Tizennyolcadik fejezet

Amelyben fültanúi leszünk egy a Törpéhez címzett italmérésben vészjósló hangnemben lefolytatott beszélgetésnek, utána pedig átrándulunk Prágába, ahol Dzsúlió és Leandró két életveszély közötti szünetben filozofikus elmékedésbe bonyolódik. De az idill hamar véget ér, mert üldözőik ismét a nyomukra akadnak.
Egy roppant dühös, és egy meglehetősen kétségbeesett ember üldögélt egymással szemben Budapest egyik külső kerületében, egy félhomályos kocsmai asztalnál. A kétségbeesett ember Körvélyessy Jamal Mohamed volt, a dühös pedig Juan Augustin Fernandez. Utóbbi megvetően mérte végig a vele szemben ülő férfit, aztán körüljáratta tekintetét a helyiségen, végül Jamal Mohamedre visszapillantva megjegyezte.

– Az egyetlen dolog, amit jól csináltál, hogy ezt a helyet választottad. Itt el lehet vegyülni.

Ebben a pillanatban egy söröskorsót szorongató férfi felordított, majd szabad kezével – amelyben Tippmix szelvényét szorongatta – a hatalmas laptévé felé hadonászva dörgedelmes turáni átkokat szórt a közvetítésben látható két csapatra, végül a földre dobta a szelvényt, hogy azon újabb heves káromkodások közepette járja el a Kállai kettőst. E rövid jellemzésből az olvasó talán már sejti: Körvtvélyessy az angyalföldi Törpe kocsmába szervezte a találkozót, amely kocsmát a Második intermezzóban ismerhettünk meg. Fernandez oda sem nézett a szerencsétlenül járt szerencsejátékosra, folytatta Körtvélyessy kihallgatását.

– Nos, nincs semmi mondanivalód? – Várt egy picit. – Ugye, azt tudod, hogy a Társaság nagyon számított rád. Tudod, ugye, hogy kiemelt feladatot kaptál?

Körtvélyessy bólintott, de szólni nem mert. Fernandez folytatta.

– Tudod, az apám még rabszolga módra dolgozott egy brazíliai kávéültetvényen. Egy favelában laktunk, az apám ácsolta viskóban tízen húztuk meg magunkat, és azokban az utcai játékokban, amelyeket a fiúk játszottak… nos, ezekben nem volt könyörület. Tudod te, mit jelent így élni? – Egészen közel hajolt Körvélyessyhez. – Sejted legalább?

Jamal Mohamed megrázta a fejét.

– Én futballista akartam lenni, az apám papnak adott. De nem bántam, mert elkerültem otthonról. A puszta szerencse, vagy az Isteni gondviselés (ki tudja!) vitt Argentinába. Tudod te, mibe került úgy megtanulnom a spanyolt, hogy argentinnak higgyenek? – Megint Körtvélyessy arcába hajolt. – Sejted?

Amaz fejet rázott.

– Bergoglio bíboros jó ember, csak egy kicsit naiv – folytatta a vatikáni ember. – Segítettem rajtam, de az Illumináltak, akikkel Buenos Airesben találkoztam, többet tettek értem. Ők az igazi testvéreim, és az övék az igazi hatalom. Pedig a Szentatyát még arra is rábeszéltem, hogy az Atlético de Madridnak szurkoljon. Édes Istenem, hány meccset izgultunk végig együtt! De az Illumináltak között több a szurkoló testvér, őket nem kellett rábeszélni, tudták maguktól. Gondolod, hogy eljátszanám mindezt? – Közel hajolt. – Szerinted eljátszanám ezt miattad?

Körtvélyessy alázatosan előre hajolva rázta a fejét.

– Azt üzented, megvan a két jómadár – keményedett tovább Fernandez hangja. – Azt mondtad, elkaptad a két magyart.

– Én nem tehetek róla.

– Hát persze. Végül is mindegy, hogy tehetsz-e róla. – Megint várt. – Pontosan tudtad, mire készülnek, igaz?

Jamal bólintott.

– Tudod, hogy ha nem fogjuk meg őket, a Társaság egész tervét veszélybe sodorhatják, igaz?

Jamal bólintott.

– És mégis hagytad, hogy kicsússzanak a kezeid közül!

– A szerbekkel nem számoltam – nyögte Körtvélyessy.

– Azt látom – zárta le a beszélgetést Fernandez. – Elveszem tőled az ügyet, mostantól ezt magam intézem. A számlát te fizeted.

Felállt, köszönés nélkül sétált ki az ajtón. A bejárattól jobbra, a cukrászda előtt három nagydarab, kopasz férfi várakozott. Fernandez úgy tett, mintha a nemzeti dohányboltba tartana, közben súgta oda nekik.

– Ne odabent dolgozzátok meg, várjátok meg, amíg kijön!

Ezután a lépcsőn leereszkedve, a kis mellékutcán átvágva és a panelházak között átbújva a gyepen a kutyafuttató irányába kezdett sétálni, hogy amíg a megfelelő helyre taxit rendel, még lebonyolítson egy telefont.

– Központ? – szólt bele a kagylóba. – Itt az F-2345-ös.

– Azonosítva. Hallgatom, F-2345-ös – felelte egy női hang.

– Irene, te vagy az? – csodálkozott Fernandez. – Nem tudtam, hogy ma te vagy szolgálatban.

– Ne személyeskedjen, F-2345-ös, mit az óhaja.

– Nos, rendben. Tudnál nekem foglalni még ma estére Budapestről Berlinbe egy repülőjegyet? Tudod, Berlinbe… Emlékszel, amikor a Spree partján, a múzeumszigetnél…

– Ne személyeskedjen, F-2345-ös! Induljon a reptérre, útközben közlöm a járatszámot. Vége.

Csend lett az éterben, ám a készülék néhány pillanat múlva megszólalt. Fernandez meg sem nézte a kijelzőt, szíve azt remélte, máris Irene hívja vissza, ezért óvatlanul és bizalmaskodó hangnemben szólt bele:

– Hallgatlak, édes.

– Itt a W-9711 – válaszolta egy idősebb férfihang.

– Jelentsen, W-9711! – vált tárgyilagossá Fernandez hangja.

– Pozícióm továbbra is Bécs, Ausztria – közölte szárazan az illető. Olvasóinknak történetünk ezen a pontján talán már nem meglepő, hogy W-9711 nem volt más, mint a derék Hans Lehner, más néven Hansy bácsi, aki Dzsúliót és Leandrót kistafírozta Bécsben. Szakszerűen jelentett tovább. – Jelentem, a B-terv van érvényben. Ismétlem: a B terv van érvényben. A két keresett személlyel kontaktusba léptem állomáshelyemen. A kontaktus során a parancsnak megfelelően jártam el.
Akkor tehát Prága felé irányította őket – lelkesült fel Fernandez.

– Remek munka, W9711-es – mondta. – Egyéb jelenteni való?

– A keresett személyek számára kisebb készpénz összeget adtam át digitálisan jelölt bankjegyekben. A követési adatok a zárt rendszerben a 72-es kódú felületen láthatóak.

– Nagyszerű munka, leléphet – közölte derűsen Fernandez, és fellelkesülve tárcsázta újra a központot. – Berlini jegy törölve, édes. Prágába foglalj, kérlek! Ja, és negyedóránként jelentést kérek a zárt rendszer 72-es kódú felületén követett két személyről. Most megcsípem őket.

A Prágát jól ismerők körében köztudott, kedves Olvasó, hogy ha a vonat úgy reggel hat óra körül megérkezik a hlavní nádražíra, vagyis a központi pályaudvarra, a derék utazó pedig szépen lassan kezdi öszeszedni a holmiját, esetleg meg is mosdik a pályaudvari mosdók egyikében, majd szépen komótosan sétál át a Vencel téren, pontosan hét órakor érkezhet az U Pinkasů vendéglőhöz. Ki tudja, minek köszönhető, de a Budapestről érkező nemzetközi vonat menetideje éppen így van beállítva, és ennek a Magyarországról átrándukók igen-igen örülnek. Az ízvadászok ugyanis a kiválő cseh író, Bohumil Hrabal egyik írásából tudhatják, hogy minden ínyenc életében eljön az a pillanat, amikor hétköznapi ízekre kezd vágyni. Ilyenkor – pedig írja az író – éppen az a legcészerűbb, ha az ember beül reggel hétkor a Pinkasba, iszik egy korső sört, eszik egy gulascht, majd iszik még egy sört, mielőtt menne a dolgára.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

Previous Story

Tizenhetedik fejezet

Next Story

Tizenkilencedik fejezet

Latest from Bolha

Ötödik intermezzo

Amely nem jelentéktelenebb formátumú helyre, mint a Parlament férfi vizeldéjébe kalauzolja az olvasót. Ez a különleges

Huszonhatodik fejezet

Amelyben végre fény derül mindenre, beleértve a menekültválság néven támadt világméretű krízis kiváltó okait és azt

Huszonötödik fejezet

Amelyben fény derül egy titkos kormányközi megállapodásra, ami egyúttal lerántja a leplet arról a titokról is,

Huszonnegyedik fejezet

Amelyben sok mindent megtudunk azokból a rejtélyes összefüggésekből, amelyek eddig csupán tudat alatt nyugtalanítottak bennünket, sőt,

Huszonharmadik fejezet

Amelyben a berlini Alexanderplatzon sorsdöntő történelmi eseményeknek leszünk szemtanúi, ám ezek gyorsan átalakulnak magán – vagy