A Regénytár bűvös boltja
Érdekes és izgalmas olvasmányok minden mennyiségben

Kriptovaluta-e a regénytáras talentum?

Beszélgetés Tarhási Edomérral, a Bank of  Regénytár elnök-vezérigazgatójával.

 

– Elnök úr, naponta tucatjával jönnek a levelek szerkesztőségünkbe, hogy a mi fizetőeszközünk, a talentum vajon ugyanolyan kriptovaluta-e mint a bitcoin és mások. Érződik bennük a nyugtalanság, meg a jeges félelem, mert attól rettegnek, a honlapunk virtuális trezorjában őrzött megtakarításuk egy nem várt tőzsdeingadozás következtében semmivé foszlik. Van okuk az ügyfeleinknek a nyugtalankodásra?

– A talentum olyan értelemben kriptovaluta, hogy csak kriptákban bányászható, péntek 13-i napokon, éjfél és egy óra között. Látom az arcán a döbbenetet. Ne ijedjen meg, csak hülyéskedek. Nem bírtam magamban tartani ezt a poént. De fordítsuk komoly irányba beszélgetésünk szekerének rúdját. Mint köztudott a kripto- előtag az összetett kifejezésekben valaminek a rejtettségét, titkosságát jelöli. Ilyen értelemben a regénytár fizetőeszközében nincs semmi titokzatos. A honlap indulásakor azért hoztuk létre, mert nem vagyunk gazdasági társaság, ezért nem folytathatunk kereskedelmi tevékenységet, pedig szeretnénk, ha látogatóink támogatnának bennünket. A honlapot ugyanis a vékonypénzűségéről elhíresült Majoros Sándor tartja fent, ami egyre nagyobb feladatot ró szegényre. Ráadásul az oldalon nincsenek hirdetések vagy kattintásvadász felugró ablakok, a Google Adwords-ről nem is beszélve. Ez a hely szűztisztán az írásról a komoly és komolytalan irodalom elegyedéséről szól, de mindez pénzbe kerül. A támogatás tehát jól jön, azaz jönne, ezért találtuk ki a talentumos virtuális pénzforgalmi rendszert, ami lényegében egy letöltési keret. Aki forintot vagy nemzetközi valutát utal az általunk megadott bankszámla számra, a donációért cserébe kap egy bizonyos letöltési keretet – talentumot –, amit a boltunkban elhelyezett kiadványok letöltésére fordíthat. Néhány esetben, így a pályázataink díjazásánál, vagy a Regénytár Nívódíjnál, a talentumos megtakarítás bizonyos része visszaváltható forintra. Ebből is látszik, hogy az írásokért fizetett talentumhonoráriumnak bőven van értelme.

– Említette, hogy az oldalt Majoros Sándor tartja fent, és hogy ez egyre nehezebb feladatot jelent neki. Miért nem keres támogatókat, vagy szponzorokat, nem beszélve a pályázatokról? A Regénytár már vagy másfél évtizede létezik, biztosan akadna olyan vállalkozó vagy cég, amely fantáziát látna benne.

– Ez tőle kéne megkérdezni, de mivel bizalmas viszonyban vagyok vele, és föl is hatalmazott rá, elárulom, hogy Majoros inkább kínlódik és küszködik, és parizert eszik téliszalámi helyett, de a Regénytár önállóságát nem adja fel. Azt mondja, aki fizet, kér is valamit a pénzéért. Beleavatkozik a szerkesztésbe, vagy betuszkolja a barátját, ismerősét szerzőnek, meg ilyesmi. Ezt a Regénytár el akarja kerülni. Magányos kojotként barangol, minden olyan háttér nélkül amely növelné az anyagi biztonságát.

Ezek szerint a fennmaradása is bizonytalan?

– Azt azért nem mondanám, de tény, hogy csak évről-évre vegetál. Ilyenkor, tavasz felé közeledve ki kell fizetni egy nagyobb forintösszeget a tárhelyért, a domainért, meg az oldalba beépülő modulok linecének megújításáért. Eddig még mindig sikerült ezt megoldanunk komolyabb eladósodás nélkül.

– Úgy tudni, a Regénytár szatelit oldala, az Irodalmi Élet is Majorosé. Ott milyen fejlemények várhatók?

– Az Irodalmi Élet azt követően jött létre, hogy a Regénytár profilt váltott és a blőd humort visszaszorítva elindult a megkomolyodás útján. A féktelen humor terepe ezt követően lett az Irodalmi Élet, bár ez nem jelenti azt, hogy ott nem jelennének meg komoly írások.  Tény, hogy ezt a kiadványt is Majoros finanszírozza, de ott nem működik a talentumos rendszer, így aki az Irodalmi Életet szeretné támogatni, ide, hozzánk utaljon. Ezt hamarosan fel is tüntetjük majd a Bankunk ügyfélszolgálati oldalán.

– Az elhangzottakból számomra az derül ki, hogy a talentum helyzete stabil, nem rengeti meg sem a tőzsde, sem a kriptobányászatot fenyegető hackertevékenység. Fontolgatnak esetleg valami olyasmit is, amivel kibővíthető lenne a felhasználhatósága?

– A letöltések fizetése és a díjaknál jelzett forintra váltási lehetőség mellett létezik egy Regénytár részvény programunk is, amelynek keretében az érdeklődők talentumért résztulajdont vásárolhatnak a honlapunkból. Két évvel ezelőtt ugyanis fölbecsültük a Regénytár értékét, és a keretet részvényekre bontva vásárlásra bocsátottuk. Akinek tehát hatalmas mennyiségű talentum áll rendelkezésére, és úgy érzi, nem tud vele mit kezdeni, kivásárolhatja a fenekünk alól az egész hóbelevancot. Ha ez megtörténik, átadjuk neki a kódokat és a domain nevet, mi pedig elmegyünk a Bahamákra nyaralni.

– Fenyegeti ennek „veszélye” a honlapot?

– Nem különösebben.

– Miért? Hány részvényt adtak el eddig?

– Mindössze hármat. De reméljük ez csak a kezdet, vagy ahogy Grga Pitics fogalmazott a Macskajajban: „disz iz dö bigining ov a bjutiful frendsip.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More