Huszonhatodik fejezet

Amelyben végre fény derül mindenre, beleértve a menekültválság néven támadt világméretű krízis kiváltó okait és azt is, hogy valójában mi volt Róza néni célja ezzel a talán kissé túl rejtélyesre is sikeredett históriával. A történet mindenki megnyugvására itt, ezen a ponton lezárul, de valami azért még mindig maradt a tarsolyunkban.
A világ tetejére kalauzoljuk most el, kedves olvasó. No nem a Csomolungma magas csúcsára, amelyet Klein Dávid ostromol kitartóan: egy fizikai értelemben nem annyira, más szempontokból viszont sokkal magasabb pontra.

Egy New Yorki-i felhőkarcoló tetőapartmanjában kifogástalan öltözetű, őszes halántékú úr futott át épp néhány fontos üzleti levelet az ébenfa asztalra fektetett laptopon, amikor alázatos titkára jelentette, hogy Mr. McKagan megérkezett. A férfi intett, hogy fogadja őt.

– Mr. Koslowsky – üdvözölte őt tisztelettel teljes főhajtással az ajtón belépő fiatalember.

– Jöjjön, fiatal barátom – invitálta őt Koslowsky mosolyogva. – Foglaljon helyet! Parancsol egy italt?

– Ír whiskeyt, köszönöm. Egy kis vízzel, ha kérhetem.

– Hát persze – bólintott az öreg, és intett a titkárnak, aki a rejtett bárszekrényhez lépett, és töltött mindkét férfi számára, hogy aztán diszkréten távozzon.

Koslowsky és vendége kényelmesen elhelyezkedett egy-egy hatalmas bőrfotelben.

– Azt már nyilván sejti, hogy a referenciamunkája kifogástalan – kezdte Koslowsky, és szinte meg sem várta, hogy McKagan bólintson. – Tudja, barátom, mi kizárólag a Harvard végzősei közül válogatunk, de nem olvasom el valamennyi szakdolgozatot. A titkárom legfeljebb kettőt ajánlhat, de így is úgy érzem, hogy túl sok időt fecsérlek olvasgatásra. Viszont amikor a magáéba belepillantottam, hát… Feltételezem, a témavezetője is sokra értékelte.

– Őszintén szólva, Mr. Koslowsky, alig találtam rá témavezetőt. Hárman is elutasítottak. Az utolsó, ha jól emlékszem, perverz, megalomániás elmebetegnek nevezett, és ki akart rúgatni az egyetemről.

– És ma már kutyapiszkot lapátol New Jerseyben egy sintértelepen – mosolyodott el Koslowsky.

– Hogyan?

– Nos Mr. McKagan, gondolhatja, hogy mindezekről természetesen már értesültünk, csak kíváncsi voltam, ön hogyan élte meg mindezt. Egyébként mindhármukat likvidáltuk, nem méltóak arra, hogy a Harvardon tanítsanak. De visszatérve a szakdolgozatára: amint belepillantottam, tudtam, hogy az ötlet működik, és nem szabad sajnálnom a pénzt a finanszírozásra.

– Nagyon köszönöm, Mr. Koslowsky.

– Nem tartozik köszönettel, hiszen végtére is egy rakás pénzt keresett nekünk, és ez csak a kezdet. Természetesen ön mától a cég munkatársa korlátlan bankszámla-hozzáféréssel, és persze az igazgatótanács tagja. Pihenjen egyet, és egy hónap múlva várjuk. Hová tervez elutazni?

– A jó öreg Kubába.

– Nagy ravasz maga, barátom. Lefogadom, hogy valami üzletre készül. Kuba az amerikai üzletemberek számára most a lehetőségek földje.

– Elismerem, van néhány tervem.

– Azért szánjon időt a pihenésre! Szükség lesz az erejére, ha visszajön.

– Biztosíthatom, hogy a maximumot fogom nyújtani.

– Efelől nincs kétségem. De kérem, mielőtt elválnánk, meséljen nekem egy kicsit erről az egészről! Ez volt eddig a legjobb világméretű összeesküvés, amelyet az én tudtommal szerveztek. Mi volt az alapötlet?

– Nos, én valójában csupán azt a jó öreg bölcseletet vettem elő, amely szerint zavarosban könnyű halászni. Amikor láttam, hogy az ukrán válás miatt kivetett embargó hogy legyengíti az oroszokat, arra gondoltam, hogy meg lehet menteni a kétségtelenül válságba jutott amerikai gazdaságot. Ez a szíriai háború kapóra jött. Egy gyermekkori barátom szülei, akiknek Texasban vannak olajérdekeltségeik, régi jó kapcsolatot ápolnak a szaúdi királysággal. Jól jött nekik, hogy tehetnek egy szívességet, aminek majd megkérik az árát, és nem volt nehéz Rijádot meggyőzni, hogy kezdjen el iszlamista szervezeteket pénzelni. Azt, persze, a szaúdiak is jól tudták, kétséges, hogy a végén rátehetik-e a kezüket a szíriai olajra, de a zűrzavar jól jött nekik is. A háború elől menekülő tömeg lépéselőnybe hozta őket az európai országokkal folytatott tárgyalásokon.

– Az iszlamista terror az ön ötlete volt?

– Nem, ez – hogy úgy mondjam – lehetőségként ott volt a rendszerben. Az emberkereskedő hálózatok felépítése viszont az én kezdeményezésemre történt.

– És ezzel máris keresett nekünk egy halom pénzt. Kiváló ötlet volt, hogy nem csak autókat, fegyvereket és felszerelést adtunk el az emberkereskedőknek, de százalékot is szedtünk tőlük. Ehhez külön gratulálok.

– Nagyon köszönöm. És mit szólt ahhoz, hogy a szervkereskedelmet is rákapcsoltunk a rendszerre?

– Zseniális, barátom! A világszerte izgalomba hozott menekültek pénzzé teszik mindenüket, majd befizetik azoknak az emberkereskedőknek, akik visszafizetik a jó részét nekünk. A szerencsétlenebbje fillérekért adja el nekünk a veséjét, néha a retináját is, ebből emberkereskedőket fizetnek, akik visszafizetnek nekünk, miközben mi a szerveket százszoros áron adjuk el a nyugati világban. Amikor a tervnek ezt a részét olvastam, örömömben felbontottam egy ötvenéves armagnaci brandyt.

– Kiváló választás, uram!

– Maga egy géniusz, fiatal barátom. Amíg Európa el van foglalva a terrorcselekményekkel, a határvédelemmel és a tagországok kritikájával, addig mi simán lenyomjuk a torukon a szabadkereskedelmi egyezményt, amivel gyakorlatilag már meg is vettük az öreg kontinenst. És ezzel kétszeresen megerősödünk Kínával szemben: a jobb gazdaságunknak köszönhetően nem kell nekik még több állampapírt eladnunk, ráadásul Peking foghatja a fejét az európai befektetései miatt. Nagyon jó ötlet volt a civil szervezeteket pénzelni, növeli a zűrzavart.

– Köszönöm uram, bár ez valójában régi gyakorlat.

– Csak ne szerénykedjék! Véleményem szerint Nobel-díjat érdemelne azért, ahogy a törököket beleszervezte az ügybe.

– Könnyű dolgom volt, Mr. Koslowsky. Erdogan elnök úr azonnal meglátta a lehetőséget az ügyben. Tulajdonképpen még tanultam is tőle. Irdatlan pénzeket kért az uniótól, hogy a menekülteket ne engedje ki a török határon, de azt szabta feltételül, hogy a török állampolgárok megkapják a vízummentes beutazás lehetőségét Európába. Ez mostanáig nem sikerült neki, de ha majd mégis, kétszeresen nyer majd az üzleten: semmi akadálya nem lesz annak, hogy drága pénzért állami szinten hamisítsanak török papírokat a menekülteknek. Természetesen amennyiben ez összejön, százalékot fizet nekünk, hiszen mégis nekünk köszönheti ezt a virágzó üzletet.

– Azt mondja még meg, kérem, hogy jutott eszébe a Vatikánt is bevonni?

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

Previous Story

Huszonötödik fejezet

Next Story

Ötödik intermezzo

Latest from Bolha

Ötödik intermezzo

Amely nem jelentéktelenebb formátumú helyre, mint a Parlament férfi vizeldéjébe kalauzolja az olvasót. Ez a különleges

Huszonötödik fejezet

Amelyben fény derül egy titkos kormányközi megállapodásra, ami egyúttal lerántja a leplet arról a titokról is,

Huszonnegyedik fejezet

Amelyben sok mindent megtudunk azokból a rejtélyes összefüggésekből, amelyek eddig csupán tudat alatt nyugtalanítottak bennünket, sőt,

Huszonharmadik fejezet

Amelyben a berlini Alexanderplatzon sorsdöntő történelmi eseményeknek leszünk szemtanúi, ám ezek gyorsan átalakulnak magán – vagy

Huszonkettedik fejezet

Amelyben hőseink javarészt családi ügyekkel foglalkoznak, vagy ha precízebbek akarunk lenni – márpedig miért ne akarnánk?