Bűvös bolt

Rahim Bërisha: A halál lánya

500 talentum

A zip-fájlban a regény pdf és epub-formátumban is megtalálható.

Leírás

Rahim Bërisha (1872 Korcë –1939 Durrës) A halál lánya című kalandregénye 1914. június 27-én és 28-án játszódik Szarajevóban. Az utóbbi volt az a nap, amikor Ferenc Ferdinándot meggyilkolták. Ez ma már történelmi tény, mint ahogy az is, hogy utána kitört azt első világháború, aminek következtében elpusztult nyolc és fél millió katona, és ki tudja, hány civil ember. Nekünk, magyaroknak a legfájdalmasabb mégis az, hogy a világháborút lezáró békediktátummal országunk elvesztette addigi területének kétharmadát.

Bërisha regénye nem ezekkel a súlyos politikai kérdésekkel, hanem a bosnyák fővárost átszövő intrikákkal, az igaziak helyére befurakodó hamisakkal, a nagy, sorsformáló események közepette is csak a saját pecsenyéjüket sütögetőkkel foglalkozik. Ezek azok a figurák, akik minden nagy világválság előestéjén fölbukkannak, és a katatszrófára utaló jelekkel mit sem törődve busás anyagi haszonra tesznek szert. A regényben anarchisták és bérgyilkosok konspirálnak ötletszerű vagy nagyon is kitanult merénylőkkel, de ott van még valaki a közelben, aki tán egyedül áll a jó oldalán, mégis őt fenyegeti a legnagyobb veszély.

Ebből a regényből nemcsak azt tudjuk meg, milyen változatos és tartalmas volt az élet a múlt század elején a bosnyák fővárosban, de választ kapunk arra az immár majdnem száz éves kérdésre is, hogy mi zajlott a háttérben a Ferenc Ferdinánd elleni merénylet idején, és hogy mi történt a trónörökössel a merénylet után. Mert Bërisha – láss csodát kedves Olvasó! – erre is tudja a választ!

A halál lánya kötelező darab azoknak, akik szeretik az izgalmas, cselekménydús, ám humoros helyzetekben bővelkedő kalandregényeket.

 

FelFEL