Színésztréfa a restiben

2024-02-13
51 olvasó

Egy régi Film Színház Muzsikában találtam ezt az anekdotát:

Hlatky Lászlóról köztudott, hogy szívesen tréfálta meg a kollégáit, de mindig vigyázott az úri viselkedés szabályaira. Egyszer viszont túllőtt a célon. Az 50-es évek végén egy magánutazása során a csatlakozást várta Kiskunhalason, és mert a vonat késett, betért a restibe, hogy megigyon egy kávét. A kopasz asztalok látványától lehangolódva megkérdezte a pincért, nincs-e valami szövet, amivel az asztalt betakarhatná. A pincér vállat vont, mire Hlatky észrevett a sarokban egy összetekert vasutas szakszervezeti lobogót.

– Egy gyors kávéhoz ez is megteszi – mondta Hlatky, majd fölkelt, lehúzta a zászlót a botról és beborította vele az asztalt.

A jelenetnek szemtanúja volt egy ballonkabátos idegen, aki csak úgy, mosolyogva odament hozzá és megjegyezte:

– Nem ártana tudni, kinek köszönhetjük ezt az ötletes megoldást, hátha szabadalmaztatva lesz.

Hlatky ekkor döbbent rá, hogy túl messzire merészkedett, de habozás nélkül rávágta:

– Kibédi Ervin vagyok, és ha megbocsát, sietek, mert ma este fellépésem lesz a Vígszínházban.

Azzal fizetett és távozott.

Kibédit aznap este a színpadról vitték el a belügyesek, és hosszú órákba tellett, mire tisztázta magát. Hlatky volt olyan bölcs, hogy még évekig nem árulta el, kinek köszönhette ezt a kellemetlenséget.

 

Mit gondolnak: vajon igaz ez vagy csak legenda?

 

 

 

Majoros Sándor

A Regénytár alapító- főszerkesztője, aki célul tűzte ki maga elé az igényes (nívós) szórakoztató és a komoly, elhivatott irodalom közötti „északnyugati átjáró” megtalálását. Ez a honlap ennek az útkeresésnek a gyakorlatozó terepe, néha komoly, máskor komolytalan, de mindig egyedien különleges és szórakoztató. Majoros jelenleg Budapesten él, néha dolgozik, máskor csak lóbálja a lábát. Mentségére legyen mondva a régi igazság, amely szerint az író akkor is ír, ha ez olyan nagyon nem is látszik: belsőleg alkot.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL