Szellemhajók és szellemautók

2024-01-04
130 olvasó

Az, hogy léteznek szellemhajók, régóta ismert. Ki ne hallott volna például a Bolygó Hollandiról, amely talán a legnagyobb név ebben a kategóriában. Fölbukkanási helye a Jóreménység foka, de mert nincs lehorgonyozva, gyakorlatilag bárhol megjelenhet.

A létezésben persze sokan kételkednek, ám őket bizonyára lehűti a Marie Celeste titokzatos esete, ami egy valódi hajó volt. 1872-ben találták meg az Atlanti-óceánon, úgy, hogy még a frissen főzött tea is gőzölgött a kapitány asztalán, de a legénység nem volt sehol. Ez a rejtélyt azóta nem tudták megfejteni.

A Bolygó Hollandi a Jóreménység fokánál.

Legalább ennyire titokzatos az Octavius, amelyet Grönland közelében találtak meg úgy, hogy az egész legénysége jéggé volt fagyva. A legenda szerint a hajó évekig bolyongott így az észak-atlanti vizeken. És hát nem hagyható ki a Caleuche sem, amely a chileiek szerint az éjszakai órákban jelenik meg a Chiloé-szigetek közelében. A hiedelem szerint a hajó a tenger mélyéről jön fel, és a holtak lelkeit szállítja.

A szellemhajókat hosszan lehetne sorolni, és bár a köréjük fonódó mítosz esetenként változik, abban mindegyik egyforma, hogy személyzet nélkül vándorolnak az idők végezetéig. A tudomány különösebben nem foglalkozik velük, de még a bűnügyi nyomozás sem igazán, mert a tenger nagy, és bár azt hisszük, sokat tudunk róla, ez csak illúzió. A szinte határtalan vizeken bármi megtörténhet.

Mindezzel szöges ellentétben állhat az a nemrég keletkezett fölfedezés, mely szerint a szellemhajók mintájára szellem gépkocsik is léteznek. Furcsa ellentmondás ez annak tükrében, hogy az utak hihetetlenül zsúfoltak, de ha hinni lehet a szemtanúk állításainak az olyan esetek, amikor egy autó sofőr nélkül tűnik fel, majd suhan tova, egyre gyakoribbak. Nézzük néhány hitelesnek tűnő élménybeszámolót, amelyek legfőbb furcsasága az, hogy a helyszín minden esetben Magyarország.

A Marie Celeste megtalálása.

Egy szavahihető szemtanú azt állította, hogy a múlt szerdán reggel fél nyolckor az M5-ös lajosmizsei leágazásánál váratlanul fölbukkant egy rozoga, szovjet időkből származó Lada, és a kamionsávot jobbról kikerülve a leállósávban előzött, miközben a forgalom csak lépésben haladt. Mindenki arra számított, hogy bele fog rohanni egy félreállt trélerbe, de a kocsi egyszerűen áttörte a szalagkorlátot és eltűnt az út melletti mesterséges tóban. A búvárok azóta is keresik, persze eredménytelenül.

A budaörsi Tesco parkolójában egy vásárló állítása szerint egy láthatatlan jármű halk motorhangját hallotta, amikor az egyetlen létező üres helyre próbált betolatni. Egy pillanatra előre nézett, és amikor újból hátrafordult, a szellemautó már bent állt azon a helyen, amit kinézett magának. Megdörzsölte a szemét, de valóban ott volt. Tett egy kört, és amikor visszaért, a hely üres volt.

A Nagykörúton egy éjszakai buszsofőr arra lett figyelmes, hogy egy kis kompakt autó váratlanul csatlakozott a forgalomhoz. A buszsofőr és az utasok meglepetésére, az autóban nem ült senki, mégis agresszívan dudált és megpróbálta leszorítani a buszt a sávjáról, mintha nem léteznének közlekedési szabályok. A buszsofőr persze türelmes volt, mert ez munkaköri kötelessége, mire a kis autó ablakát a szellem letekerve rekedt, ámde és jól érthető hangon anyázni kezdett, majd a kereszteződésnél, a villamossíneken éles kanyart véve egyszerűen eltűnt.

Szellemautó Zuglóban, 2021. november 11-én.

Ez csak néhány kiragadott példa, és nem is a legdurvábbak, mert a szellemautók néha szembe mennek a forgalommal, máskor meg büntetőfékeznek, vagy olyan kunsztokat hajtanak végre, amelyekre ép ésszel nincs magyarázat. Az is vita tárgya, hogy tényleg szellemautók-e vagy csak nincsenek bennük értelmes emberek. Amíg ezt az ellentmondást a tudomány meg nem magyarázza, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy az ilyen kunsztokra fogékony, veszélyes és kiismerhetetlen szellemutókat elkerüljük. Mondjuk úgy, hogy gyalog járunk.

Eblegor von Trottle

A Nagy Hadron Ütköztető Irodalmi Részlegének vendégprofeszora, az irodalomfizika avatott szakértője, több neves irodalomkinetikai szaklap állandó szerzője. Honlapunkon jobbára miniesszékkel és szakmai jegyzetekkel jelentkezik, több kevesebb rendszerességgel. A Bűvös Boltunkban található, és némi talentum ellenében bárki számára szabadon letölthető eMagazinok stabil szerzője, egyebek mellett a Hogyan írjunk című vicces oktatósorozat létrehozója.

1 megjegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL