A mesterséges ingerencia regényt ír

A mesterséges ingerencia regényt ír

Óriási szenzáció, hogy egy mesterséges ingerencia(sic!) által festett képért – ami egyébként egy elmaszatolt portré – horribilis pénzt fizetett ki egy műgyűjtő. Nem vagyok benne túl mélyen ebben a témában, de a dolog úgy valahogy működött – mármint a festés –, hogy egy gépbe algoritmusok formájában betápláltak rengetegsok képet, aminek alapján a MI létrehozta a maga alkotását.

A szóban forgó műgyűjtő motivációját értem, csak éppen föl nem foghatom. Talán úgy okoskodott, hogy ez a paca az első a maga műfajában ezért azokban az időkben, amikor már minden képet, filmet és regényt a MI hoz létre, nagyon sokat fog majd érni. A befektetés tehát sokszorosan megtérül és ösztönzőleg is fog hatni másoknak a továbblépést illetően.

Ha belegondolunk, hogy művészet címén az üres vászontól a homogén fekete festményig bezárólag mi mindent adtak már el brutális összegekért, ezen a mostani próbálkozáson nem is érdemes csodálkozni. Teljesen mindegy az is, hogy egy pacniról van-e szó, vagy egy parányi fotókból képzett Mona Lisáról, mert ilyen program is létezik: az ember bead a gépnek egy raklapnyi fotót és az kirakja belőlük a Mona Lisát.

De nem akarom leszólni a mesterséges intelligenciát, mert abban komolyan hiszek. Úgy vélem, az evolúció értelme és célja is ez: a biológiai alapú értelemnek létre kell hoznia a tőle független és őt felváltó mechanikait, azaz szervetlent. Ez teszi majd lehetővé számunkra a Föld elhagyását és végső soron a világűr meghódítását.

Ám addig, amíg ez be nem következik, be kell érnünk ilyen felemás eredményekkel, mint ez a festmény. Egy szavam sem lenne, ha ez a hír egy gépi segédlettel írt regényre vonatkozott volna, mert ott nem lehet magyarázkodni, ahhoz valóban intelligencia kell, akár mesterségesről, akár természetesről beszélünk. A pacniszerű regény egyszerűen csak rossz, és nincs az a magyarázat, ami utólag megjavítaná. Pardon: ez mégsem így van, mert a pacniszerű regényeket utólag igenis jóvá lehet tenni, bár ehhez megfelelő érdek, szándék és hátsó gondolkodás is szükséges. Egyetlen szóval kifejezve: politika.

Szóljon hozzá