Az ősz első fuvallata

2023-09-01
78 olvasó

Mozgalmas nyár van mögöttünk: két hónapig tartott honlapunkon az a szabadságolásnak mondott időszak, amikor bár nem túl gyakran jelentkeztünk új anyagokkal, a háttérben komoly munka zajlott. Első ránézésre a honlapon alig tapasztalható változás, de a váza szinte az alapokig kicserélődött, és ahogy az lenni szokott, ez nem ment könnyen. Szerencsére most már minden alkatrész rendben működik, és reméljük, ez hosszú időn keresztül így is marad.

Amíg a virtuális kőmívesek (programozók) fúrtak és faragtak, megnéztük a könyvelésünket, és rádöbbentünk, hogy az anyagi helyzetünk siralmas. A költségek úgy elszálltak, mint a vásári lufi, ha véletlenül eleresztjük a madzagját. Mindezt részben az infláció – mindenki árat emelt –, részben az okozta, hogy a honlapon futó segédprogramok mind előfizetősekké válnak. Elmúltak azok az idők, amikor megvettünk egy szoftvert, és az örökre a miénk lett. Ma már az a szokás, hogy évente meg kell újtani az előfizetést, mert különben a távoli felhőben megvonják tőlünk a hozzáférést és akkor nekünk kampec. Súlyos százdollárokat fizetünk ki csak ezekre a tételekre, nem beszélve az olyan költségekről, mint amilyen az illusztráció. A mesterséges intelligencia mostanában már gond nélkül levadássza az illegálisan elcsórt, és megjelentetett fotókat, ami Damoklész kardjaként lebegteti meg a fejünk felett a pereskedés veszélyét. Nem tehetünk mást, mi is a mesterséges intelligenciához fordulunk, magyarán: vele gyártatunk illusztrációkat az írásokhoz. A baj csak az, hogy ezt sem adják ingyen, de legalább nem fenyeget bennünket senki a pereskedéssel.

A felhívásunkra, hogy támogassák a honlapot, három olvasónk utalt pénzt a Regénytár folyószámlájára, összesen 20 000 forint értékben. Nagy segítség ez nekünk, hálásan köszönjük, és azonnal fel is ajánljuk ezt az összeget egy rapid minipályázat díjkeretére. A részleteket most még nem mondjuk meg, de hála a támogatóknak, idén is lesz egy mini novellapályázat, szerény pénzdíjazással. A díjkeret természetesen még bővülhet, de ennek az a feltétele, hogy még többen támogassák a honlapot (részletek ezen a linken), határidő és előírt összeg nincsen, minden forintnak örülünk, jöjjön az reggel, délben vagy este.

Az ősz tehát nekünk a munkakezdést jelenti, bár ahogy fentebb jeleztük, a nyár sem volt éppen eseménymentes. Most mindenesetre új köntösben várjuk a régi és az új olvasókat, szerzőket meg mindenki mást, akinek fontos a barátkozás általunk biztosított formája.

A Regénytárnak szüksége van az ön segítségére, ezért arra kérjük, a lentebb elhelyezett kerek Facebook ikonra kattintva ossza meg ezt az írást, hogy mások is megtalálhassák. A honlapunkra regisztrált olvasóknak minden egyes megosztásért 500 talentum (regénytáras virtuális pénzt) jutalmat adunk. Év végén a legtöbb megosztást magánénak tudó olvasó a talentum megtakarítása egy részét átválthatja forintra.

Majoros Sándor

A Regénytár alapító- főszerkesztője, aki célul tűzte ki maga elé az igényes (nívós) szórakoztató és a komoly, elhivatott irodalom közötti „északnyugati átjáró” megtalálását. Ez a honlap ennek az útkeresésnek a gyakorlatozó terepe, néha komoly, máskor komolytalan, de mindig egyedien különleges és szórakoztató. Majoros jelenleg Budapesten él, néha dolgozik, máskor csak lóbálja a lábát. Mentségére legyen mondva a régi igazság, amely szerint az író akkor is ír, ha ez olyan nagyon nem is látszik: belsőleg alkot.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL