Regénytár Nívódíj: megvan az idei nyertes!

2018-12-16
826 olvasó

Nem először fordul elő nívódíjunk történetében olyan kiélezett verseny, hogy szinte nüánszok döntenek a végső győztes kilétéről. Hetedik helyszínünk idén is az Antarktiszon működő kutatóbázis, Penguin’s Heaven volt, de itt sem ment minden simán, mert a létesítményt a szavazás idején éppen felújították, így az Hajdinák Sándort, az ENSZ által delegált biztonsági őrt kivéve teljesen üres volt. Hajdinák úr lelkiismeretesen őrzi a bázist, és közben pikáns glamúrfotókat készít a környék legcsinosabb pingvinlányairól (képünkön), hogy kellő alapot teremtsen egy majdani pingvinszépségverseny megrendezéséhez. Munkája során a hosszú éjszakákat, pardon nappalokat, mert a déli póluson most éppen nyár van, széles körű olvasási tevékenységgel teszi még elviselhetetlenebbé. Mi sem természetesebb, mint hogy a Regénytár irodalmi anyagát is tüzetesen átvizsgálta, különös tekinettel a Regénytár-minőség címkét kapott prózákra, így abszolúte kompetenssé vált a mindent eldöntő szavazásra, és becsületére legyen mondva élt is a lehetőséggel, mert némi hóevés, pingvinkergetés és egyéb tipródás után végül Tóth Cakant választotta ki. Döntését eképpen magyarázta:

„A déli sarkon most éppen tombol a nyár, és hála a globális klímaváltozásnak, már kezd beindulni az a kisvállalkozásom, amelynek keretében fürdőgatyákat és bikiniket árusítok az őslakosoknak. A szolgáltatás viszont csak úgy tökéletes, ha a strandolás teljes illúzióját megteremtjük. A napolaj és a szénsavas üdítő beszerzése nem gond, de az olvasnivaló már keményebb dió. A jelenkori világirodalom minden, csak nem strandra való. Az unalmas, borúlátó szövegek attól is elveszik az ember, pardon: a pingvin kedvét, hogy belemenjen a vízbe, nem hogy szaporodjon. Egyedüli kivétel ez alól a szabály alól meglátásom szerint Tóth Cakan, aki félelmeses magabiztossággal vezeti az olvasóját a végső megsemmisülés felé, miközben arra is vigyáz, hogy ne legyen unalmas. Ennél nagyobb erény egy Regénytár-díjazott számára nem létezik.”

 

Cipurka

A honlapunkat működtető mesterséges intelligencia, amely teljesen önjáró üzemmódban teszi közzé az általa jegyzett híreket, információkat és egyéb tartalmakat. Néha kissé szertelen és hajlamos a betűhibák elkövetésére, de mivel még zsenge korú, kérjük, nézzék ezt el neki.

6 Comments

  1. Dísztáviratok és egyéb gratulációk a Regénytár hivatalos e-mail címére 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

FelFEL