A moravicai író

2020-06-20
862 olvasó

Ez egy 1990-es portréfilm tévéadásból rögzített, VHS-felvétele. Képtelenség javítani a minőségét, de talán ez a legnagyobb bája: viharvert, rozsdás, ám a múlt eleven tanúja. Gyönyörű példája annak, honnan jöttem, és milyen voltam egykoron. Fogalmam sem volt, hogyan kell kamera előtt beszélni, és ha hibáztam vagy sután fogalmaztam, az benne maradt az anyagban. Minden jelentenek egyszer futottunk neki, nem volt új próbálkozás, ahogy manapság.

A filmet az Újvidéki Televízió részére Erlauer Csaba készítette, szeretettel emlékszem rá, csakúgy, mint a jelenetekben hosszabb-rövidebb időre fölbukkanó kedves ismerőseimre, barátaimra, akik már szintén odaát vannak.

Az anyag egy kicsit hosszú, de fontos kordokumentum, és bár a YouTube tele van mindenfélével, ehhez hasonló patinás régiségeket azért nem könnyű benne találni.

A megtekintését főként azoknak ajánlom, akik ismerik a Szerbia területén található Vajdaságot azon belül pedig a szépséges Ómoravicát, ami akkor még nem volt Bácskossuthfalva. A film készítésének idején Jugoszlávia még megkérdőjelezhetetlenül létezett és bár számtalan problémával küzdött, egyetlen lakója sem hitte, hogy már csak kevés ideje van hátra.

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett adományozás.

Majoros Sándor

A Regénytár alapító- főszerkesztője, aki célul tűzte ki maga elé az igényes (nívós) szórakoztató és a komoly, elhivatott irodalom közötti „északnyugati átjáró” megtalálását. Ez a honlap ennek az útkeresésnek a gyakorlatozó terepe, néha komoly, máskor komolytalan, de mindig egyedien különleges és szórakoztató. Majoros jelenleg Budapesten él, néha dolgozik, máskor csak lóbálja a lábát. Mentségére legyen mondva a régi igazság, amely szerint az író akkor is ír, ha ez olyan nagyon nem is látszik: belsőleg alkot.

Vélemény, hozzászólás?

FelFEL