Még több talentum

2018-02-14
1.7K olvasó

Beszélgetés Tarhási Edomérral, a Bank of  Regénytár elnök-vezérigazgatójával.

 

– Elnök úr, naponta tucatjával jönnek a levelek szerkesztőségünkbe, hogy a mi fizetőeszközünk, a talentum vajon ugyanolyan kriptovaluta-e mint a bitcoin és mások. Érződik bennük a nyugtalanság, meg a jeges félelem, mert attól rettegnek, a honlapunk virtuális trezorjában őrzött megtakarításuk egy nem várt tőzsdeingadozás következtében semmivé foszlik. Van okuk az ügyfeleinknek a nyugtalankodásra?

– A talentum olyan értelemben kriptovaluta, hogy csak kriptákban bányászható, péntek 13-i napokon, éjfél és egy óra között. Látom az arcán a döbbenetet. Ne ijedjen meg, csak hülyéskedek. Nem bírtam magamban tartani ezt a poént. De fordítsuk komoly irányba beszélgetésünk szekerének rúdját. Mint köztudott a kripto- előtag az összetett kifejezésekben valaminek a rejtettségét, titkosságát jelöli. Ilyen értelemben a regénytár fizetőeszközében nincs semmi titokzatos. A honlap indulásakor azért hoztuk létre, mert nem vagyunk gazdasági társaság, ezért nem folytathatunk kereskedelmi tevékenységet, pedig szeretnénk, ha látogatóink támogatnának bennünket. A honlapot ugyanis a vékonypénzűségéről elhíresült Majoros Sándor tartja fent, ami egyre nagyobb feladatot ró szegényre. Ráadásul az oldalon nincsenek hirdetések vagy kattintásvadász felugró ablakok, a Google Adwords-ről nem is beszélve. Ez a hely szűztisztán az írásról a komoly és komolytalan irodalom elegyedéséről szól, de mindez pénzbe kerül. A támogatás tehát jól jön, azaz jönne, ezért találtuk ki a talentumos virtuális pénzforgalmi rendszert, ami lényegében egy letöltési keret. Aki forintot vagy nemzetközi valutát utal az általunk megadott bankszámla számra, a donációért cserébe kap egy bizonyos letöltési keretet – talentumot –, amit a boltunkban elhelyezett kiadványok letöltésére fordíthat. Néhány esetben, így a pályázataink díjazásánál, vagy a Regénytár Nívódíjnál, a talentumos megtakarítás bizonyos része visszaváltható forintra. Ebből is látszik, hogy az írásokért fizetett talentumhonoráriumnak bőven van értelme.

– Említette, hogy az oldalt Majoros Sándor tartja fent, és hogy ez egyre nehezebb feladatot jelent neki. Miért nem keres támogatókat, vagy szponzorokat, nem beszélve a pályázatokról? A Regénytár már vagy másfél évtizede létezik, biztosan akadna olyan vállalkozó vagy cég, amely fantáziát látna benne.

– Ez tőle kéne megkérdezni, de mivel bizalmas viszonyban vagyok vele, és föl is hatalmazott rá, elárulom, hogy Majoros inkább kínlódik és küszködik, és parizert eszik téliszalámi helyett, de a Regénytár önállóságát nem adja fel. Azt mondja, aki fizet, kér is valamit a pénzéért. Beleavatkozik a szerkesztésbe, vagy betuszkolja a barátját, ismerősét szerzőnek, meg ilyesmi. Ezt a Regénytár el akarja kerülni. Magányos kojotként barangol, minden olyan háttér nélkül amely növelné az anyagi biztonságát.

Ezek szerint a fennmaradása is bizonytalan?

– Azt azért nem mondanám, de tény, hogy csak évről-évre vegetál. Ilyenkor, tavasz felé közeledve ki kell fizetni egy nagyobb forintösszeget a tárhelyért, a domainért, meg az oldalba beépülő modulok linecének megújításáért. Eddig még mindig sikerült ezt megoldanunk komolyabb eladósodás nélkül.

– Úgy tudni, a Regénytár szatelit oldala, az Irodalmi Élet is Majorosé. Ott milyen fejlemények várhatók?

– Az Irodalmi Élet azt követően jött létre, hogy a Regénytár profilt váltott és a blőd humort visszaszorítva elindult a megkomolyodás útján. A féktelen humor terepe ezt követően lett az Irodalmi Élet, bár ez nem jelenti azt, hogy ott nem jelennének meg komoly írások.  Tény, hogy ezt a kiadványt is Majoros finanszírozza, de ott nem működik a talentumos rendszer, így aki az Irodalmi Életet szeretné támogatni, ide, hozzánk utaljon. Ezt hamarosan fel is tüntetjük majd a Bankunk ügyfélszolgálati oldalán.

– Az elhangzottakból számomra az derül ki, hogy a talentum helyzete stabil, nem rengeti meg sem a tőzsde, sem a kriptobányászatot fenyegető hackertevékenység. Fontolgatnak esetleg valami olyasmit is, amivel kibővíthető lenne a felhasználhatósága?

– A letöltések fizetése és a díjaknál jelzett forintra váltási lehetőség mellett létezik egy Regénytár részvény programunk is, amelynek keretében az érdeklődők talentumért résztulajdont vásárolhatnak a honlapunkból. Két évvel ezelőtt ugyanis fölbecsültük a Regénytár értékét, és a keretet részvényekre bontva vásárlásra bocsátottuk. Akinek tehát hatalmas mennyiségű talentum áll rendelkezésére, és úgy érzi, nem tud vele mit kezdeni, kivásárolhatja a fenekünk alól az egész hóbelevancot. Ha ez megtörténik, átadjuk neki a kódokat és a domain nevet, mi pedig elmegyünk a Bahamákra nyaralni.

– Fenyegeti ennek „veszélye” a honlapot?

– Nem különösebben.

– Miért? Hány részvényt adtak el eddig?

– Mindössze hármat. De reméljük ez csak a kezdet, vagy ahogy Grga Pitics fogalmazott a Macskajajban: „disz iz dö bigining ov a bjutiful frendsip.”

Az ikonra kattintva egy 500 talentumos jutalomkávét ad a szerzőnek, amivel növeli az ön esélyeit a Bányai Tamás-díj megnyerésére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett adományozás.

Kurblisch Ágost

(1983, Budapest) Fiatal, ambiciózus prózaíró és kengyelmester, több internetes portál és blog vendégszerzője, kispéldányszámú, ISBN szám nélküli antológiák tucatjának szereplője. Bevett szokása, hogy mindenütt más és más néven ír, ez, amit a honlapunkon használ, kizárólag a Regénytár részére tartja fent.

6 Comments

Vélemény, hozzászólás?

FelFEL