Levelek az Aquariusról

2018-06-19
657 olvasó

Az alábbiakben az egyik nagy nemzetközi hírcsatorna tudósítónőjének e-mailjeit adjuk közre. A segélyszervezetek által finanszírozott Aquarius hajóról küldte őket a szerkesztőjének. Íme.

 

Kedves Jean-Pierre!

Ez valami vicc? Amikor közölted, hogy én tudósítok az Aquariusról, ezt hittem, életem riporját csinálom meg. Most, hogy beszálltunk, kiderült, a stábbal nincs se sminkes, se fodrász, nekem kell reggelente képernyőképesre tataroznom magam. Remélem, a jutamak kiszabásakor ezt figyelembe veszed.

Üdvözlettel:

Aisa Nacery

 

Kedves Jean-Pierre!

Tudom, hogy alig negyedórája küldtem az előző e-mailt, de megint kiakadtam. Most derült ki, hogy a hajón nincs rendes étterem. A tengerészek először azzal szívattak, hogy a riporterek együtt szoktak enni a migránsokkal, de aztán megnyugtattak, hogy kaphatok a legénységi ellátmányból. Nem akarok olasz kaját enni, nem tudnátok helikopterrel rendes francia ételt küldeni?

Üdv:

Aisa

 

Kedves Jean-Pierre!

Előző két mailemre nem kaptam választ.

Aisa

 

Jean- Pierre!

Úton vagyunk Málta felé. Nem bírom a hajót, tegnap este óta rókázom. Ki vagyok akadva. Ahhoz képest, hogy ennek a szarnak az Orvosok Határok Nélkül az egyik tulajdonosa, egy orvos sincs a hajón. Azt mondják, majd partraszálláskor vizsgálnak meg mindenkit. Ezt soha nem fogom neked megbocsátani.

Aisa

 

Helló, Jean-Pierre!

Már nem okádok, ezért megpróbáltam beszélgetni a migránsokkal. Most tudtam meg, hogy ezek se franciául, se angolul, se semmilyen emberi nyelven nem beszélnek, valami bantut vagy szuahélit vagy mittudoménmit gajdolnak. A civil szervezet embere mondta, hogy önkéntes felajánlásból tolmácsol nekem 500 Euróért. Ezt kéretik majd a napidíjhoz hozzácsapni.

Aisa

 

Jean-Pierre!

A hócipőm tele van. Mivel ezek a migránsok megtudták, hogy algériai szülőktől Algériában születtem, elkedztek velem úgy bratyizni, mintha én is afrikai volnék. Mit képzelnek ezek! Erről nem volt szó!

Aisa

 

Jean-Pierre!!!!!!!!

Most akadtam ki igazán. Azt hittem, végre eszem valami rendeset, úgy, hogy közben nem inog alattam a talaj, de ezek a köcsög máltaiak nem engedték, hogy kikössünk. Nem lehetne valamit csinálni? De Gaulle idejében tuti ide lőttünk volna valami atomot. Igaz, hogy még Valenciáig be leszek ide zárva?

Aisa

 

Jean-Pierre!

Egyre nehezebb tartani azt a szerkesztői direktívát, hogy csak mosolygós, szép és egészséges embereket mutassunk a tudósításokban. A migránsok rohadt fáradtak, szrintem némelyik még nálam is inkább, bár arra nem vennék mérget. A civil szervezet képviselője szerint biztos lehet valamit csinálni.

Aisa

 

Helló, Jean-Pierre!

Valami lett! Kiderült, hogy Máltán van egy ugandai hagyományőrző együttes, ők vállalták, hogy családostul feljönnek a hajóra migránst alakítani – naponta fejenként 100 Euróért. Plusz ki kellett fiizetnem a talján hajóst is, aki áthozta őket, az még a seggemet is megpróbálta megfogdosni. Nagyon sokba fog ez neked kerülni.

Aisa

 

Csaó, Jean-Pierre!

Bocs, hogy a napokban kicsit zaklatott voltam. Visszanéztem az anyagaimat, szerencsére azokon nem látszott, képes voltam pont úgy mosolyogni, mint amikor a marseille-i plázák nagy árleszállításáról tudósítottam. Remélem, ezt azért értékeled. Pár óra múlva befutunk Valenciába, úgyhogy most már addig kibírom. De könyörgök, ha egy kicsit bírsz még, baszki, küldj oda legalább egy francia büfékocsit, vagy valamit. Nem bírom a paellát!!!!

Aisa

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett adományozás.

Kerékgyártó György

Mivel semmi hasznosat nem tanult, elhatározta, hogy prózaíró lesz. Idővel rájött, hogy ehhez is érteni kell, de már későn. 1995 óta publikál, eddig négy kötete jelent meg, dolgozott televíziós produkciónak és kétszer nyert el NKA drámaíró ösztöndíjat is. Vasas szurkoló. A Regénytáron szívesebben közöl, mint folyóiratokban, mert itt mód van kísérletezésre, stílusjátékokra is, ráadásul közvetlen kapcsolat jöhet lére a szerző és az olvasó között. Gyakran mondja, hogy ha a Regénytár nem lenne, igazából nem is volna kedve írni.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL