Egy mai pákász

2024-02-29
177 olvasó

„Pákásznak nevezték azokat a lápvidék környékén élő embereket, akik kimondottan a rétből, mocsárvidékből éltek, tehát földet nem műveltek, hanem abból éltek, amit a lápvidék készen adott, begyűjtötték a természet adta kincseket. A pákász elnevezés is a gyűjtögető tevékenységgel magyarázható: a gyűjtött pákát taplóként tűzgyújtáshoz, és párna-, dunnatölteléknek használták.” *

 

Lakatos Velociraptor Leonszió a madzaggal átkötött kartonpapírokat a vállára vetette és lassan, ám a nap folyamán elfogyasztott tetemes mennyiségű pálinka hatására ingatagan megindult kunyhója felé. A kunyhó egy hullámlemezekből és egyéb mindenfelé összeszedegetett alkalmi építőanyagokból állt. A város széli kis erdő közepén lévő ingoványban ütötte fel tanyáját, amit ő nemes egyszerűséggel csak rezidenciának hívott. Ezen a csodásnak egyáltalán nem nevezhető környezetben töltötte mindennapjainak azon részét, amit nem a munkájának vagy hobbijának szentelt. Persze a hobbiját tudta a rezidencián is űzni hiszen az nem volt más, mint a hidratáció egy mindennapi ám egészségre káros formája. Ugyanis Lakatos Velociraptor Leonszió szakmányban alkoholista volt és a vedelés ősi hagyományaira áldozta ideje nagy részét.

Itt egy kicsit vissza kell forgatnunk az idő kerekét. Hősünk nem volt mindig iszákos csavargó. Valaha még rendes mesterséget is űzött. Néhány év alatt elég jól elsajátította a betörő szakmát és jövedelmező magánvállalatatot irányított. A LOP-om Kft. néven elhíresült bűnbanda aminek ő volt a feje eléggé ismert volt a városban. A fejet csak az irányító szerepére értem, mert szegény Leonsziónak nagyobb volt a kisujján az izom, mint az agy a buksijában. A Velociraptor név is valószínűleg innen származik. Jogi problémák miatt a vállalkozás befuccsolt, ugyanis a büntetőjog nem volt összhangban a tevékenységi körükkel. Néhány évig Velociraptor telelni ment Baracskára mert úgy tudta ott hűvös van.

Miután újra megcsapta a szabadság büdös szele azon vette észre magát, hogy sehogy sem tud visszailleszkedni a társadalomba. Főleg a régi szakmáját nem tudta űzni, mert üldözési mánia alakult ki nála pszichésen. Nem is volt a mániája alaptalan. A nevelőtisztje, mint árnyék követte mindenhová így más pénzforrás után kellett néznie.

Így lett Lakatos Velociraptor Leonszió a modern kor pákásza. Abból élt, amit talált. Csak egyetlen hobbija maradt az ivászat, de mivel pénzügyi eszközöknek álltalában híján volt így remek ösztöneitől vezérelve pálinkát is főzött. Főleg magának és bármiből. Kikísérletezte ugyanis, hogy felesben zöldségből és rothadt gyümölcsből, valamint gumicsizmából remek kerittésszaggatót lehet készíteni. Amennyiben a sors úgy hozta, könnyes szemmel ugyan, de el is adott belőle a környéken lakó sorstársainak.

Ha jobban körül néztek, bárhol is laktok e szép hazában, minden bizonnyal találkozni fogtok ti is a modern kor eme pákászainak egyikével.

 

*Forrás Wikipédia

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Erdős Sándor

1972-ben Mosonmagyaróváron születtem. Jelenleg, készlet ellenőrként dolgozom. Gyermekkorom óta szeretek írni, de nagyobb közönség felé csak egy éve publikálok. Az írói repertoárom elég széles. A versektől, az egészen mély gondolatokat megjelenítő szépprózáig, valamint a gyerekeknek szánt írásokig terjed.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL