Idős nénik, ha nyomoznak

2023-12-11
106 olvasó

Bizonyára észrevették, és ha észrevették, akkor meg is tapasztalták, hogy mostanában divatba jöttek az olyan nénik, akik magas hatékonysággal nyomoznak. Miss Marple, Vera a megszállott nyomozó, csupa ilyen sorozatot látunk a tévében, ami ugyebár az élet leképezése. Mert az nagyon igaz, hogy az öregasszonyok lételeme a nyomozás.

Itt van például az én közvetlen szomszédom, özvegy Sótöreki néni. Hieronymus Bosch nem ábrázolt nála különb boszorkányt. Az ablakából sosem szűrődik ki fény, mintha a szoba teljesen lakatlan lenne, pedig a nyakamat rá, hogy ott áll a függöny mögött és leskelődik. Ha vendég jön hozzám, és az illető nem tudja, melyik lakásban lakom, Sótöreki néni azonnal kinyitja az ajtót, és kiszól, hogy segíthet-e valamiben. Álságosan hízeleg, néha odáig menve, hogy pogácsával is megkínálja az odatévedőket. Közben pedig azt nézi, hogy közönséges bérgyilkosok-e, vagy elvetemült ételfutárok. Attól függően ítél, hogy az idegen mit tart a kezében. Ha csomagot, akkor elkönyveli, hogy a szomszéd – vagyis én – már megint vett valamit az Amazonon, tehát több pénze van, mint amennyit bevallott. Ha pedig üres kézzel lófrál, Sótöreki néni elkönyveli, hogy kém vagyok, mert gyanús alakokkal tartok kapcsoltot.

Ám ez mind csak részletkérdés, mert ahogy az idegen eltűnik az ajtóm mögött, Sótöreki néni azonnal rápattan az netre, ami abszolút passzol a sorozatokban látottaknak, mert azokban a nyomozó nénik mind szoros barátságban állnak a modern technikával. Horgolás helyett mordályt szidoloznak, lekvárfőzés helyett DNS-maradványokat analizálnak, és persze közvetlen kapcsolatban vannak a CIA-val meg a MIA-val, bár az utóbbiról nem tudom, hogy micsoda.

Mégsem mondhatom, hogy egyértelműen zavar Sótöreki néni mesterkedése, mert ha például elfelejtem megöntözni a macskát, vagy levinni az utcára sétálni az aszparáguszt, ő ezt kérés nélkül is megteszi. Igazi jó szomszéd, akire mindig lehet számítani.

Majoros Sándor

A Regénytár alapító- főszerkesztője, aki célul tűzte ki maga elé az igényes (nívós) szórakoztató és a komoly, elhivatott irodalom közötti „északnyugati átjáró” megtalálását. Ez a honlap ennek az útkeresésnek a gyakorlatozó terepe, néha komoly, máskor komolytalan, de mindig egyedien különleges és szórakoztató. Majoros jelenleg Budapesten él, néha dolgozik, máskor csak lóbálja a lábát. Mentségére legyen mondva a régi igazság, amely szerint az író akkor is ír, ha ez olyan nagyon nem is látszik: belsőleg alkot.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL