Tizenharmadik fejezet

Amelyben hőseinket fölszippantja és elnyeli a bécsi migránsmentő autókonvoj, ám annak előtte egy misztikus és szinte láthatatlan idős hölgytől útmutatást kapnak a menekülésüket illetőleg. De Dzsúlió és Leandró ekkor már csak sodródik és tipródik abban a káoszban, amit a menekültkonvoj alakít ki maga köré. És mindennek a tetejében még Körtvélyessy Jamal Mohamed is ott liheg a nyomukban.
– Gyerünk! – adta ki határozottan a parancsot Körtvélyessy Jamal Mohamed, és szépen el is indult utána az egész bangladesi különítmény, no és persze Dzsúlió meg Leandró. A Verseny utca irányába tartottak, a Thököly úttal párhuzamosan lépdeltek, kerülgetve jövő-menő migránsokat, akik még mindig arra vártak, hogy beengedjék őket a Keleti pályaudvarra. És ekkor Leandrónak egészen szürreális látomása támadt. Eleinte azt hitte, csak érzéki csalódásról van szó, hiszen egyetlen másodpercre fölpillantott az égre, és óvatlanul éppen a napba sikerült belepislognia. A következő másodpercben aztán egy szírnek látszó fejkendő alatt ismerős arcot látott szembe jönni, de tényleg csak egy villanásnyi volt, mert amint hátra pillantott, már magát a szírnek látszó hölyget sem látta, nemhogy annak arcát.

– Igyekezzünk, már várnak – sürgette őket Körtvélyessy, és Leandró engedett is volna ennek a sürgetésnek, de a következő pillanatban – hogy kerülhetett ide? – egy tipegő öreg nénike kerület a látóterébe, aki a maga mögött húzott kerekes bevásárló szatyrot – véletlenül? – jól betolta Leandró térdei közé, aki erre olyan nagyívű zuhanást mutatott be, amire talán csak a legprofibb rögbi játékosok képesek. A földön heverő Leandrót nem is az bosszantotta, hogy arccal törölte fel a park addigra már rendesen elmocskolódott gyepét, hanem hogy úgy látta, a kerekes kocsit toló néni ugyanazt az arcot viselte, mint az előbbi szír hölgy.

– Nem tud vigyázni? Micsoda egy fiatalság – kiabálta a néni, de mire a férfi válaszolni tudott volna, már fel is szívódott a tömegben.

– Róza néni? – kérdezte magától.

– Mit szerencsétlenkedsz itt? – torkolta le Dzsúlió, aki a segítségére sietett.

– Láttad azt az öregasszonyt?

– Milyen öregasszonyt?

– Volt itt egy öregasszony. Aki előtte szír nő volt.

– Nagyon megütötted? – simogatta meg gúnyosan Lenadró fejét Dzsúlió.

– Komolyan beszélek. Itt van Róza néni. Nem ismerted fel?

– Én? Életemben egyszer láttam, Leninre hasonlított, de aztán kiderült, hogy az se az volt.

– Nem értem – vakargatta a fejét a feltápászkodó Leandró.

– Gyerünk-gyerünk! – integetett Körtvélyessy, és onnan, ahol Dzsúlióék álltak, most már jól lehetett látni, hogy a Verseny utcában bécsi rendszámú autók várakoznak.

Dzsúliónak nem volt ideje hosszan szemlélni a kocsikat, békés szemlélődését ugyanis félbe szakította egy gigantikus méretű rottweiler, amely teljes lendületével Dzsúlió mellkasának vetette magát, és le is döntötte őt a lábáról. Leandró lopva keresztet vetett, talán még egy gyors ima is elhagyta dadogó ajkait, de végül is amikor újra Dzsúlióra mert nézni, megnyugodhatott: a kutya ugyanis állt barátja mellkasán, mint Fatia Negra a hegyen, csak hát ő nem kirabolni való személyek után kémlelt körbe a tájon, hanem csobogó nyelvcsapásokkal nyalta áldozata arcát.

– Lepergett előttem az életem – mondta Dzsúlió, mikor egy kis baráti segítséggel végre fel tudott álni. – Egy csomó részletre nem is emlékeztem. Képzeld, harmadikban matekból kaptam egy négyest.

– Günther! Jaj, Günther, mit csináltál már megint, rossz kutya! – szidta meg az ebet egy hirtelen érkező férfi, akinek furcsa, férfiatlanul vékony hangja volt. – Elnézést, Günther a fiamé, hazahozta Münchenből. Neveletlen kutya, a fiam sokat dolgozik, nincs ideje vele foglalkozni. Jöjjön, fiatalember, segítek!

– Nem kell, csókolom, csak tartsa erősen a kutyát! – lépett hátra Dzsúlió, mert az öreg  elkezdte porolgatni a nadrágját.

– Jól van, jól van, semmiség ez – mondta az öreg. – Adjon egy békejobbot!

És mielőtt Dzsúlió bármit tehetett volna, megragadta a jobb kezét, szorongatni kezdte, rázta is egy kicsit, aztán épp olyan gyorsan eltűnt a kutyával együtt, ahogy felbukkant.

– Ez biztos bolond – mondta Dzsúlió.

– Tuti, hogy ismerem valahonnan – vágta rá Leandró.

– Nézd csak! – mutatta Dzsúlió azt a kezét, amelyet az előbb még az öreg szorongatott. Egy cetli volt benne. Dzsúlió kihajtogatta, és felolvasta a szöveget, amelyet a cédula tartalmazott:

 

            Vigyázat, a bécsi rendszámú autó veszély! Csak linzi rendszámúba szállni!

 

A két cimbora összenézett.

– Mondtam, hogy a Róza néni – közölte Leandró.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

Previous Story

Tizenkettedik fejezet

Next Story

Tizennegyedik fejezet

Latest from Bolha

Ötödik intermezzo

Amely nem jelentéktelenebb formátumú helyre, mint a Parlament férfi vizeldéjébe kalauzolja az olvasót. Ez a különleges

Huszonhatodik fejezet

Amelyben végre fény derül mindenre, beleértve a menekültválság néven támadt világméretű krízis kiváltó okait és azt

Huszonötödik fejezet

Amelyben fény derül egy titkos kormányközi megállapodásra, ami egyúttal lerántja a leplet arról a titokról is,

Huszonnegyedik fejezet

Amelyben sok mindent megtudunk azokból a rejtélyes összefüggésekből, amelyek eddig csupán tudat alatt nyugtalanítottak bennünket, sőt,

Huszonharmadik fejezet

Amelyben a berlini Alexanderplatzon sorsdöntő történelmi eseményeknek leszünk szemtanúi, ám ezek gyorsan átalakulnak magán – vagy