Szimics Sztáné balladája

avagy variációk egy témára
2024-02-05
184 olvasó

Az alábbi hír a szabadkai Friss Újság hasábjain látott napvilágot, jó száz évvel ezelőtt. A cikket betű szerint idézzük, majd megvilágítjuk a drámai történet néhány lehetséges variációját.

 

Az eredeti hír:

Szimics Sztáné szabadkai napszámosné, mivel rajta kapta az urát, a mint egy rosszhírű nő társaságában egy házas emberhez nem illü huncutkodásokat vitt véghez, a nyujtófával nehányszor oly alaposan ütött a csapodárra, hogy az eszméletlenül terült el s két napig magához sem tért.

 

Kémtörténet

A szabadkai események sötét fordulatot vettek, amikor Szimics Sztáné napszámosné, a helyi kémelhárítás tagjaként leplezte férje titkos árulását. Az gaztett helyszíne saját házának fészere volt, ahol a férj egy ellenséges hatalom képviselőjével találkozott, kompromittáló információkat cserélve. Sztáné, aki hónapok óta követte férje titkos életét, döntő csapást mért az árulóra, megakadályozva a komolyabb nemzetközi válság kirobbanását.

 

Királydráma

A szabadkai királyságban, ahol a hűség és becsület a legfőbb erények közé tartozik, Szimics Sztáné udvari napszámosné rájött, hogy férje, a vitéz lovag, titokban az ellenséges klán egyik udvarhölgyével szövi az ármányt. A városháza tróntermében kitört botrány gyorsan elérte a csúcspontját, amikor Sztáné a hűség pallosát helyettesítő nyujtófájával többször is lesújtott férje csupasz feje búbjára. A lovag eszméletlenül terült el, így ez az eset mély morális tanulságokkal szolgált az udvar minden tagja számára.

 

Sci-fi

A Szabadka nevű űrállomáson, Szimics Sztáné fedélzeti botanikus, váratlanul rádöbbent, hogy férje, a híres űrhajóskapitány, egy mesterséges intelligencia által irányított, bionikus szerkezettel csintalankodik. A gyanúból gyorsan bizonyosság érett, ami arra ösztönözte Sztánét, hogy egy lézernyujtófával gyors egymásutánban háromszol is lesújtson a nem éppen űri módon viselkedő férjére. Az eset óta a férj szerencsére magához tért, de csak marsbéli nyelven képes kommunikálni.

 

Horror

Egy sötét és viharos éjszakán Szimics Sztáné szabadkai napszámosné a palicsi Bagolyvárban sikálta a padlót, amikor egy démoni erő azt súgta neki, hogy a férje a szomszéd bódéban a tó szirénjével pajkoskodik. Sztáné gyorsan keresztet vetett, majd kezébe vette a mindig magával hordott ördögűző nyujtófát, és visszakézből háromszor egymás után lesújtott vele a megszállottság állapotába került férjére. A beavatkozás siker koronázta, mert két nap után, amikor a férj magához tárt, már nem emlékezett semmire.

 

Fantasy

A mágikus erőkkel átitatott Szabadkán, Sztáné, a napszámosné és varázslónő, észrevette, hogy férje, a bátor lovag, egy epres erdei nimfa befolyása alá került, eléggé félreérthetetlen helyzetben. Sztáné nem tehetett mást, mint elővette az ősei erejét magában foglaló varázs-nyújtófáját és egy epikus csatában helyreállította a világ egyensúlyát. Mindez a hűség, árulás és megbocsátás örök egyensúlyát bizonyítja, bár erről a két nap után magához tért férjnek biztosan más a véleménye.

 

Krimi

A szabadkai csendes éjszakát egy brutális bűncselekmény híre törte meg. Szimics Sztáné, a helyi napszámosné, amint megtudta, hogy férje egy veszélyes bűnszervezet nőtagjának hálójába került, a saját kezébe vette az igazságszolgáltatást. Úgy gondolta, ehhez a legjobb eszköz a nyujtófa, mert sosem fogy ki a munícióból. Azzal viszont nem számolt, hogy a férje irányába leadott csapások drámai következményekét, a szegény megvezetett pára eszméletlenül terül el, és két teljes napon át úgy is maradt. A zavarba ejtő ügy tanulsága annyi, hogy Szabadkán senki sem az, aminek létszik.

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett adományozás.

Kurblisch Ágost

(1983, Budapest) Fiatal, ambiciózus prózaíró és kengyelmester, több internetes portál és blog vendégszerzője, kispéldányszámú, ISBN szám nélküli antológiák tucatjának szereplője. Bevett szokása, hogy mindenütt más és más néven ír, ez, amit a honlapunkon használ, kizárólag a Regénytár részére tartja fent.

Vélemény, hozzászólás?

FelFEL