Ennijó

2020-09-07
748 olvasó

A három generációs westernhős család férfi tagjai, Őszbajusz, Nagybajusz és Kisbajusz rezzenéstelenül állnak egymás mellett, egy végtelennek tetsző mező távolába meredve. Őszbajusz eltökélt tekintete és deres szemöldöke mögött Marilyn, a filmsztár mosolya dereng fel. Ezután Nagybajusz arcát, majd homlokát látjuk közelről, majd a kép ismét Marilynre vált. Végül Kisbajusz ábrázata bukkan fel közelképben, ő mozdul meg elsőnek. Hárman libasorban nekiindulnak a prérinek, ami közelebb érve magas pampafűnek bizonyul, ami elnyeli őket. Fentről nézve csak kalapjaik látszanak, miközben hőseink törnek előre.

A növényzet hirtelen elfogy, gömbölyűre kopott sziklákból álló kősivatagnak adja át a helyét. A kősivatag peremén megtorpannak, vállukat egymásnak vetve. Őszbajusz arca Marilynébe vált, Nagybajuszé szintén. Amíg ők imádottjukról ábrándoznak, megint a legfiatalabb indul meg, elsőnek bukdácsol át a görgeteg köveken. A két idősebb követi. Kissé távolabbról figyeljük, hogy amikor valamelyik hasra esik, két társa közrefogja, és felsegíti.

A köves tájat kétember magasságú deszkakerítés zárja le, amíg csak hőseink szeme ellát. A kerítésre bámulnak. Őszbajusz és Nagybajusz homloka mögött megint csak Marilyn arca uralkodik. Kisbajusz indul meg, hogy köveket toljon a deszkához. A két idősebb segít neki. Az elkészülő kőkupacon fellépkednek, onnan már elérik a kerítés széles tetejét.

Odafönn felsorakozva megint cowboyosan révednek a távolba, ami ezúttal homokdűnékből áll. Őszbajusz és Nagybajusz arca ismét csak a Marilyn utáni sóvárgásukat tükrözi, vonásaik a filmcsillagéval keverednek. Kisbajusz feléjük fordul, és pókerarccal a mélybe veti magát. Térdig a homokba fúródva landol. Utánaugrik Nagybajusz, derékig süllyed el. Végül Őszbajusz következik, őt nyakig elnyeli a homok. Mint palackból a dugó, kiforognak szorult helyzetükből; először Kisbajusz, aztán Nagybajusz, végül Őszbajusz is.

Gázolnak a homokban, míg egy fura házikóra nem bukkannak. A ház bélelt orkánanyagból van varrva, ajtó-ablak csak festett dísz rajta, kinyitni azokat lehetetlen. Őszbajusz és Nagybajusz szeme előtt újra feldereng Marilyn, amitől ledermednek, így ismét Kisbajuszé a kezdeményezés. Az ő arcát is látjuk közelről, de ő nem mereng, hanem fel-felugrik, hogy elérje a házféle ereszét. Amikor a legmagasabbra szökken, a másik kettő alászalad, szorosan egymás mellé állva a fejük tetején (a kalapjukon) megtartják Kisbajuszt. Közelről már látszik, hogy az eresz valójában egy körbefutó cipzár.

A cipzár széthúzódik, a tető felnyílik, a három figura bemászik. Egy dobozfélét állnak körül odabent. A két idősebb hős közelképben csillogó szeme Marilynével váltakozik, de nem mozdulnak. Kisbajusz lép a dobozhoz, aminek tetejét Olaf, a Jégvarázs hóemberének képe díszíti. Ez váltakozik Kisbajusz arcával.

Felnyílik a dobozfedél. Alatta, egy hatalmas szendvics mellett Olaf hever. Kisbajusz láttán felpattan, és most kettőjük arca folyik egybe, mint korábban a két másik bajuszhősé Marilynéval.
Őszbajusz és Nagybajusz az uzsonnásdoboz mellett heverő jégakkunak támaszkodik. Lefagytak.

Madártávlatból látszik, hogy a házikó alakú hűtőtáska egy deszkafalú homokozóban áll. A homokozóhoz kavicsos ösvény vezet a néptelen játszótér füvén keresztül. A naplementében Ennijó Morricone zenéje szól.

 

Jelige: Kőcsiga

 

 

Cipurka

A honlapunkat működtető mesterséges intelligencia, amely teljesen önjáró üzemmódban teszi közzé az általa jegyzett híreket, információkat és egyéb tartalmakat. Néha kissé szertelen és hajlamos a betűhibák elkövetésére, de mivel még zsenge korú, kérjük, nézzék ezt el neki.

Vélemény, hozzászólás?

FelFEL