A Regénytár bűvös boltja
Érdekes és izgalmas olvasmányok minden mennyiségben

A moravicai író

Ez egy 1990-es portréfilm tévéadásból rögzített, VHS-felvétele. Képtelenség javítani a minőségét, de talán ez a legnagyobb bája: viharvert, rozsdás, ám a múlt eleven tanúja. Gyönyörű példája annak, honnan jöttem, és milyen voltam egykoron. Fogalmam sem volt, hogyan kell kamera előtt beszélni, és ha hibáztam vagy sután fogalmaztam, az benne maradt az anyagban. Minden jelentenek egyszer futottunk neki, nem volt új próbálkozás, ahogy manapság.

A filmet az Újvidéki Televízió részére Erlauer Csaba készítette, szeretettel emlékszem rá, csakúgy, mint a jelenetekben hosszabb-rövidebb időre fölbukkanó kedves ismerőseimre, barátaimra, akik már szintén odaát vannak.

Az anyag egy kicsit hosszú, de fontos kordokumentum, és bár a YouTube tele van mindenfélével, ehhez hasonló patinás régiségeket azért nem könnyű benne találni.

A megtekintését főként azoknak ajánlom, akik ismerik a Szerbia területén található Vajdaságot azon belül pedig a szépséges Ómoravicát, ami akkor még nem volt Bácskossuthfalva. A film készítésének idején Jugoszlávia még megkérdőjelezhetetlenül létezett és bár számtalan problémával küzdött, egyetlen lakója sem hitte, hogy már csak kevés ideje van hátra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More