyvét a Lapraszerelt életet, amiben az izgalmas és váratlan fordulatokban bővelkedő sztori mellett egy képekkel illusztrált életszerelő útmutatót is fognak kapni. Már csak ezért is megéri.

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett adományozás.

Kipcsák Jakab

(1976., Budapest) Színi kritikusként debütáló, de több műfajban is magabiztosan mozgolódó újságíró, aki az utóbbi időben novellákkal veteti észre magát. Írásai társhonlapunkon, az Irodalmi Élet virtuális hasábjain is fellelhetők. Jelenleg Pitu Guli ösztöndíjjal a Szkopljei Egyetem vendéghallgatójaként a perzsa-ószláv nyelvemlékek irodalmi vetületeit kutatja, és első novelláskötetének anyagán dolgozik, amelynek címe: Dojráni lakodalom.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL