Világbékét vegyenek!

2023-10-30
229 olvasó

A tudomány diadalmas útján száguldva ismét hátborzongató felfedezést tett egy féktelen fantáziájú tudós, aki addig szorzott és osztott, amíg ki nem számította a világbéke pontos mennyiségét. Ez olyan súlyú felfedezés, mint mikor valaki kijelenti, hogy megtalálta a legkisebb közös többszöröst a céklalé meg a holdfény között.

Nézzük hát, mi ez a csoda, ami a maga nemében vetekszik kör négyszögesítésével! Azt nem tudjuk, hogy a média álcahálója mögé bújt és így névtelenné vált tudós milyen módszert használt, amikor a világbékének mennyiségértéket adott, de az már gyakorlati tény, hogy ezt a megfoghatatlan, és egészen mostanáig csak világszépe versenyeken emlegetett fogalmat kriptovaluta formájában áruba bocsátotta. A békesség így már nem csak az angyalok és békeaktivisták kiváltsága, hanem bárkié, aki eléggé bátor ahhoz, hogy a virtuális pénztárcáját megtöltse „békebit”-tel.

Kinek ajánlott megvenni? Főként azoknak, akik a békét olyan megkopott szófordulatként használják, mint a „jó reggelt”-et szokás egy zsúfolt hivatalban. Gondolok itt az államférfiakra, a politikusokra, és mindenekelőtt azokra a társasjáték-rajongókra, akik a Catan telepeseit már annyira megszokták, hogy a világbéke bitjeikkel új társadalmi rendet kívánnak játszani az óceánjárókon.

Hogyan használhatják fel ezt a békemennyiséget? A lehetőségek tárháza végtelen. Képzeljünk el egy aprócska békebitet, amelyet be lehet vetni családi vitákban, amikor a „ki viszi le a szemetet?” kérdés már-már a harmadik világháború szélére sodorja a háztartást. Vagy gondoljunk az irodai életre, ahol a „békebit” bevethető lenne, amikor kiderül, hogy a közös hűtőből megint eltűnt valaki joghurtja. Sőt, akár az örök viták,  mint „macska vagy kutya”, „répa vagy petrezselyem”, elfajulása esetén is be lehetne vetni egy-egy ilyen digitális békeapróságot.

De az üzleti élet sem maradhat ki a jóból! Képzeljük el, hogy a részvénytőzsdén a befektetők nem pusztán pénzt, hanem világbékét is adnak és vesznek, nagy tételben. „Kérek két kiló békét is a fegyverrészvényei mellé!” – hangzana az új sláger a tőzsdei brókerek körében.

Hát nem csodálatos ez a tudomány? Ahol mások a világot látják széthullani, ott ez a tudós békebitet lát minden egyes repedésben. És bár lehet, hogy ezek a bitjeik olyan illékonyak, mint egy politikus ígéretei a választás utáni napon, legalább van valami, amiért érdemes előkapni a digitális brieftaschnit. És ki tudja, hátha egy nap valóban több lesz a világbékéből, mint a háborús címekből a híradóban. Optimista lévén, én hiszek benne!

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett adományozás.

Kipcsák Jakab

(1976., Budapest) Színi kritikusként debütáló, de több műfajban is magabiztosan mozgolódó újságíró, aki az utóbbi időben novellákkal veteti észre magát. Írásai társhonlapunkon, az Irodalmi Élet virtuális hasábjain is fellelhetők. Jelenleg Pitu Guli ösztöndíjjal a Szkopljei Egyetem vendéghallgatójaként a perzsa-ószláv nyelvemlékek irodalmi vetületeit kutatja, és első novelláskötetének anyagán dolgozik, amelynek címe: Dojráni lakodalom.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL