Végrendelkezünk

2019-03-18
708 olvasó

Ülök a vidéki vendéglátó-ipari egységben, írok, elmélkedem. Tegyük fel anyák napja van, akkor nem volt, csak a Facebook aktualitás miatt mondom, hogy a következő mondatokat írom: „Az író is anya, a szavak anyja, állandóan gondolatokkal viselős, így minden anyának lelki rokona.” Szóval egész másról írok, de a hangulat a tetőfokára hág, mert Jakab, a fogyi monologizál, a publikum nevet. Jakab tudja, mivel ütöm agyon az időmet, ezért odalép hozzám.

– A jogdíjat majd kérem azok után, amiket most leírsz! Nem úgy van az, hogy most gyűjtöd az anyagot és te kapod a jogdíjat!

– Szívesen fizetek neked egy fröccsöt, Jakab. De jogdíjat nem, újabban nem fizetnek szépirodalomért a folyóiratok…

– Nem fizetnek? – áll meg egy pillanatra.

– Nem bizony.

– Akkor minek csinálod ezt?

– Hát, tudod, Jakab – kezdem reménytelenül magyarázni a mechanizmust – a szándékosan elfejtett írókkal is előfordul néha, hogy haláluk után filmet készítenek egy-egy történetükből, ilyenkor a leszármazottak jogdíjat kaphatnak utána…

– Akkor vegyél bele a végrendeletedbe!

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Paládi Zsolt

1968-ban született, Budapesten. Az ELTE magyar-történelem szakán végzett, majd 1994-től 1998-ig a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumban dolgozott. 1998-tól 2012-ig tevékenykedett a Magyar Nemzeti Levéltárban. Irodalmi publikációi mellett számos társadalomtörténeti munkát is jegyez. 2012 augusztusától 2012 karácsonyáig Dániában tartózkodott, európai ösztöndíjjal. 2014-ben a Napsziget a Művészetekért Alapítvány Bólya Péter-díjában részesült. Jelenleg kollégiumi nevelőként dolgozik.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL