Újabb balesetünk a virtuális térben

2020-08-17
699 olvasó

Rendszeres látogatóink talán még emlékeznek arra, hogy a 2020-as évet kisebbfajta válsággal kezdtük. A téli hónapokban, nagyjából a koronavírus-járvány kezdetével egy időben kiderült, hogy a Regénytár működését technikai akadályok veszélyeztetik.

Akkor tényfeltáró alapossággal beszámoltunk arról, hogy mivel ezt az oldalt Majoros Sándor író saját zsebből finanszírozza, a vele együtt működő kis csapat kénytelen a legtakarékosabb megoldásokat keresni. Nem álmodozhatunk például arról, hogy egy teljes egészében egyedi oldalt hozunk létre, mert annak elkészítése a nálunk jóval tehetősebbeket is földhöz vágna anyagilag, ehelyett azt a keretprogramot használjuk, amelyet a hozzánk hasonló kispénzű társaságok szerte a világban. A rendszer neve WordPress, és nem titok, hogy ingyen kínál megbízható és esztétikus megoldásokat bármilyen weboldal létrehozására és működtetésére. Sajnos ezt a hackerek is tudják, ezért nagy vehemenciával ostromolják a WordPresst, aminek következtében az folyamatos javítgatásra szorul.

A Regénytárhoz hasonlóan összetett portálok létrehozásához és működéséhez már csak ezért sem elegendő a WordPress alapszolgáltatásainak igénybe vétele, így mi is rákényszerültünk, hogy egy profik által gyártott, esztétikus és rugalmasan alakítható sablont vásároljunk. A honlap jelenlegi kinézete és architektúrája a Publisher nevű template-ot használja, amivel egészen a közelmúltig semmi gondunk nem akadt, ám a WordPress néhány héttel ezelőtt kiadott egy frissítőcsomagot. A javítás elhárított néhány kritikus biztonsági hibát, ugyanakkor nem várt galibát eredményezett.

Az eddigi kinézetünket biztosító Publisher sablon a frissítés után részben működésképtelenné vált.

Rendes körülmények között ez teljesen normális jelenség, és nem is okoz fennakadást, mert a sablonok készítői ezeket a hibákat gyorsan kijavítják, de a Publishert gyártó csapat időközben szétesett, és mi, akik ezt a terméket használjuk (világszinten több tízezer vállalkozásról van szó) most ott vagyunk, ahol a part szakad.

Érdekes adalék, hogy mindennek ellenére a Publishert továbbra is árulják, és bár a rendelkezésre állás látszatát a termék fórumában igyekeznek fenntartani, a jelek egyértelműen arra utalnak, hogy ez a sablon kimúlt.

Külön fejezetet érdemelne a netes sablonok forgalmazása és szervizelése között tátongó szakadék, ugyanis arra nincs semmilyen szabályzás, hogy ezen a téren is biztosítva legyen a jogfolytonosság. Ha egy ilyen fejlesztőcsapat felszívódik, a termékükre épülő netes lapok, vállalkozások több mint kellemetlen helyzetbe sodródnak, mert innentől légyegében egy út áll előttük: keresniük kell egy másik sablont, és azt használva a nulláról felépítve újra kell alkotniuk az egész webes megjelenésüket.

Egy másfél évtizedes múlttal rendelkező on-line magazin esetében ez sajnos nem gyors és nem is egyszerű folyamat, de a pepecseléssel, és a honlap szétesésével fenyegető kellemetlenségeket még elviseljük, viszont ilyenkor az is megtörténhet, hogy bizonyos elemekről, szolgáltatásokról le kell majd mondanunk.

Mindezt azért jelezzük, mert ahogy a helyzet kinéz, nagy változások várnak ránk itt a Regénytáron, és attól tartunk, megint egy elhúzódó építkezés, költözködés elé nézünk. Amikor a nyári szabadság előtt elköszöntünk, nem így képzeltük el a folytatást, de a helyzet ellen nem tehetünk semmit: ismét darabjaira kell szednünk a honlapot és ismét fel kell építenünk, gyakorlatilag az alapoktól. Ebben a folyamatban türelmet kérve számítunk olvasóink, látogatóink és szerzőink megértésére.

 

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett adományozás.

Tarhási Edomér

(1955., Budapest) A Bank of Regénytár elnök vezérigazgatója, nemzetközi tekintéllyel bíró virtuális pénzügyi szakember, specialitása a virtuális befektetés és a látens pénzügyi haszon kulturális lecsapódása. Honlapunk saját fizetőeszközének, a talentumnak egyik megálmodója, létrehozója.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL