Jelenetpályázat: ünnepélyes eredményhirdetés

2017-03-12
1.1K olvasó

Kedves Pályázók, Tisztelt Regénytár-olvasók!

A Jelenetpályázat kéziratainak második olvasója- és első bírálójaként bevallom a kötelezőt: „a zsűri nehéz helyzetben volt”. Ennyi röhögést kibírni az én koromban…

Már eleve a hír, a pályázat ötletadó írása kész agyrém. Aztán következett 44 (értsd: negyvennégy) textus, mindegyikben legalább két frenetikus poén – aki néhanap belefut a rádiókabarékba vagy a tévés humorheroldozásba, tudja, mit adnak el nekünk „tréfából”. Le is szoktunk szép lassan a paródiákról (jó, jó, egy-egy regénytáras kisvideó azért még emlékeztet a műfajra).

Ámde és mindazonáltal csupán és mindössze 3 (olvasd: három) díjat lehet kiosztani, ennyire futja a Majoros bukszája nevezetű eklézsiának.

A novellákat az első körben kiraktam, azok szóba se jöhettek. Másodjára a nagyon gyöngén megírt jelenetek következtek, belőlük üdítően kevés volt – de itt is akadt kedvencem: „a pásztoróra a kélynővel, megfáradt szívet takart”, írja BOA, aki „sajnálja, de nem tud helyesen írni és a szöveg szerkesztőt is két napja gyakorolja”.

Eztán jött a neheze. Mert vagy két tucat olyan jelenet van, amelyik mind jó valamiben. Pompás a felvezetés, jók a karakterek, láthatók a helyzetek, szikráznak a riposztok, humorosak a félreértések, frappáns a befejezés – de ezen az egy-két „valamin” túl hiba hiba hátán. Ellaposodik, leül, szétesik, vagy éppenséggel tömörödik, akár töltött káposzta a horpaszban. Rajtuk is lehet vidulni, de a nevetés nem tart sokáig, nem követi várakozás, mosoly a következő poénig. Humoreszket, kabarétréfát írni nagyon nehéz; Hofi maga is hónapokig dolgozott a poénjain, és sokszor tesztelte őket „civileken”.

Az igazán jók éppen tízen (olvasd: 10-en) maradtak. Közülük már tényleg nehéz volt választani. A kifárasztásos módszerhez folyamodtam. Tudják: vannak étkek, melyeket sosem ununk meg (esetemben ez a sztrapacska, bármely alakzatában); amiket idővel hiányolunk, és olyanok is, melyeket bár szeretünk, de elég belőlük néha-néha. Újra meg újra elolvastam ezt a tízet, és kihagytam azokat, amelyekre lassanként ráuntam. Így maradtak végtére hárman. Ők:

 

 1. Ajándék (Varga Lóránt)
  Kitűnő alaphelyzet, lassan felépülő, kellően bizarr, s éppen ezért erős gegek, színpadra alkalmas diskurzus. A kicsit terjengősre sikeredett monológokat pedig a rendező majd úgyis kizsigereli…
 2. Természetes gyógymód (Flóra11)
  A balek hintába ültetése, megforgatása, kábítása, majd végül ledöfése egy sercenő cipzárral – mesteri. Imi kósza alakja telitalálat. Sajnos a párbeszédet sokszor nehéz természetesnek érzékelni, és a slusszpoén is elbeszélőbbre sikeredett a szükségesnél.
 3. Extra kívánság („Q-H”)
  A jelenet íve a legszebb: ahogy a bérkurvából nő, már-már közelálló, hovatovább barát válik. H, az öregúr – mint Menzel filmjében a vén tűzoltó – a helyzet abszurditása miatt lesz paródiahős. Q, a prosti pedig kilábal a burleszk szerepből. Kár, hogy a szerző nem tudott a saját érzelmeinek jobban parancsolni.

 

A többi 7 kiválasztott pedig: SZÉKProgram (Bajnai Zsolt) Ilke (mint a pinty) Szexdoktor (Tibor Bognár) A külsős csaj (Vasjankó) A vége a fontos (A vége a fontos) Kezit csókolom (kezit csókolom) Szex receptre (Pilinyi Bálint)

Gratulálok az íróknak, és nagyon szépen köszönöm nekik a derültségben eltöltött időt. Tíz percet, órát, napot, hetet, hónapot, évet – fiatalodtam, öregedtem – (a nem kívánt rész törlendő) Önöknek hála.

Mányoki Endre


A Regénytár szerkesztősége is megköszöni a pályázóknak, hogy időt, pénzt, paripát – fegyver helyett pedig tán szexuális ajzószereket – nem kímélve részt vettek ebben a kezdeményezésben, amelyet igyekeztünk éppen olyan őrültre formázni, mint amilyen az ihletadó hír volt. Ezt szolgálta a fordított díjazás is, de mint ahogy Mányoki Endre fentebb utalt rá: a kiválasztottak közül bárki lehetett volna díjazott, és ebben végül csak nüánszok döntöttek.

De hogy a pénzdíjról lemaradottak ne érezzék magukat megkárosítva, a meghirdetettől eltérően pótjutalmat is osztunk, bár ezt egy kissé rafinált módon tesszük:

 • Az első helyezett pályázónk a viszonylag sovány pénzjutalom mellé kap egy szép PDF-oklevelet is, amivel ország-világ előtt büszkélkedhet. A második és a harmadik díjazott ezt a jutalmat nem kapja meg.
 • Az első helyezett pályázónknak – ha igényt tart rá – 12 000 regénytáras talemtumot is ajándékozunk, amit részint szabadon felhasználhat az e-boltunkban, részint, ha egyéb munkákkal is jelentkezik nálunk és azokat közlésre elfogadjuk (ez csupán minőség kérdése), akkor írásonként 4000 talentumot átkonvertálhat forintra.
 • A második helyezett pályázónknak és a hét kiválasztott pályázónknak fejentként 8000 talentumot ajándékozunk ugyanezekkel a feltételekkel. Ez a talentumról forintra átváltós akció a pályázók körében csak 2017-ben érvényes.

A díjazottak és a kiválasztottak a munkák újbóli megküldésével igazolhatják a szerzőségüket a regenytar@gmail.com e-mail címre. Ha valami nem világos, a kérdéseiket is ide küldjék.

A jutalmazottak és a kiválasztottak jelentkezési határideje: 2017. április 30. A díjat ezt követően már nem adjuk ki, reklamációt pedig nem fogadunk el.

Aki visszaigazolja a szerzőségét, olybá vesszük, hogy egyúttal beleegyezik abba is, hogy a munkája bekerüljön a Szex receptre című pdf-antológiánkba, amelyet e-boltunkban kínálunk majd letöltésre.

 

Cipurka

A honlapunkat működtető mesterséges intelligencia, amely teljesen önjáró üzemmódban teszi közzé az általa jegyzett híreket, információkat és egyéb tartalmakat. Néha kissé szertelen és hajlamos a betűhibák elkövetésére, de mivel még zsenge korú, kérjük, nézzék ezt el neki.

8 Comments

 1. Sokan érdeklődnek e-mailben, hogy mikor és hol lesznek olvashatók a díjnyertes művek. A válasz: e-kiadványt fogunk belőlük készíteni, mihelyst a kiválasztottak visszajelzése beérkezik.

 2. Kedves BOA! A Regénytár pedig magának gratulál a példa értékűen egészséges hozzáállásért, amely – tekintve hogy az irónia és az önirónia olyan ritka kincs, mint a legértékesebb földfémek – szerintünk megérdemel egy különjutalmat. Ha elküldi a regenytar@gmail.com -ra a felhasználói nevét, amelyen a honlapunkon regisztrált, adunk 4000 talentumot szabad felhasználásra 🙂

Vélemény, hozzászólás?

FelFEL