A kunyerálás természetrajza

2017-10-25
655 olvasó

Régi álmom és vágyam, hogy jó alaposan körbejárjam és ha már körbejártam, akkor föl is derítsem a kunyerálás mibenlétét. Nem sok kétségem van afelől, hogy ezen az úton pionírként fogok végigmenni, mert bár ez a fogalom régiessége ellenére még mindig közismert, talán senki sem vállalkozott arra, hogy a hozzá vezető északnyugati átjárót megkeresse.

A kunyerálás hivatalos jelentése egyfajta átmeneti állapotot testesít meg a kérés és a megalázkodás között, vagyis kunyerálni annyit tesz, mint esengve, rimánkodva, önmagunkat lealacsonyítva könyörögni valamiért. Legtöbben a kutyájuk magatartását hozzák vele kapcsolatba, hiszen a kutya gyakran kunyerál ennivalót, főként, ha azt látja, hogy a gazdája önfeledten csámcsog. Viszont akár kutyáról, akár emberről van szó, a kunyerálást csakis és kizárólag állva lehet végezni. Ellenkező esetben a mutatványt kunyerülésnek neveznénk, és egyáltalán nem vennénk komolyan.

Abba most engedelmükkel nem bonyolódnék bele, hogy a kunyerálás milyen gyakori a társadalomban, mert nem állnak rendelkezésemre ide vonatkozó adatok. Másfelől sokkal izgalmasabb a kunyerálás szerkezetének, mi több elemi részecskéinek földerítése. Egészen nyilvánvaló ugyanis, hogy a kunyerálás egy összetett viselkedési forma, amely – mint olyan, s mint amolyan – egyszerűbb szerkezeti elemekből tevődik össze. A tudomány már 1927-ben kimutatta, hogy sok hasonlóság mutatkozik az atommag szerkezete és a kunyerálás között, mivel utóbbit is részecskék, nevezetesen kunyerák alkotják.

A kunyera az a rimánkodási szint, amely már nem osztható tovább és így, ebben az izolált formájában nem is értelmezhető. Sok kis kunyera hozza létre a külvilág számára is érzékelhető kunyerálást, ami már elég látványos ahhoz, hogy nyomot hagyjon a lelki világunkban. De mindig a kunyera marad az alapegység, így aki tisztába kerül annak jellemzőivel, irányítani tudja mások kunyerálási késztetettségét.

Konkrétan arról van szó, hogy a kunyerák hevességi szintjének műszeres kimutatásával még idejekorán le tudunk lépni a színről, nem téve ki magunkat olyan veszélynek, mint amilyen a személyünknek célzott pénzkunyeráló magatartás. Ez a humán embert érintő legveszélyesebb inzultus, ezért kialakulásának és keletkezésének jelenségeit vizsgálni nem is olyan hiábavaló, mint gondolnánk. Minden egyéb kunyerálás ártalmatlan az egészségünkre, beleértve ezt a finom kis kunyerálást is, hogy olvassák el ezt a cikket. De ha már idáig eljutottak, akkor el is olvasták, tehát a kunyerálás köre zárt ciklust alkotva önmagába tér vissza. Ez pedig maga a végtelenség, ami megint csak izgalmas téma lehet, pláne, ha úgy vesszük, hogy pénzt akár az idők végezetéig lehet kunyerálni.

Ettől pedig a magasságos égiek óvjanak meg bennünket.

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett adományozás.

Eblegor von Trottle

A Nagy Hadron Ütköztető Irodalmi Részlegének vendégprofeszora, az irodalomfizika avatott szakértője, több neves irodalomkinetikai szaklap állandó szerzője. Honlapunkon jobbára miniesszékkel és szakmai jegyzetekkel jelentkezik, több kevesebb rendszerességgel. A Bűvös Boltunkban található, és némi talentum ellenében bárki számára szabadon letölthető eMagazinok stabil szerzője, egyebek mellett a Hogyan írjunk című vicces oktatósorozat létrehozója.

FelFEL