Hetedik fejezet

Amelyben tanúi leszünk egy fiatal pap és egy furcsa, talán unatkozó milliomos konspiratív elemeket hordozó eszmecseréjének, majd pedig ellátogatunk a Vatikánba, ahol egy csöndes és látszatra csekély jelentőségű beszélgetés kapcsán mellbevágóan döbbenetes felismerésre teszünk szert.
Miközben hőseink a Fáy utcában járták történetük rögös útját, különös esemény történt Rómában, szorosabban a Vatikán épületlabirintusának egy eldugott szegletében. Egy szikár, harmincas kinézetű pap fordult be az egyik folyosóvég egyik szobájába. Kívülálló is azonnal megállapította volna: otthon van itt. Miután bezárta az ajtót, első dolga az volt, hogy a bejárattal szembeni falra helyezett óriási feszülethez lépjen, egy kissé oldalra billentse a korpuszt, és mögötte megnyomjon valami apró gombot. Ezután az apró dohányzóasztal elé ült a kényelmes karosszékbe, feltette a lábát az asztalra, és kihajtotta a laptopját. Amíg a gép felállt, ő sodorni kezdett magának egy cigarettát. A művelet felénél tartott, amikor a gép felkészült, a fiatalember erre a kurzorral rákattintott egy olyan ikonra, amelyet rajta kívül igen kevesen ismertek a világon. Egy belső fejlesztésű videós csevegő rendszer indító ikonja volt ez, amely rendszer kizárt minden kapcsolódási lehetőséget bármely más rendszerrel. Ezt csak néhányan használhatták.

A csevegőn egy ugyancsak harminc körüli, de civil férfi válaszolt a hívásra, aki – amint arca megjelent a videóablakban – azt kérdezte:

– Hagwad th’arrat?

Ne fáradjon a kedves olvasó, elárulom: mesterséges kódnyelvet használt, amilyet jelentős hadműveletek koordinálására fejlesztenek ki a hadseregek, és egyébként a kérdés azt jelentette: biztonságos a rendszer? A további társalgás természetesen ezen a kódnyelven zajlott, de hogy megkíméljük az olvasót, úgy teszünk, ahogyan az Mel Brooks Lenni vagy nem lenni című kiváló filmvígjátékában történt, amely egy varsói színházban játszódik a második világháború alatt, és amelyben a lengyel nyelven elénekelt színpadi nyitószám végén azt mondja az ügyelő: a könnyebb érthetőség kedvéért a filmet angolul folytatjuk – szóval ezt a bizonyos társalgást mi is édes anyanyelvünkön próbáljuk meg rekonstruálni. Tehát:

– Biztonságos a rendszer? – kérdezte az ablakban feltűnő arc.

– Naná – felelte a pap. – Háromszor ellenőriztem, és épp az előbb kapcsoltam be a zavaró jelet is. Nem tette hozzá, mert ezzel mindketten tisztában voltak, hogy a rendszer azonnal jelezné azt is, ha bárki rá akarna kapcsolódni, tehát legalább négyszeresen biztosítva voltak. A fiatal pap felmutatta a kezében lévő, kissé trombitaszerűre csavart cigarettát. – Akkor hát jöhet a ganja, tesó?

– Naná, tesó –  nevette el magát a vonal másik végén várakozó civil, és egy ugyanolyan cigarettát mutatott fel. Mindketten rágyújtottak saját készülékük előtt, mélyet szívtak a füstből, majd hosszan, szertartásosan, egyszerre engedték ki, és a következő pillanatban fel is nevettek. A civil azt kérdezte. – Jó cucc?

– Naná, törököktől veszem.

– Ahogy én is. Hát igen, a jó öreg törökökben mindig meg lehet bízni. Ha kebab kell vagy fú, menj a törökhöz. Ez annyira jó, hogy akár Seneca is mondhatta volna.

– Elintézzem neked, hogy így kerüljön be a tankönyvekbe?

– Majd még meggondolom. – Jót röhögtek. – A Társaság várja a jelentésedet. Jutottál valamire?

– Hát történt egy s más – pöffentett megint a pap. – Egy német bíborost befűtöttem, hogy a lateráni misén az „Úr” helyett mindig mondjon Lucifert.

– Ez komolytalan.

– Nem tudom, én jót röhögtem. Most folyik a kivizsgálása, de nem mer ellenem vallani, mert tudok néhány ügyéről.

– Mondom: komolytalan. A budapesti sejtben már sokkal előrébb tartanak. Ott már megkezdték a Könyv átformálását. Néha azt hiszem, te csak üdülsz ott Rómában.

– Ne már tesó, csak vicceltem – nevetgélt a pap, akinek máris olyan vörös volt a szeme fehérje, hogy egy olcsóbb fimben már ő maga is alakíthatta volna az ördögöt. – Na, jó, komolyra fordítva: én is elkezdtem itt a projektet. Nem megy olyan könnyen, mint Budapesten vagy Prágában, de már puhítom a lektorokat.

– Azt jól teszed. Ugyanis ha te nem mész semmire, akkor hiába az egész Budapesten, hiába Varsóban vagy Madridban.

– Tesó, ez a Vatikán. Tudod milyen nehéz itt.

–Tudom, azért küldtünk téged.

– Na figyelj! Azt hiszed, csak lógatom a lábam? Van számodra egy kis ajándékom. Ez nem volt megbeszélve, de olyan magánakció, ami tetszeni fog. Van itt egy kis gyík argentin gyerek, Ferenc egyik tanácsadója.

– Elkezdtél a pápa közelébe férkőzni? Na, ez már valami.

– Erről kommentelek, tesó. De tudod, hogy van itt a Vatikánban, nem lehet csak úgy odamenni bárkihez. Viszont erről a kis gyík José Armandóról, vagy hogy hívják, kiderült, hogy komálja a ganját. Így aztán elbeszélgettem vele a minap.

– És?

– Mit és? Mikor már jól be voltunk szívva, és a szeretetről kezdtünk beszélgetni, beletoltam az arcába, hogy szerintem ebben a nagy válságban, ami most Európában van, a szeretetnek kéne győznie, és minden plébániának be kellene fogadnia egy menekült muszlim családot.

– És akkor mi van? – vesztette el a türelmét a civil férfi.

– Hogy-hogy mi van? Még nem mondtam? Ez a kis gyík írja a pápa beszédeinek egy részét. És nagyon tetszett neki a gondolat.

A vonal végén ülő férfi szeme felcsillant. Néhány pillanatig örömittasan nézett a webkamerába, végül csak annyit mondott:

– Ez az!

 

Ne hagyjuk el az Örök Várost, Nyájas Olvasó! Nem csak azért, mert pazar, ahogy a Capitolium felett lebukik a nap, és minden romantikus elképzelést felülmúló, ahogy a Tevere átkanyarog a historikus épületekkel megrakott dombok között, hanem azért is, mert történetünk szempontjából igen fontos események történtek nem egészen egy nappal az előző jelent után.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

Previous Story

Hatodik fejezet

Next Story

Nyolcadik fejezet

Latest from Bolha

Ötödik intermezzo

Amely nem jelentéktelenebb formátumú helyre, mint a Parlament férfi vizeldéjébe kalauzolja az olvasót. Ez a különleges

Huszonhatodik fejezet

Amelyben végre fény derül mindenre, beleértve a menekültválság néven támadt világméretű krízis kiváltó okait és azt

Huszonötödik fejezet

Amelyben fény derül egy titkos kormányközi megállapodásra, ami egyúttal lerántja a leplet arról a titokról is,

Huszonnegyedik fejezet

Amelyben sok mindent megtudunk azokból a rejtélyes összefüggésekből, amelyek eddig csupán tudat alatt nyugtalanítottak bennünket, sőt,

Huszonharmadik fejezet

Amelyben a berlini Alexanderplatzon sorsdöntő történelmi eseményeknek leszünk szemtanúi, ám ezek gyorsan átalakulnak magán – vagy