„A humor része az életemnek”

Beszélgetés Erdős Sándorral, a Regénytár horrornovella-pályázatának közönségdíjasával
2021-12-09
1.1K olvasó

Ő volt a legszimpatikusabb a nézők számára a Regénytár Halloween éjszakáján sugárzott élő online műsorában: a horrornovella-pályázat közönségdíját nyerte el. Az alábbi beszélgetésből kiderül: a személyisége pontosan olyan színes, érdekes és derűs, mint győztes írása. Erdős Sándorral beszélgettünk.

 

Ön nagyon aktív olvasója is a Regénytárnak. Már azelőtt is foglalkozott írással, vagy a Regénytár hozta meg a kedvet?

 

Nagyon örültem, amikor rátaláltam a Regénytárra, elgondolkodtató és egyben szórakoztató írásokkal és érdekes témákkal találkoztam ott. Írással már régóta foglalkozom, de a Regénytár pályázata ismét kedvet hozott arra, hogy kipróbáljam magam egy olyan műfajban, amivel már évek óta nem próbálkoztam. Remek alkalomnak tartottam arra, hogy ismét belemerüljek ebbe a témakörbe.

 

A humorát nagyon szerették az olvasók is, díjazták. Mindig humoránál van?

 

Első sorban nagyon örültem annak, hogy az írásom elnyerte az olvasók tetszését, hiszen nem az asztalfióknak, hanem nekik írok. A humor szerintem nagyon fontos része az életünknek, a humor görbe tükröt tart a világra és könnyebben feldolgozhatóvá teszi a keserűséget, vagy fájdalmat. Zsenge ifjú éveimben szinte faltam Rejtő Jenő örökérvényű műveit és ma is szívesen veszem elő őket. Zseniális a látásmódja az írásainak, a humora pedig örökérvényű. Akik személyesen ismernek tudják, hogy sajátos a humorom és ez spontán része az életemnek. Az írásaimban is, legyenek bármely komoly témát feldolgozók ez tükröződik.

 

A horrorba csak belekóstolt, vagy mélyebben is érdekli a műfaj?

 

A horror műfaja mindig is érdekelt, első sorban a lélektani hatásai az olvasóra. Ifjabb koromban meg is próbálkoztam néhány történettel, de nem igazán volt rá lehetőség, hogy a potenciális olvasókhoz eljussak velük, ezért is örültem meg a lehetőségnek a Regénytáron. H.P. Lovecraft művei erős hatással voltak rám és a horror novelláim döntő többségében vissza is tükröződik az a baljós világ. Viszont szeretek kísérletezni a műfajon belül és így született meg a pályázatra beküldött írásom is.

 

Ha nem titok: civilben mivel foglalkozik?

 

Jelenleg egy autóipari multi cégnél dolgozom, mint készletellenőr, korábban ugyanitt középvezetői beosztásban dolgoztam, de a jelenlegi munkaköröm sokkal jobban kielégít. Végzettségemet tekintve vegyész vagyok, de talán az irodalom szeretete által vezérelve a papírfeldolgozó és nyomdász szakmát is elvégeztem.

 

Hol publikál még?

 

Különböző on-line oldalakon és fórumokon publikálom első sorban a verseimet, vagy kisnovelláimat. A Fedél Nélkül újságnak is szerzője vagyok, mert fontosnak tartom a céljaikat segíteni a rászorulókon. Amennyiben ezt az én szerény irodalmi eszközeimmel megtehetem az boldoggá tesz. Ezenkívül antológiákban és magazinokban jelentek meg eddig verseim, valamint nem olyan rég egy a szülőföldem csodálatos természeti világát feldolgozó fotókönyvben is jelent meg írásom. Tagja vagyok a Krúdy Gyula Irodalmi Körnek is, ahol szintén lehetőség nyílik publikációra.

 

Írásának egyik erénye volt, hogy rövid és csattanós volt. Kísérletezik nagyobb ívű történetmeséléssel is, vagy ez az ön terepe?

 

Igen kísérletezek vele, most is írok egy talán kisregénynek nevezhető történetet, de inkább a rövid írások felé fordulok, mert véleményem szerint tágabb teret hagy az olvasóknak a történet esetleges továbbgondolására. A legtöbb esetben a hosszabb írásokban tálcán kínáljuk fel a szereplők karaktereit, valamint a helyszíneket. A rövidebb lélegzetvételű írások alkalmat adhatnak ezeknek a hézagoknak a kitöltésére az olvasók által. Természetesen ez csak az én véleményem és nem egy egyetemleges bölcsesség.

 

Visszakanyarodva ahhoz, hogy önnek is köszönhetően egyre interaktívabb a Regénytár: tudja, hogy jövőre a Világirodalom nevű játékba bekapcsolódva akár pénzt is kereshet?

 

Mivel nagyon szívesen olvasom a Regénytárban közzétett írásokat, ezért olvastam erről a kezdeményezésről. Jó ötletnek tartom, mert valamelyest egy visszacsatolást ad az írónak és olvasónak egyaránt. A másik remek ötlet, amivel ott találkoztam a különböző díjak, szerintem is fontos, hogy valamilyen módon elismerjük azt, ha valaki valamiben jól teljesít.

 

Mikor olvashatunk öntől újabb írásokat?

 

Amennyiben lehetőséget kapok rá, mindig szívesen állok rendelkezésre, hiszen a legfontosabb hogy eljussanak az írások a potenciális olvasókhoz. A Regénytár színvonalas felületet biztosíthat ehhez.

 

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Kerékgyártó György

Mivel semmi hasznosat nem tanult, elhatározta, hogy prózaíró lesz. Idővel rájött, hogy ehhez is érteni kell, de már későn. 1995 óta publikál, eddig négy kötete jelent meg, dolgozott televíziós produkciónak és kétszer nyert el NKA drámaíró ösztöndíjat is. Vasas szurkoló. A Regénytáron szívesebben közöl, mint folyóiratokban, mert itt mód van kísérletezésre, stílusjátékokra is, ráadásul közvetlen kapcsolat jöhet lére a szerző és az olvasó között. Gyakran mondja, hogy ha a Regénytár nem lenne, igazából nem is volna kedve írni.

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL