Szegény gazdagok

2022-02-07
236 olvasó

Túlságosan bízunk a szavakban. Elárasztanak a szövegek, ömlenek, áradnak mindenünnen. A tartalom, ha nyelv a közvetítő, jobbára szegényes, sivár. Hiszen a szó fogalommá szűkíti a lényegi eltéréseket. „Az írónak az anyagát is magának kell megalkotnia” – idézem, pontatlanul, Nemes Nagy Ágnest. Hanglejtés, arány, állag, súly, méret, hőfok, sebesség – nyelvi gesztusokkal kell mindent létrehozni. A „közbeszédből” kiürültek a gesztusok. És kitűnnek lassanként a társas mindennapokból is. Pedig a mozdulat nyelve érzéki, gazdag, határtalan.

A Regénytárnak szüksége van az ön segítségére, ezért arra kérjük, a lentebb elhelyezett kerek Facebook ikonra kattintva ossza meg ezt az írást, hogy mások is megtalálhassák. A honlapunkra regisztrált olvasóknak minden egyes megosztásért 500 talentum (regénytáras virtuális pénzt) jutalmat adunk. Év végén a legtöbb megosztást magánénak tudó olvasó a talentum megtakarítása egy részét átválthatja forintra.

Mányoki Endre

2022. szeptember 19-én bekövetkezett haláláig közismert szerkesztő, író és esztéta, az egyik legnagyobb 20. századi gondolkodó, afféle atomredaktor volt, ahogy a közbeszédben emlegették. Munkásságával nagy hatást gyakorolt több nemzedékre is, majd nyugdíjasként organikus anyagokból éterikusakat gyártva, folyamatosan alkotott.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL