Okosabb vagy-é?

2019-04-02
714 olvasó

A legnagyobb arcaim egyike Jakab, vidéki kocsmánk dísze, törzsgárdistája, akit előreengedek a számtalan alak közül. Úgy tartják, kissé fogyatékos, ami észbeli képességeit illeti. Az első mondatok Jakabéi, mert tanulságosak és tanulmányra méltóak. Jakab kis magánéleti elmélkedésünkbe úgy kapcsolódik be, hogy legutóbbi élményeit megosztja velem és (a pultos lánnyal persze).

– Ó, engem is környékeznek. Most, hogy ilyen ínség van! Tudjátok van egy pár nő, aki pályázik rám egy gyerekkel, két gyerekkel. Rájöttek, hogy van egy kis spórolt pénzem, azt mondják, költözzek hozzájuk. No persze, költsem csak a tartalékomat a gyerekre, aztán, ha elfogy, kiraknak, mint macskát…

– Egy asszony azt mondta nekem, nagyon bölcsen, hogy más gyerekét nem nevelheted, csak költhetsz rá – vágok közbe, nehogy az idézet vége rosszul mutasson a facebookos posztomban.

– Pontosan így van! Eleinte minden nagyon jó, aztán meddig tart az ilyen szerelem?

– Amennyi pénzed van, Jakab – mondom neki.

– Hát ezt… – mutatja behajlított alkarjával Jakab a Kodály-módszernél is ismertebb egyezményes jellel.

Én azóta már nem hiszem el, hogy Jakab fogyi. Okosabb nálam.

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett adományozás.

Paládi Zsolt

1968-ban született, Budapesten. Az ELTE magyar-történelem szakán végzett, majd 1994-től 1998-ig a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumban dolgozott. 1998-tól 2012-ig tevékenykedett a Magyar Nemzeti Levéltárban. Irodalmi publikációi mellett számos társadalomtörténeti munkát is jegyez. 2012 augusztusától 2012 karácsonyáig Dániában tartózkodott, európai ösztöndíjjal. 2014-ben a Napsziget a Művészetekért Alapítvány Bólya Péter-díjában részesült. Jelenleg kollégiumi nevelőként dolgozik.

Vélemény, hozzászólás?

FelFEL