Nostradamus és a király

2024-02-07
88 olvasó

Minden idők leghíresebb jósa állítólag azt is megjövendölte, hogy III. Károly király uralkodása nem lesz hosszadalmas. És most egy prosztataműtét közben fény derült arra, hogy a király rákbeteg.

A szóban forgó centuriát sajnos nem tudom idemásolni, mert mások is csak hivatkoznak rá, de egy szakértő szerint az áll benne, hogy a királyt Harry herceg követi majd a trónon IX. Henry néven. Rejtélyes, hogy az örökösödési protokollban következő Vilmos, György, Charlotte és Lajos hogyan esik majd ki a pikszisből, de fogadjuk el tényként, hogy Nostradamus fél évezred távlatából is rálátott a brit trónra, ami ugye, eléggé döbbenetes. Ráadásul a jósok jósa szerint ez az uralkodóváltás a brit monarchia szétesését fogja eredményezni.

Nostradamus természetesen nem volt tévedhetetlen, de sokkal nagyobb találati pontossággal rendelkezett, mint egy kocsmai dartsjátékos fél tucat Guinnes elfogyasztása után. Az is tény, hogy jóslatait a nyerészkedők mindig megpróbálták a maguk érdekei szerint alakítani. A második világháború idején a németek is a végső győzelmük bizonyítékát fedezték föl bennük, pláne annak tükrében, hogy Hitler nevét egy betű híján tűpontosan írta le. A végkifejlet mégis az lett, hogy a németek elbuktak, ami azt mutatja, hogy a jóslat egy kicsit mindig dodonai, azaz többértelmű.

De térjünk vissza a mához! Akik úgy vélik, hogy a Károly király körüli fejlemények nem a mi gondunk, óriásit tévednek, tekintve hogy a brit monarchia valamilyen módon még mindig világhatalom. Talán katonailag már nem kifejezetten és gyanítható, hogy gazdaságilag sem annyira, mint százötven évvel ezelőtt, de mögötte ott hatalmasodik az a kulturális hagyomány, ami a jelenlegi világrend egyik alappillére. Ha a tradicionális Nagy-Britannia meginog, és mint rögzítőpont eltűnik a térképről, válságok egész sora bontakozik ki. A történelmi példák azt mutatják, hogy a monarchia megszűnése sosem olyan zökkenőmentes, mint egy kormányváltás a mai Nyugat-Európában. Az 1789-es francia forradalom például az egész kontinenst lángba borította, mi magyarok pedig a saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy az ilyen-olyan, de mégiscsak működő monarchiánk megszűnésével a megsemmisülés küszöbére jutottunk.

Ebből kiindulva azért szurkolok, hogy Nostradamusnak ezúttal ne legyen igaza. Éppen elég a válság e nélkül is, a hátunk közepére sem kéne egy újabb. De nemcsak emiatt kívánok Károly királynak gyógyulást, vagy mert ezt kívánja a felebaráti szeretet. Nekünk, magyaroknak sokkal több a kapcsolódásunk hozzá, mint egy átlagos királyhoz, akikből ugye elég sok van. Köztudott, hogy a jelenlegi brit uralkodó szegről végről a földink, tekintve, hogy magyar gyökerei is vannak: szépanyja Rhédey Klaudia magyar grófnő.

Így tehát, miközben Nostradamus jóslatai mögött rejlő titokzatos erők és a történelem viharai között lavírozunk, fontos emlékeznünk arra, hogy minden korban a remény, a bátorság és az emberi szív ereje formálta meg leginkább a világ sorsát. Károly király esete és a brit monarchia jövője is emlékeztet minket arra, hogy a történelem nem csupán a hatalmasok döntéseinek sorozata, hanem az emberek, közösségek és kultúrák ellenálló képességének tükröződése is. Nostradamus, akár tévedett, akár nem, egy dologban biztosan igaza van: a változás elkerülhetetlen, de az, hogy ez a változás milyen irányt vesz, az részben a mi döntésünk.

Majoros Sándor

A Regénytár alapító- főszerkesztője, aki célul tűzte ki maga elé az igényes (nívós) szórakoztató és a komoly, elhivatott irodalom közötti „északnyugati átjáró” megtalálását. Ez a honlap ennek az útkeresésnek a gyakorlatozó terepe, néha komoly, máskor komolytalan, de mindig egyedien különleges és szórakoztató. Majoros jelenleg Budapesten él, néha dolgozik, máskor csak lóbálja a lábát. Mentségére legyen mondva a régi igazság, amely szerint az író akkor is ír, ha ez olyan nagyon nem is látszik: belsőleg alkot.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL