A messzi Nigériában volt egyszer egy…

2019-05-06
1K olvasó

Tegye fel a kezét az, aki önök közül járt már Nigériában. Jó, eddig rendben van. És most tegye fel a kezét az, aki kapott már levelet nigériai özvegytől. Nem látom önöket a meghekkelt webkamerájukon keresztül, de így is biztosra veszem, hogy a második kérésre sokkal több kéz emelkedett a magasba. Nem csoda, mert hiszen nigériai özvegytől kapott, busás anyagi hasznot ígérő e-mailt kapni éppen úgy a világkultúra része, ahogy mobiltelóval az egyik kézben, papírpoharas kávéval a másikban flangálni a városi utcákon.

Amikor a pályázatunkat meghirdettük vacilláltunk is egy kicsit, hogy a mobiltelós, papírpoharas, vagy inkább a nigériai özvegyes jelenségre helyezzük a hangsúlyt. Végül pénzfeldobálással az utóbbi mellett döntöttünk.

Úgy véltük, kiváló alkalom lesz ez egy fáintos közösségi játékra – kapunk majd néhány kellemesen vicces paródiát –, de határtalan örömünkre elözönlöttek bennünket az anyagok. Nem is értjük, vagyis értjük, de úgy teszünk, mintha nem értenénk ennek az okát. Minden bizonnyal arról van szó, hogy ebben a témában mindenki érintett, így aki nem volt rest, annak nem esett nehezére írni egy ilyen témájú stílusgyakorlatot.

Kaptunk is vagy ötven munkát, amelyek többségét meg is jelentettük. A kimaradtak egy része azért jutott erre a sorsra, mert túl hosszú volt, vagy a beküldőik egy az egyben kimásolták az eredeti özvegyes levelüket. A közzétett munkák viszont egytől egyig gyöngyszemek. Telis-tele vannak ötlettel, finomsággal és természetesen nigériai módon elburjánzott, és részben elvadult iróniával, ami nélkül ez a műfaj nem létezhetne. Legszívesebben mindegyiket nigériai módon megjutalmaztuk volna, de mint köztudott, a Regénytárat egy vékonypénzű író tartja működésben, így fájdalmunkra csak néhány pályázót jutalmazhattunk meg egy minőségi, finom bor árával egál pénzjutalommal.

A döntés meghozni mindazonáltal pokolian nehéz volt, mert a művek kidolgozottságát, ötletességét tekintve alig van közöttük különbség. Nem is vállaltuk magunkra ezt a feladatot, hanem kibővített baráti körben, a május elsejei ünnepet is kihasználva, név és jelige nélkül felolvastunk minden egyes munkát, és amelyiken a társaság a legőszintébben és legfelszabadultabban nevetett, azt megjelöltük egy szintén nevető nigériai özvegyes címkével.

A döntésről külön értesítést nem küldtünk, és itt sem emelünk ki senkit. Nézzék át még egyszer a kínálatot, és aki megtalálja a műve alatt a kacagó nigériai özvegyet, e hónap végéig a regenytar@gmail.com-ra küldje el még egyszer a művét ugyanabban a formában, ahogy először is tette, és leveléhez mellékelje azt a magyarországi bankszámla számot, amelyre a jutalmát átutalhatjuk.

Ahogy korábban ígértük, lesz egy nagyobb jutalom is, a közönségdíjunk. Erre hamarosan kidolgozunk egy on-line szavazást, ami egy hónapig várja majd a voksokat. A játék nyertese 15 000 forinttal lesz gazdagabb. A szavazás módjáról hamarosan bővebben is beszámolunk, addig is köszönjük mindenkinek a játékot, és ne menjenek messzire, vagy ha mégis, vigyék magukkal a Regénytárat is. Meglátják, megéri.

 

A pályázati anyagok listája ezen a linken található.

 

Cipurka

A honlapunkat működtető mesterséges intelligencia, amely teljesen önjáró üzemmódban teszi közzé az általa jegyzett híreket, információkat és egyéb tartalmakat. Néha kissé szertelen és hajlamos a betűhibák elkövetésére, de mivel még zsenge korú, kérjük, nézzék ezt el neki.

6 Comments

  1. Öröm volt írni erre a pályázatra 🙂 Szívből gratulálok a nyerteseknek ?

  2. Köszönöm a zsűrinek, az özvegynek, a szurkolóknak, az Univerzumnak… 🙂
    Jó játék volt 😉 🙂
    Gratulálok a többi, díjazott pályamű írójának is!

  3. Megtisztelve érzem magam, köszönöm a zsűrinek, és mindenkinek, aki rám gondolt! (Az özvegynek pedig kézcsókom! 😉 )

  4. És még csak most kezdődik a haddelhadd: a közönségszavazás! 🙂

  5. A pályázat kiírójának, a résztvevőknek és a Kacagó nigériai özvegy-díj nyerteseinek szívből gratulálok! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL