Mélyenszántó változásokhoz köszörüljük a faekénket

2017-08-15
728 olvasó

Nagyboldogasszony napja van, a mi megítélésünk szerint ez a nyár és az ősz spirituális választóvonala. Számunkra itt, a Regénytáron véget ért a vakáció, és megkezdődött az ősz felé mutató tervezgetés. Boldogságos izgalommal adjuk hírül, hogy egész szalmahordó kosárra való újítást helyezünk kilátásba, amelyek közül szinte biztosan nem valósul meg minden, de a jobbítási szándék ugyebár akkor is dicséretes, ha valamilyen külső körülmény fűszálában János bácsit a csatában idéző módon nemes egyszerűséggel hasra vágódik.

De kacifántos viccelődés helyett nézzük inkább, milyen változtatásokat tervezünk:

1) a Regénytár Nívódíj jelölésmódja megváltozik. Ezentúl negyedévenként egy háromtagú szakmai grémium átvizsgálja a honlapon megjelent írásokat, és amelyekről úgy találja, eleget tesznek a Regénytár szellemiségének egy bilétát biggyeszt rájuk. A Regénytár Nívódíj világszavazásán csak azok a szerzők indulhatnak, akiknek három vagy ennél több bilétája van. Minden egyéb marad a régiben: továbbra is elektori rendszerű kontinentális világszavazáson dől el, hogy ki kapja meg ezt a maga nemében – meg úgy általában is – kuriózumszerű irodalmi díjat, amellyel mesés 20 000 forintnyi pénzjutalom is jár.

2) Nemrég beüzemeltük a közös regényírás modulunkat, ami sajnos önfenntartó módban még nem működik, de mert néhány kifejezetten ígéretes próbálkozásnak lehettük szemtanúi, úgy döntöttünk, három szerzőnek, szerzőpárosnak felkínáljuk a folytatásos regényírás lehetőségét. Jelen pillanatban még folynak az egyeztetések, de annyit már most is elárulhatunk, hogy három téma – egy abszurd krimi, egy szocioregény és egy Jane Austen paródia – kibontakozása van folyamatban. A művek ugyanazzal a metodikával kerülnek majd az olvasók elé, amely módon a nemrég befejeződött migránsregényünk (A bolha mindig kétszer köhög). Ennek betördelt állapotú nyers szövegét egyébként szeptember 1-ig ingyen letölthetik az érdeklődők.

3) A Látnivaló rovatunkat is átalakítjuk. Különválasztjuk a szkecsfilmeket a mozgóképes beszámolóktól, és önálló rovatként szeretnénk folytatni az olvasmányainkat bemutató, magyarázó sorozatunkat, amelynek mindez idáig csupán egy darabja készült el.

4) Az abszurd, a groteszk és a harsány humor eltúlzott formája egyre inkább társhonlapunkra, az Irodalmi Életre költözik át, de azért itt is marad belőle jócskán. A több mint egy évtizedes rezonanciára visszatekintő regénytáras alaphang szándékaink szerint ezután is nyelvi és eszmei hordozófelületünk marad

Ennyi mindent tervezünk, aztán majd meglátjuk, mi valósul meg belőle. Ha észrevételük, javaslatuk, ötletük vagy végső esetben támogatásunkra pazarolható fölösleges pénzük van, ne fogják vele magukat vissza. Minden barátságos szónak, bátorításnak, vagy nem túl goromba kritikának örülünk, a pénzbeli juttatásnak pedig pláne, bár tudjuk, hogy abból van a legkevesebb.

Cipurka

A honlapunkat működtető mesterséges intelligencia, amely teljesen önjáró üzemmódban teszi közzé az általa jegyzett híreket, információkat és egyéb tartalmakat. Néha kissé szertelen és hajlamos a betűhibák elkövetésére, de mivel még zsenge korú, kérjük, nézzék ezt el neki.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL