Ezt ne tegyük szentestén

2023-12-20
156 olvasó

A Jézuska világrajövetelének estéjéhez számos babona és szokás kapcsolódik, például a fiatalasszonyok ilyenkor kimennek az udvarra, összekaparnak egy csomó szalmát, amit bevisznek a szobába, és ezen ülve fogyasztják el az ünnepi vacsorát. Mindezt azért, hogy az elkövetkező évben legyen kotlójuk.

A lányok körében ez a szokás jelenleg is nagy divat, ezért a szupermarketek exkluzív osztályain direkt karácsonyi ráülés céljára árulnak szalmát, ami a használat után levesbetétként is működhet. Na de mi az, amit a babonák nagykönyve szerint semmilyen szín alatt nem szabad megtennünk szentestén?

Azt tartja a fáma, hogy aki szentestén nem posztol, a vízkereszttől hamvazószerdáig terjedő időszakban nem fogja megtalálni a mobilját. Fölösleges bizonygatni, hogy ez mekkora csapás, ezért inkább posztoljunk mindenről, ami a szentestén a szemünk elé kerül. Nem beszélve arról, hogy ha ezt a feladatot elszabotáljuk, a Jézuska szomorú lesz és pityeregni kezd.

Aki szentestén nem hajlandó nehéz, laktató ételeket magába tömni, vérig sérti a Háromkirályokat, mert ők közismert módon dúskáltak a földi javakban. Így ha az ünnepi vacsora helyett csak egy pirítóst kérünk, elűzzük a Jézuska jászla mellől az őt szórakoztató, babusgató Háromkirályokat, aminek következtében az ártatlan kisded hangos oázásban tör ki.

Ugyancsak nem ajánlatos kihagyni a Reszkessetek betörők nézését, mert azt már a Jézuska is megcsodálta a betlehemi istállóban. Pici lábaival rugdalózva figyelte azokat a poénokat, amelyeket minden hagyománytisztelő ember fejből ismer. Ha arra vetemedünk, hogy ezen a szép estén inkább valami horrort tekintünk meg, a Jézuskát kínozni kezdik a szelek, és sírni kezd.

Szentestén határozottan tilos az ajándékokat lassan, óvatosan kibontani, mert az olyan látszatot kelt, mintha közömbösek lennénk irántuk. A Jézuska ezt persze magára érti, és sírva fakad. Ezt megelőzendő a lehető leghamarabb tépjük miszlikbe a csomagolást. Az a legjobb, ha ebbe a folyamatba a macskánkat is bevonjuk.

Végül, de nem utolsó sorban a szentestén tilos kihagyni a Mennyből az angyal éneklését. De ezt csakis heavy metal feldolgozásban, rézfúvósokkal és cimbalom kísérettel. E nélkül olyan, mintha nem is dalolnánk, vagy az egészet félvállról vennénk, amivel megint megkönnyeztetjük a Jézuskát.

Ezek a szentestéhez köthető főbb tiltások, de vajon mi az amit szabad? Nos, a válasz teljesen egyértelmű: minden egyebet, ami nem ríkatja, bőgeti, vagy könnyezteti a Jézuskát.

Tóth Cakan

(1991., Budapest) Többféle prózai műfajban, de kizárólag internetes portálokon publikál, különféle álneveken. Anyakönyvezett nevét először honlapunkon használta, elsősorban az Irodalmi Élet főszerkesztője, Benői Sztipán biztatására. Meggyőződéssel vallja, hogy a nyomtatott irodalom ideje leáldozóban van, mert könyvet már alig olvas valaki. Ezért a netes irodalomnak rövidnek, humorosnak és lényegretörőnek kell lennie.

2 megjegyzés

  1. ha Húsvétig kell énekelnem a Mennyből az angyal-t, akkor sem nézem meg többé a reszkessetek, betörők-et!!!! 😀

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL