Szellemhajók és szellemautók

2024-01-04
255 olvasó

Az, hogy léteznek szellemhajók, régóta ismert. Ki ne hallott volna például a Bolygó Hollandiról, amely talán a legnagyobb név ebben a kategóriában. Fölbukkanási helye a Jóreménység foka, de mert nincs lehorgonyozva, gyakorlatilag bárhol megjelenhet.

A létezésben persze sokan kételkednek, ám őket bizonyára lehűti a Marie Celeste titokzatos esete, ami egy valódi hajó volt. 1872-ben találták meg az Atlanti-óceánon, úgy, hogy még a frissen főzött tea is gőzölgött a kapitány asztalán, de a legénység nem volt sehol. Ez a rejtélyt azóta nem tudták megfejteni.

A Bolygó Hollandi a Jóreménység fokánál.

Legalább ennyire titokzatos az Octavius, amelyet Grönland közelében találtak meg úgy, hogy az egész legénysége jéggé volt fagyva. A legenda szerint a hajó évekig bolyongott így az észak-atlanti vizeken. És hát nem hagyható ki a Caleuche sem, amely a chileiek szerint az éjszakai órákban jelenik meg a Chiloé-szigetek közelében. A hiedelem szerint a hajó a tenger mélyéről jön fel, és a holtak lelkeit szállítja.

A szellemhajókat hosszan lehetne sorolni, és bár a köréjük fonódó mítosz esetenként változik, abban mindegyik egyforma, hogy személyzet nélkül vándorolnak az idők végezetéig. A tudomány különösebben nem foglalkozik velük, de még a bűnügyi nyomozás sem igazán, mert a tenger nagy, és bár azt hisszük, sokat tudunk róla, ez csak illúzió. A szinte határtalan vizeken bármi megtörténhet.

Mindezzel szöges ellentétben állhat az a nemrég keletkezett fölfedezés, mely szerint a szellemhajók mintájára szellem gépkocsik is léteznek. Furcsa ellentmondás ez annak tükrében, hogy az utak hihetetlenül zsúfoltak, de ha hinni lehet a szemtanúk állításainak az olyan esetek, amikor egy autó sofőr nélkül tűnik fel, majd suhan tova, egyre gyakoribbak. Nézzük néhány hitelesnek tűnő élménybeszámolót, amelyek legfőbb furcsasága az, hogy a helyszín minden esetben Magyarország.

A Marie Celeste megtalálása.

Egy szavahihető szemtanú azt állította, hogy a múlt szerdán reggel fél nyolckor az M5-ös lajosmizsei leágazásánál váratlanul fölbukkant egy rozoga, szovjet időkből származó Lada, és a kamionsávot jobbról kikerülve a leállósávban előzött, miközben a forgalom csak lépésben haladt. Mindenki arra számított, hogy bele fog rohanni egy félreállt trélerbe, de a kocsi egyszerűen áttörte a szalagkorlátot és eltűnt az út melletti mesterséges tóban. A búvárok azóta is keresik, persze eredménytelenül.

A budaörsi Tesco parkolójában egy vásárló állítása szerint egy láthatatlan jármű halk motorhangját hallotta, amikor az egyetlen létező üres helyre próbált betolatni. Egy pillanatra előre nézett, és amikor újból hátrafordult, a szellemautó már bent állt azon a helyen, amit kinézett magának. Megdörzsölte a szemét, de valóban ott volt. Tett egy kört, és amikor visszaért, a hely üres volt.

A Nagykörúton egy éjszakai buszsofőr arra lett figyelmes, hogy egy kis kompakt autó váratlanul csatlakozott a forgalomhoz. A buszsofőr és az utasok meglepetésére, az autóban nem ült senki, mégis agresszívan dudált és megpróbálta leszorítani a buszt a sávjáról, mintha nem léteznének közlekedési szabályok. A buszsofőr persze türelmes volt, mert ez munkaköri kötelessége, mire a kis autó ablakát a szellem letekerve rekedt, ámde és jól érthető hangon anyázni kezdett, majd a kereszteződésnél, a villamossíneken éles kanyart véve egyszerűen eltűnt.

Szellemautó Zuglóban, 2021. november 11-én.

Ez csak néhány kiragadott példa, és nem is a legdurvábbak, mert a szellemautók néha szembe mennek a forgalommal, máskor meg büntetőfékeznek, vagy olyan kunsztokat hajtanak végre, amelyekre ép ésszel nincs magyarázat. Az is vita tárgya, hogy tényleg szellemautók-e vagy csak nincsenek bennük értelmes emberek. Amíg ezt az ellentmondást a tudomány meg nem magyarázza, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy az ilyen kunsztokra fogékony, veszélyes és kiismerhetetlen szellemutókat elkerüljük. Mondjuk úgy, hogy gyalog járunk.

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett adományozás.

Eblegor von Trottle

A Nagy Hadron Ütköztető Irodalmi Részlegének vendégprofeszora, az irodalomfizika avatott szakértője, több neves irodalomkinetikai szaklap állandó szerzője. Honlapunkon jobbára miniesszékkel és szakmai jegyzetekkel jelentkezik, több kevesebb rendszerességgel. A Bűvös Boltunkban található, és némi talentum ellenében bárki számára szabadon letölthető eMagazinok stabil szerzője, egyebek mellett a Hogyan írjunk című vicces oktatósorozat létrehozója.

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL