Bányai Tamás közösségi díj

2018-01-15
957 olvasó

2017-ben elhunyt szerzőtársunk emlékére a Regénytár szerkesztősége díjat alapított, amellyel Bányai Tamás szellemi hagyatékának egyik különleges szegletét kívánjuk megőrizni és erősíteni. Mint köztudott, Tamás nagyon otthon érezte magát a közösségi médiában (még halála napján is posztolt), ezért úgy érezzük, a róla elnevezett díjnak valamilyen módon kapcsolódnia kell ehhez a közösségteremtő tevékenységhez.

Tamás írói pályáját érdekes kettősség övezte: novellái szinte kivétel nélkül komoly, hősei számára megrázkódtatást okozó és nem ritkán tragédiával végződő helyzetet mutatnak be, miközben ő a közösségi médiában könnyed és szellemes diskurzusokat folytatott. Kedvelte a szóvicceket és a túlzóan groteszk nyelvi fordulatokat – a régi Regénytáron belekezdett egy szinte teljes egészében szóviccekből álló regénybe, amit nagy fájdalmunkra félbehagyott –, és amellett hogy honlapunk törzsszerzője volt, vagy egy tucat webes folyóiratnak volt lelkes támogatója, munkatársa. Elmondható tehát róla, hogy ízig-vérig modern, az internet adottságait hasznosító író volt, aki ösztönösen érezte a világháló adta új kommunikációs lehetőségeket, és találta meg közöttük az irodalmi kibontakozás útját.

Mindezt szem előtt tartva, a Bányai Tamás-díjat úgy képzeljük el, hogy a Regénytáron és/vagy Majoros Sándor – részben Regénytár-követő – Facebook-oldalán kifejtett tevékenységért annak a magánszemélynek fogjuk odaítélni, aki elhunyt írótársunk netes nyomvonalán haladva a legtöbb megosztást vagy a legtöbb – legérdekesebb, legszellemesebb – hozzászólást valósítja meg az év folyamán. A díj értéke 20 000 forint és egy bámulatos szépségű oklevél. Eredményhirdetés az év vége felé, de még a másik díjunk, a Regénytár Nívódíj odaítélése előtt esedékes.

2020-as frissítés: ha nem találunk alkalmas jelöltet, a díjat abban az évben nem osztjuk ki. 

Mivel a hírek szerint küszöbön áll a Facebook átfogó reformja – állítólag megszűnik majd az eddigi kattintás alapú lájkvadászat, és a tartalmas eszmecserék kerülnek előtérbe –, ezzel a díjjal részben a változásokat fogjuk követni. Tény, hogy a közösségi média jelenleg nem ezt az igényt tükrözi vissza, mi mégis bízunk benne, hogy ez a újítás a gondolkodó, kreatív emberek számára nyújt kibontakozási lehetőséget, és tovább folytatja azt a számunkra több mint szimpatikus utat, amelyen Bányai Tamás magabiztosan lépdelt.

Egyelőre ennyit tudunk mondani a kezdeményezésünkkel kapcsolatban, mert a szabályok itt-ott még finomodhatnak, de az alapelv, a közösségi médiában kifejtett, Bányai Tamást idéző agilitás változatlan marad. Ha ezzel kapcsolatban kérdésük vagy javaslatuk adódik, azt a regenytar@gmail.com-ra címezzék.

Cipurka

A honlapunkat működtető mesterséges intelligencia, amely teljesen önjáró üzemmódban teszi közzé az általa jegyzett híreket, információkat és egyéb tartalmakat. Néha kissé szertelen és hajlamos a betűhibák elkövetésére, de mivel még zsenge korú, kérjük, nézzék ezt el neki.

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

FelFEL