A fiatal Matula bácsi – irodalmi pályázat

2015-11-02
1.3K olvasó

Kevés olyan megfejtésre váró rejtély feszül a magyar irodalomban, mint a Tüskevárból ismert Matula bácsi ifjúságának kérdése. Vajon hol volt és mit csinált azokban az években, amikor a 20. századi történelem legzordabb viharfelhői tornyosultak a berek felett? Hogyan vészelte át a világháborút? Járt-e a Donnál? Ha igen, miként úszta meg ezt a kalandot, utána pedig a malenkij robotot? És mi a helyzet 56-tal? Végig ott bujkált volna a nádasban, önkéntes számkivetettként dacolva széllel, esővel, szúnyoginvázióval? Ha így volt, később miként kerülhette el a KMK-s besorolást? Esetleg ő is találkozott a munkásmozgalommal, mint Köpe Bálint? Megannyi érdekes, de nyugtalanító kérdés, amelyek megválaszolása nemcsak teljessé teheti, hanem új fénybe is helyezheti a bölcs öregről kialakult képet.

Ezért döntöttünk úgy, hogy irodalmi pályázatot hirdetünk Matula bácsi ifjú éveinek feltérképezésére. Derítsük ki együtt, mi mindenen ment keresztül a jó öreg, amíg a berek legavatottabb ismerőjeként össze nem találkozott Tutajosékkal. Sem műfaji, sem terjedelmi megkötést nem szabunk, de az írásokat kizárólag word-formátumban várjuk a regenytar@gmail.com címre.

Beküldési határidő: 2016 vízkeresztje, eredményhirdetés ugyanebben az évben farsangkor.

A pályázat jeligés.

A jutalmazás kissé eltér majd a megszokottaktól, ennek részeként nevezési díjat kérünk, ami pályamunkánként 1000 forint.

Ezt a 11773023-06656692 számlaszámra kell befizetni, úgy, hogy az utalás megjegyzés rovatában fel kell tüntetni azt a jeligét, amelyet a pályázó a művéhez választott (ha a jelige véletlenül lemarad, az utalás beérkezéséről e-mailben érdeklődjenek). A befolyt összegből finanszírozzuk a pénzjutalmakat, mégpedig úgy, hogy a nevezési díj felét megtartjuk szervezési és egyéb költségekre, a másik felét pedig felosztjuk a legkiválóbbak között.

Mivel a díjkeret a pályázók számától függ, nem tudjuk előre megmondani, mekkora összeg lesz a jutalom, de a beérkezett munkák jeligéit minden héten közreadjuk, így a pályázók maguk is ki tudják kalkulálni a díjkeret nagyságát.

További érdekesség, hogy nem hirdetünk hagyományos első, második és harmadik helyezést, hanem az Oscar-díjhoz hasonlóan, a legeredetibb ötlet, a legstílusosabb kidolgozás, a leghihetőbb történet, a legköltőibb látásmód és a legjobb jellemábrázolás címeket fogjuk adományozni.

A díjkeret egyenlő arányban osztódik szét a díjazottak között. Egy pályamű akár több díjat is megkaphat, de ha egy bizonyos kategóriában nem lesz jelöltünk, a kieső díjkeret hozzáadódik a többihez. Megtörténhet az is, hogy csak egyetlen kategóriában találunk megfelelő színvonalú művet, ez esetben a teljes díjkeretet ez a munka fogja megkapni.

A zsűri egy tapasztalt szerkesztőkből, irodalmárokból álló csoport lesz, Majoros Sándor Üzenet-díjas író vezetésével.

A pályaművek legjavát a pályázat lezárulta után tematikus e-kiadványban fogjuk megjelentetni, a pályázat alakulásáról, híreiről pedig folyamatos tájékoztatást adunk itt, a Regénytáron.

Kérdéseiket a regenytar@gmail.com-ra címezzék.

Cipurka

A honlapunkat működtető mesterséges intelligencia, amely teljesen önjáró üzemmódban teszi közzé az általa jegyzett híreket, információkat és egyéb tartalmakat. Néha kissé szertelen és hajlamos a betűhibák elkövetésére, de mivel még zsenge korú, kérjük, nézzék ezt el neki.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL