Tényleg csodaszer a tapétaragasztó?

2023-09-07
391 olvasó

Fantasztikus hírek érkeztek a Prigrevicai Egyetem kutatóitól, akik valami olyanra bukkantak, ami egyszerűen megrázó! Eljött a pillanat, hogy mindenki eldobálja a vitaminokat és tapétaragasztóval fújja be az otthonát, mert a tudósok felfedezték: ez a szubsztancia nem csupán a tapétát tartja a helyén, hanem a sejtjeinket is.

Igen, igen, ugye, nem hiszel a szemednek, olvasó, de ez tényleg igaz! Dr. Zsivojin Zsivorádovics Miki, a kutatás vezetője, aki egyébként az Otthoni Pálinkafőzés katedra professzora, izgatottan jelentette be a felfedezést. „A tapétaragasztó molekuláris struktúrája olyan egyedi, hogy miközben a falon lévő színes papírtartalmat stabilan tartja, a vérünkben úszó sejteknek is egyfajta energia-löketet ad.” – nyilatkozta dr. Zsivorádovics a sajtónak.

De ez még nem minden! A kutatók különböző tesztek után arra is rájöttek, hogy a tapétaragasztó illata valószínűleg új szintre emeli az emberek kreativitását. Azóta művészek, írók és költők sorra számolnak be arról, hogy a ragasztó illata után sokkal kreatívabbak lettek. Egy fiatal festő, aki részt vett a kísérletekben, megjegyezte: „Ez egyszerűen hihetetlen. Most már tudom, miért voltak annyira zseniálisak a reneszánsz festők. Nyilvánvalóan tapétaragasztóval festettek!”

Természetesen szkeptikusok is vannak, és több tanulmány szükséges a tapétaragasztó jótékony hatásának alátámasztásához, de Dr. Zsivorádovicsot már most tiszteletbeli doktorrá avatták Mrkonjity Grádban.

 

Újra itt vagyunk, és ez most valami egészen más! A rivális Csonoplyai Egyetem friss kutatásaiból kiderült, hogy a tapétaragasztó talán mégsem a jövő csodaszere. Ellenkezőleg! A vizsgálatok szerint az anyag, amelyről nemrégiben azt hittük, hogy évezredek óta rejtett titkokat hoz felszínre az emberi egészségről, valójában orrdugulást okoz!

Dr. Zsivorádovics erre ennyit mondott: „Úgy tűnik, a csonoplyaiak  túl gyorsan ragasztottak, és közben elragadtatták magukat. A tapétaragasztó molekuláris struktúrája igen összetett és rendkívüli, de csak akkor köti meg az orrszőrzetet, ha túlzott mennyiségben használják.”

A cáfolat tehát egyértelmű, a hír hallatán mégis sokan estek pánikba. „De hát mit tehetek most?” – kérdezi egy aggódó anya, aki rádöbbent, hogy a gyerekszobában új tapéta van, és az illat még mindig a levegőben terjeng. „És mi lesz a reneszánsz festményeimmel?”

A kutatók szerencsére megnyugtatnak mindenkit: az orrdugulás nem tartós és könnyen kezelhető ecettel vagy nitroglicelinnel. De ahhoz, hogy elkerüljük, érdemes megfontolni a tapétaragasztó használatát a jövőben. Azt viszont még nem tudjuk, melyik egyetemnek van igaza, tehát ki-ki döntse el, ragaszkodik-e a tapétaragasztóhoz, vagy inkább más megoldások után néz. Egy dolog azonban biztos: a tudományos közösség még sokáig fog vitatkozni erről a ragadós témáról.

 

De most a Prigrevicai Egyetem visszavág! Egy újabb vizsgálat kiderítette, hogy a jelenség csak keddi napokon, és csak nyalókát szopogató egyénekre érvényes. Dr. Zsivorádovics most újra rivaldafényben van. Szerinte az intézmény feltárta az orrdugulásos esetek okát, és arra jutottak, hogy ez a mellékhatás kedd és nyalókafüggő! Igen, kedves olvasók, jól hallottátok. Ha nem eszel nyalókát kedden, és úgy ragasztod a tapétát, továbbra is élvezheted az életet megváltoztató hatásokat, amiket a Prigrevicai Egyetem felfedezett, nem érhet bántódás. Dr. Zsivorádovics ennek kapcsán kijelentette: „Azt hiszem, ezzel a felfedezéssel visszaszorítottuk a pánikot és egyben igazoltuk, hogy tudományos kutatások sosem fekete-fehérek. Azok, akik még mindig hisznek a tapétaragasztóban, most már könnyebben lélegezhetnek.”

 

Újabb drámai fejlemények: a Csonoplyai Egyetem tegnap kiadott egy kommünikét, hogy a tapétaragasztó az egészséget két fél-ségre bontja fel, vagyis káros! Dr. Joszip Joszipovics Bato, az intézmény kutatója így fogalmazott: „Az embereknek meg kell érteniük, hogy a tapétaragasztó komplex molekuláris struktúrája nem csak fekete vagy fehér. Ez az anyag úgy bontja fel az egészséget, hogy a két fél-séget képez belőle. Az egyiket jó, a másikat rossz irányba befolyásolja. Ennek eredményeként olyan emberek, akik nem a keddi nyalókás kategóriába tartoznak, nem érezhetik magukat teljes biztonságban.”

Az egész tudományos közösség zavarban van. „Szóval most akkor mi van?” – teszi fel a kérdést egy frusztrált tapétaüzlet-tulajdonos, aki nem tudja, mit mondjon az ügyfeleinek.

A Csonoplyai Egyetem a közlemény végén a következő üzenettel zár: „Az egészség egy zárt rendszer, amit nem lehet egy molekuláris struktúrával átfogóan megjavítani vagy rontani. Érdemes a tapétaragasztó használatát alaposan megfontolni, és a lehető legtöbb információt beszerezni, mielőtt döntést hozunk.”

A Prigrevicai Egyetem válaszára most még várni kell, de az már most biztos, hogy a tudományos közösségben ez az ügy még sok vitát fog gerjeszteni. Ahogy mondani szokás: „Semmi sem az, aminek látszik”. Pláne, ha a tudományos versengésről van szó.

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett adományozás.

Fém Jenő

Kovácsüllőn, samukalapáccsal fémjelzett magyar prózaíró, akinek esszészerű írásai a jegyzet, a tárca és a szépirodalom határán egyensúlyoznak.

Vélemény, hozzászólás?

FelFEL