A kávéivás művészete

2023-09-29
326 olvasó

Ma van a kávé világnapja.

Ha az emberek többségét megkérdezzük, mit is jelent számukra a kávé, a válaszok között természetesen ott lesz a kellemes illat, az íz, az éberség érzete vagy akár a társasági tevékenység. De a kávé sokkal több, mint egyszerű ital. Kulturális jelenség, filozófia, napi rítus, mely átszövi életünk számtalan pillanatát.

A kávé, mint a tengervíz cseppje, magába foglalja a világot. A föld és ég találkozását testesíti meg, és oda vezet bennünket, ahol a napfény, az eső és a talaj egyesül, hogy megteremtse ezt a csodálatos termést. Szorgos kezek szüretelnek, pörkölnek, őrölnek és végül – meghozva a csodát – elkészítik az italt, melynek ereje a világ népeit az idők kezdete óta közelebb hozza egymáshoz.

Gondoljunk csak bele: egy pohár kávéba öntve a világ távoli tájai köszönnek vissza. Brazília szunnyadó erdői, Etiópia dús vegetációjú hegyoldalai, Vietnám buja zöld erdőségei. A kávé egy globális közösségbe szólít mindenkit, és ebben a társaságban minden egyes pohár egy mesét rejteget.

A kávé illata is egy varázslat. Az ébredés pillanataiban, amikor az első kávé aromája betölti a teret, az emberi lélek készen áll arra, hogy újra felfedezze a világot. Az illat, ami régi emlékeket és érzéseket kelt életre, legalább olyan fontos a kávé szerelmeseinek, mint a szeretett ital aromája.

Aztán ott van a kávé körüli rituálé. Az a néhány percnyi békesség és meditáció, amikor az emberek egy pillanatra megállnak a rohanásban, hogy a kezük között tartott csészébe belekortyolhassanak. Ebben a rövid időszakban a világ szépségét és bonyolultságát egyaránt megcsodálhatjuk.

De a kávé talán legnagyobb ajándéka az a közösségi élmény, amellyel megajándékoz bennünket. Egy kávézóban ülve láthatjuk, ahogy az emberek találkoznak, beszélgetnek, nevetnek vagy éppen tanulnak. A kávé barátokká, családdá nemesít bennünket és emlékeztet arra, hogy az egyszerű dolgokban rejlik az élet legnagyobb öröme.

A kávé tehát nem csak egy ital, hanem olyan összetett művészeti alkotás, amely az érzékeket, a lelket és az embereket egyaránt érint. Egy csoda, mely a természettől az emberi kultúráig terjed, és mely minden nap újra és újra felfedezésre hív minket.

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett adományozás.

Fém Jenő

Kovácsüllőn, samukalapáccsal fémjelzett magyar prózaíró, akinek esszészerű írásai a jegyzet, a tárca és a szépirodalom határán egyensúlyoznak.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL