Titkos epizódok Csoszogi, az öreg suszter életéből

2017-11-22
749 olvasó

Mindnyájan úgy tudjuk, Csoszogi, az öreg suszter echte módon öregnek született és azon túl, hogy egy híres költő novellájának hőse lett, nem porciózott ki számára több ajándékot az élet. Minő keserű tévedés! Lehet, hogy egyes suszterok aggastyánként bújnak ki a bölcsőből, vagy ennél sokkal misztikusabb helyekről, de higgyék el: Csoszogi bácsi szabályos kisgyerekként, mi több: csecsemőként látta meg a cintányéros cudarvilágot.

És most jön a csavar, amire senki sem számított: apja, Báró Bevernekhy Kemény Farkas távoli ismerőseként maga is azokban a főúri társaságokban forgolódott, ahol két kézzel szórják a roulette játék zsetonjait. Csoszogi apukát a névjegye alapján ekkor még Gróf Choszoghy Edömér Címzetes Államtitkárként azonosította a krupié, meg a rendőrség, amikor ezzel a hamis identitással próbált felvizezett sillert árulni a nagyságos képviselőknek. Lebukását megszégyenülés és meggazdagodás jellemezte – a vizezett bort sikerül elpasszolnia a rendőrségnek, ahol „Egészségvédő Téli Védőital” néven szétporciózták az állománynak.

A váratlan siker miatt Gróf Choszoghy végre megengedhette magának azt a luxust, hogy megházasodhasson. A Sósav és a Ciglána utca sarkán álló palotát vette meg, de kiderült, hogy miközben a fizetéshez szükséges pénzszállító villamost tévútra terelte, hamisított váltót használt, így újfent börtönbe került. Itt ismerkedett meg későbbi nejével, a Godzilla névre hallgató Jekatyerina Fjodorovna őrizetessel, akit dús körszakálla miatt férfinak néztek. Mivel a vérbeli hamiskártyás Choszoghy makaón elnyerte a fegyőrétől a börtönkulcsokat,  Godzillával letartóztatása után alig másfél óra múlva már kart karba fonva távozott.

Elővigyázatosságból ekkor magyarított Csoszogira, majd sebtében elvette a Godzillát attól a szénhordó munkástól, aki a vállán átvetve próbálta becipelni egy Fő utcai bérház alagsorába. A fiatalok eztán heves világcsavargásba kezdtek. Voltak Makaón, Ferblin és Kláberen, majd megtollasodva – drága hotelek helyett mindig papagájfarmokon szálltak meg  – tértek vissza, hogy a Voilá Cirkusz sztárjaiként megalapozzák azt a fényes jövőt, amelyből már fiacskájuk. Csoszogi Felicián profitálhatott.

A kis Feliciánt apja állat- és növényidomárnak szánta, de a gyerek érdeklődése másfelé fordult. Hamar kiderült: nem érdekli más csak a nők. Koravén kujon lett belőle, afféle arszlán, akinek még a cirkusz kopott szőrű oroszlánja is előre szalutált. A fiatal Csoszogi elbájoló stílusa és nyelvi leleménye következtében a nők kedvence lett, de ebben az is szerepet játszott, hogy páratlan találékonysága és műszaki intelligenciája hozzásegítette minden idők legnagyobb titka, a női cipő működési elvének megfejtéséhez. Előtte mindenki azt hitte, a nők a cipőt elsősorban járásra használják, ám Csoszogi észrevette, hogy nem egy esetben azért húzzák fel a szoknyájukat derékig, hogy az alatta húzódó bonyolult és cizellált eszközt láthatóvá tegyék.

Csoszogi Felicián ettől a pillanattól életpályát változtatott. Egymás után jelentek meg cikkei a pipellőkről, topánkákról és vasalt sarkú kopogányokról, amelyek a vizuális és a vokális figyelemkeltés non plus ultrájaként valóságos revolúciót hoztak  ebbe a műfajba. Mivel ezek a gondolatok akkoriban eretnekségnek számítottak, Csoszogit többször is kiátkozta az egyház – mindegy hogy melyik. A folyamatos harc végül felőrölte, úgyhogy huszonhét évesen úgy döntött, fölveszi az „öreg” melléknevet. Eztán visszavonulva, minden idejét a sunédliszögek tanulmányozásának szentelte, és bár ezen a területen is vannak találmányai – pl. az önbeverő sunédliszög – lényegében elfeledve halt meg, amíg egy napon J. A., a fiatal és ambiciózus költő be nem állított hozzá egy pár javítani való focicsukával. Beszélgetni kezdtek, és J.A. előtt feltárult egy hihetetlenül gazdag, filmre kívánkozó élet.

De a huncut költő erről mit sem szólt Csoszoginak. Sunyin elköszönt tőle és gyorsan megírta a novelláját, majd az érte kapott honoráriumon vett magának egy pár kínai gyártmányú kalucsnit. A többi világtörténelem.

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Tóth Cakan

(1991., Budapest) Többféle prózai műfajban, de kizárólag internetes portálokon publikál, különféle álneveken. Anyakönyvezett nevét először honlapunkon használta, elsősorban az Irodalmi Élet főszerkesztője, Benői Sztipán biztatására. Meggyőződéssel vallja, hogy a nyomtatott irodalom ideje leáldozóban van, mert könyvet már alig olvas valaki. Ezért a netes irodalomnak rövidnek, humorosnak és lényegretörőnek kell lennie.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL