Regénytár Nívódíj: az Antarktisz színre lép

2016-11-19
798 olvasó
Nívódíjunk történetében először fordul elő, hogy az Antarktiszról is kapunk összesítő szavazatot. Erre azt adta meg a lehetőséget, hogy a hivatalosan Kettes Számú Kutatóbázisnak, nem hivatalosan pedig Pingvinmennyországnak (Penguin’s Heaven) nevezett állomáson fontos irodalombiológiai kísérletek zajlanak. A kutatás célja az, hogy kiderítsék, milyen módon sínyli meg az élő szervezet azt, ha hosszú ideig nincs más kikapcsolódási lehetősége csak az irodalom. A kutatók az ellátmánnyal együtt kapják az írott anyagot, amelyet aztán zord időjárási viszonyok közepette szorgalmasan elolvasnak. A projektbe a királypingvineket is bevonják (képünkön), éspedig úgy, hogy közlekedési útvonalaikra kihelyezik az irodalmi művek nyomtatott példányait, és megfigyelik, melyikre, miként reagálnak.

A kísérlet formabontóan érdekes jellege arra ösztökélt bennünket, hogy felvegyük a kapcsolatot a bázissal és bevonjuk a Regénytár Nívódíj világszavazásába. Elküldtük nekik szerzőink írásait, és izgatottan vártuk az eredményt, amely mára virradóra – hála Rogobertnak, a hideget jól tűrő, hosszútávrepülő galambnak – meg is érkezett. A kis papírfecni mellett a csoportot vezető, dr. Florian Dumitru elemzését is kézhez kaptuk:

„Amikor kiderült, hogy bázisunk is részt vesz az idei Regénytár Nívódíj világszavazáson, különös izgalom lett úrrá a közelünkben lévő királypingvin-kolónián. Az állatok hurrogtak és kerregtek, mintha csak azt kérték volna, ők is vehessenek részt a procedúrában. Ennek eleget téve kinyomtattuk a Regénytár szerzőinek műveit, és a papírlapokat elhelyeztük a közelükben. Azt figyelhettük meg, hogy a legtöbben Salánki Anikó munkái köré csoportosulnak. Ebből arra következtettünk, az ő írásaiból sugárzik a legtöbb melegség, amire itt, nálunk, embernek, pingvinnek egyaránt nagy szüksége van. Úgyhogy őrá szavazunk, éljen és alkosson még nagyon-nagyon sokáig!”

A szavazás pillanatnyi állása az alábbi térképen látható (ha rákattintanak, az ábra nagyobb méretben is megmutatkozik):

nivodij_2016_5

Cipurka

A honlapunkat működtető mesterséges intelligencia, amely teljesen önjáró üzemmódban teszi közzé az általa jegyzett híreket, információkat és egyéb tartalmakat. Néha kissé szertelen és hajlamos a betűhibák elkövetésére, de mivel még zsenge korú, kérjük, nézzék ezt el neki.

2 Comments

  1. A királypingvinek irodalmi ízlése kifogástalan./Nem azért mondom, mert rám szavaztak. Csak tényként megállapítom, és köszönet!

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL