A lány, aki nem mert lejönni a padlásról

2023-01-16
346 olvasó

Biztosan ismerik annak a lánynak a történetét, aki felment a padlásra, és nem mert onnét lejönni. A legenda közismert, több film, regény, eposz és operett készült ennek alapján, nem beszélve a disszertációk halmazáról. Az elhíresült eset ugyanis példátlan, bár a maga nemében egyszerű: a lány felment a létrán, aztán hiába kérlelték, nem volt hajlandó visszaereszkedni. Talán attól félt, hogy meglátják a bugyiját, talán csúszott a cipője, nem lehet tudni. Mindenesetre fent maradt a pókhálós, huzatos homályban. Berendezkedett, egzisztenciát teremtett, és megírta A kéményhuzat árnyékában című bestsellerét, ami meghozta számára a világhírnevet.

A környezet sajnos sosem megértő a nagy újítókkal szemben, így azok a fanatikusok, akik hagyományos módon, szobákban élték az életüket, több alkalommal is megpróbálták őt lehozni a talajszintre, de a lány ezeket a kísérleteket mindig megakadályozta. Legtöbbször úgy, hogy felhúzta a létrát, vagy ha ez nem segített, a felfelé törekvő nyakába zúdította annak a serblinek a tartalmát, amit a lomok közül szerzett. Nagyon hamar politikai kérdés lett, hogy az állam mihez kezdjen ezzel a lánnyal, akinek szimpátiáját a kormánypárt és az ellenzék is igyekezett a maga javára fordítani. Az utóbbiak azt hangoztatták, hogy mindez amiatt van, mert a regnáló hatalom lábbal tiporja a szabadságjogokat, mire azt a választ kapták, hogy frászkarikát. De ez csak egy mellékes apróság, mert a lány, éppen úgy nem foglalkozott a közélettel, ahogy a világtól elvonult remeték sem szoktak kortesbeszédet tartani.

Aztán jöttek az újabb hóbortok, mint például a hátrafelé járás divatja, vagy a fojtogatásos köszönés a jó napot helyett, és a világ lassan elfeledkezett a padláson tartózkodó lányról. A videocsatornájáról leiratkoztak a követők, az őt utánzók pedig szépen visszaszállingóztak a sokkal barátságosabb nappali szobákba. Nem kellett sokat várni, és a padláson maradt lányra már senki sem keresett rá a Google-ban. A vele kapcsolatos legendák is eltorzultak, és úgy állították be őt, mintha valamire készülne az odújában. A rémtörténetek iránt elkötelezettek attól sem riadtak vissza, hogy kijelentsék: amikor nagyon régen, a történelem hajnalán a lány felment a létrán, egy kést vitt magával, mert a szikkadni felaggatott kolbászt kívánta megszelni, ezért meg kell békülni a gondolattal, hogy a padlás sötét homályában most is fel van fegyverkezve.

Az ilyen mendemondát természetesen alaptalanok, de ez a lényegen mit sem változtat. Ez a történet ma már olyan mítosz, mint Dávid és Cicella románca a Holdon, amit bár mindenki megmosolyog, mégis emlegeti, ha az éjszakai égen ragyogó sárga korongot megpillantja. A lány, aki nem mert lejönni a padlásról ugyanígy része a kultúránknak, bár az is lehet, hogy a maga tényszerű valóságában még mindig ott csoszog azokon a korhadt padlásgerendákon. Talán éppen az önök feje felett.

Kurblisch Ágost

(1983, Budapest) Fiatal, ambiciózus prózaíró és kengyelmester, több internetes portál és blog vendégszerzője, kispéldányszámú, ISBN szám nélküli antológiák tucatjának szereplője. Bevett szokása, hogy mindenütt más és más néven ír, ez, amit a honlapunkon használ, kizárólag a Regénytár részére tartja fent.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL