Bugybánekné Gót Marika csúf végzetének krónikája

2018-01-30
832 olvasó

Nem kevesen lesznek, akik e reszkető kézzel papírra vetett történet elolvasása után azt fogják mondani, minden szava hazugság, de Bugybánekné Gót Marika tragikusan csúf haláláról végső ideje elmondani az igazságot, az pedig éppen annyira döbbenetes, mint amennyire hihetetlen.

Mire megérte az ötvenet, Bugybánekné Gót Marika három férjet is elfogyasztott,  de egyik házasságából sem jött ki valami jól. Első férje, Ági Lajos bokszoló volt, ám amatőr karrierje csúcsán egy doppingügy miatt örökre eltiltották, így az alkoholizmusnak szentelte az életét. Spontán pálinkagyulladásba halt bele, alig harmincnégy évesen. Marika ezután férjhez ment egy reluxáshoz – Gazsy Jenőnek hívták –, aki nem ivott, viszont eszeveszetten kártyázott. Ő tisztázatlan körülmények között lelte halálát egy tartozás kapcsán keletkezett vitában. A harmadik férj volt Bugybánek Gyula, a sofőr, akit egy brikettel megpakolt nyergesvontató talált telibe, miközben kerékpárját tolta az éjszakába borult országúton.

Marika ezt követően határozta el, hogy nem forszírozza tovább a férjhezmenést, hanem rontásellenes vállalkozásba kezd. Ehhez nagyon értett. Bárkiről két pillanat alatt le tudta szedni az átkot, és nem is kért érte sokat. Hamar észrevette, hogy ez a képessége a házi kedvencekre is kiterjeszthető. Csakhogy a macskákról, kutyákról és a vadászgörényekről leszedett bűbájosság nem sokat jövedelmezett, úgyhogy az ügyfelek lakásában különféle encsem-bencsemek eltulajdonításával kellett kiegészítenie a bevételét. Apróbb bizsuk, szelencék, porcelán nippek meg egy-két olcsó pecsétgyűrű került bele a táskájába, csupa érdektelen, nehezen pénzzé tehető holmi.

Egy bimbózó startup első stációi voltak ezek, és minden bizonnyal a tragikus végkifejlet is elmaradt volna, ha Marika nem vágyik többre, és nem támad föl benne az a gondolat, hogy ezzel a módszerrel akár még férjet is szerezhet magának. Mert minél bizarrabb valamivel foglalkozik a férfi, annál távolabbra kerül a valóságtól, vagyis annál könnyebb megkaparintani. Tett is néhány próbát különféle doktorokkal, de azok mind magukon hordozták az elváltság ős-billogját, ami ezen a téren ugye, maga a selejtesség.

Hosszas nyomozás után végül egy Tikvánek Aladár nevű herpetológusra esett a választása. Agglegény volt az istenadta, egyedül élt egy nagy belvárosi lakásban. Háziállatai nem voltak, de egy terráriumban több mérges kígyót is tartott.

Marika rögtön megérezte a lehetőséget. Némi rákészülődés után becsöngetett Tikvánekhez és megmutatta saját készítésű prospektusát a rontás-ellenes szolgáltatásairól. Maga is meglepődött, amikor Tikvánek egy zsákmányszerző ragadozó határozottságával beinvitálta őt a birodalmába. Erre a furcsaságra egészen kézenfekvő magyarázat létezett: Tikvánek nemcsak herpetológus volt, hanem szexuálisan aberrált. A világ felé komoly arcát mutató szaktekintély gyakran és szívesen maszturbált elhagyatott parkokban sétáló iskoláslányok előtt, de a nehéz cekkereket cipelő nyugdíjas néniket sem vetette meg. És most ennek a kígyószerűen gusztustalan lénynek a fészkében megjelent egy telt idomú asszonyság, akinek fogalma sem volt ezekről a bűnökről.

Tikvánek kapkodva söpörte le a jegyzetlapokat a fotelből, majd hellyel kínálta Marikát, aki azonnal fölfedezte, hogy delejes hatással van a férfira. Blúzának felső gombját kipattintva hajolt az asztal fölé, miközben a prospektust magyarázta. Tikvánek oda se figyelt. Azon járt az esze, mivel foghatná meg ezt az asszonyt, s mivel kötözhetné meg úgy, hogy ne tűnjön emberrablásnak. Eszébe jutott, ha megkínálná kávéval, az metaforikusan ennek az együtt töltött időnek a meghosszabbítása lenne, és aki időt nyer, az teret nyerhet alantas ösztönei kibontakoztatásának.

Marika elfogadta a meghívást, és kijelentette, a feketét két kockacukorral szereti. Tikvánek vehemens igyekezettel fogott hozzá a kávéfőzéshez, de amikor a kotyogóból kicsöpögött a lé, észrevette, hogy a cukros tégely üres. Ekkora égést! Szerencsére lent, a házával szemben volt egy kis vegyesbolt. Azt mondta Marikának, mire a kávé ihatóvá válik, lesz hozzá cukor is, majd fogta a pénztárcáját és letrappolt a lépcsőn. Elővigyázatosságból azért rázárta az ajtót Marikára. Nem azért, nehogy ellopjon valamit, hanem hogy a szökését megakadályozza.

Történetünkbe ezen a ponton férkőzik be a fátum: Tikvánek kilépett a kapun és reflexből csak jobb felé nézett, mert elfelejtette, hogy az új KRESZ szerint a biciklisek egyirányú utcában mindkét oldalról közlekedhetnek. Így amikor az úttestre lépett, hátulról nekirohant egy bicajos és felöklelte. Az elvágódó herpetológus a járdaszegélybe verte a fejét, aminek következtében koponyaalapi sérülésből eredő agyi ödémát kapott és két nap múlva a Szent Ignác kórházban elhalálozott.

De térjünk vissza a lakásban egyedül maradt, és erről a fejleményről mit sem sejtő Marikához! Tisztán hallotta, hogy távozásakor Tikvánek bezárja a lakást, de nem aggódott. A csészét a kezébe véve körbesétált a lakásban, és megállapította, hogy az üvegládában tartott kígyók förtelmesen büdösek. Arra gondolt, hogy miután megszerzi magának ezt a birodalmat, azonnal megszabadul tőlük. Teljesen biztos volt a sikerében.

Közben múltak a percek, és a házigazda csak nem jött vissza. A kávé pedig langyosra hűlt. Ha már nincs cukor, legalább teszek bele egy adag Komplettát, határozta el Marika, és rövid keresgélés után talált is egy komplettás üveget, amelynek alján maradt egy kiskanálra való fehér por. Mindet beleszórta a kávéjába, jól megkeverte, és egyetlen kortyintással felhajtotta.

Amikor harmadnapra rá a rendőrség föltörte az akkor már halott herpetológus lakását, ott találta a nagy szoba szőnyegén az ugyancsak halott Bugybánekné Gót Marikát, aki a jelek szerint iszonyatos kínok között lehelte ki a lelkét. Olyan döbbenetes látványt nyújtott, hogy a helyszínelők kénytelenek voltak a munkahelyi pszichológus segítségét kérni, de még ezt is űberelte a kórbonctani jelentés! Eszerint Marika halálát kígyóméreg okozta, mégpedig akkora dózis, ami egy cirkuszi elefántot is ledöntött volna a lábáról.

Csak hosszas nyomozás derítette ki, hogy a méreg abból a komplettás tégelyből kerülhetett bele a kávéjába, amelybe Tikvánek a csörgőkígyóiból kinyert és porrá szárított mérget gyűjtögette. Állítólag egy új partidrog kifejlesztésén fáradozott. Bugybánekné Marika végzetes balszerencséje, hogy Tikvánek nemcsak aberrált, hanem ordenáré módon rendetlen is volt.

 

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Tóth Cakan

(1991., Budapest) Többféle prózai műfajban, de kizárólag internetes portálokon publikál, különféle álneveken. Anyakönyvezett nevét először honlapunkon használta, elsősorban az Irodalmi Élet főszerkesztője, Benői Sztipán biztatására. Meggyőződéssel vallja, hogy a nyomtatott irodalom ideje leáldozóban van, mert könyvet már alig olvas valaki. Ezért a netes irodalomnak rövidnek, humorosnak és lényegretörőnek kell lennie.

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL