A Vatikáni Légierőt ábrázoló freskó a Szentszéki Aerobázis ebédlőjének falán. Ismeretlen XVI. századi piktor munkája.

A Vatikáni Légierő: az isteni manőverek mesterei

2024-02-09
197 olvasó

Amikor a Vatikánról esik szó, sokan azonnal a pápát, a hatalmas bazilikát vagy a Szent Péter teret képzelik el. De kevesen tudják, hogy a világ legkisebb független államának van egy titkos fegyvere, ami még a legfejlettebb nemzeteket is meglepheti: a Vatikáni Légierő.

 

Az alakulat története
A Vatikáni Légierő alapítása pontosan egybeesik azzal a nappal, amikor a Szent Péter Bazilika galambjai először döntötték el, hogy meghódítják az eget. A hivatalos dokumentumok szerint azonban a légierő 1930. április 1-jén jött létre, amikor is a pápa egy aprócska repülőgéppel meglepte a híveket, bejelentve: „Ezentúl nem csak a földön és a tengeren, de az égen is terjeszteni fogjuk az igét!” Nem csoda, hogy ezek után a Vatikáni Légierő jelszava „égi ige” lett.

 

A flotta
A Vatikáni Légierő flottája igencsak különleges. A légierő gerincét egy Szent Sólyom típusú vadászgép képezi, amelyeket kizárólag angyalok és szentek képei díszítenek. Ez a gép a radarok számára láthatatlan, amit a speciális fohászbevonatnak tulajdonítanak. Hivatalosan ezt „isteni eltűnés” technológiának nevezik, és kínai fejlesztés. A flotta továbbá tartalmaz egy pápai Jumbo Jetet is, amely olyan kényelmes, hogy még az angyalok is irigykedve tekintenek rá.

 

Kiképzés és küldetések
A Vatikáni Légierő pilótái a legmagasabb szintű kiképzésben részesülnek. A képzés magában foglalja a bibliai idézetek memorizálását repülés közben, a szenteltvíz-bombázó manőverek elsajátítását és a Mennyből az angyal éneklését 9 g-kraft hatása alatt. A küldetések többnyire békés célból történnek, mint például egyházi ünnepek látványosabbá tétele vagy szenteltvíz-szórással egybekötött áldásosztás a világ különböző részein.

 

A jövő
A Vatikáni Légierő folyamatosan fejlődik, és már tervezik a szenteltvíz-hajtóműves repülőgépek bevezetését, ami forradalmasíthatja az égi áldások célba juttatásának módját. A pletykák szerint egy isteni drónprogram is fejlesztés alatt áll, amely lehetővé tenné az áldások személyre szabott célba juttatását.

 

Zárszó
Bár sokan még mindig nem veszik teljesen komolyan a Vatikáni Légierőt, egy dolog biztos: ha az égen valami furcsát látsz, lehet, hogy a Szent Sólyom gyakorlatozik, hogy még jobban őrizze a hitet és a békét az egész világon. És ki tudja, lehet, hogy egy nap valóban szükség lesz a szenteltvíz-bombázókra, hogy megmentse a világot.

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett adományozás.

Fém Jenő

Kovácsüllőn, samukalapáccsal fémjelzett magyar prózaíró, akinek esszészerű írásai a jegyzet, a tárca és a szépirodalom határán egyensúlyoznak.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL